Китай: НАТО иска да разруши мира в Азиатско-тихоокеанския регион

Алиансът вече бил объркал Европа
3 авг 2023 09:00, Елка Василева
102
Китай: НАТО иска да разруши мира в Азиатско-тихоокеанския регион
Снимка: архив, БГНЕС

След като обърка Европа, сега НАТО иска да разруши мира и спокойствието и в Азиатско-тихоокеанския регион, каза китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за ТАСС.

"НАТО се отклони от целите на Устава на ООН за насърчаване на приятелските отношения между народите и укрепване на всеобщия мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион НАТО настоява да провежда военни учения и да разгръща т.нар. операции за свобода на корабоплаването в региона, което подклажда напрежение и създава конфронтация между лагерите", посочи китайският дипломат.

По думите му разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион "категорично не издържа на никаква критика от гледна точка на международното право". "Това излиза извън рамките на концепцията за колективна самоотбрана, позволена от Устава на ООН. НАТО нарича себе си организация за колективна отбрана, която упражнява правото на колективна самозащита, но продължава трансграничното си разширяване с намерението да провокира военна конфронтация в Азиатско-тихоокеанския регион", посочи Джан.

"В този регион няма сила, която да представлява заплаха за НАТО, да не говорим за потенциално въоръжено нападение. НАТО няма легитимно основание да се позовава на правото на колективна самоотбрана", обясни китайският посланик в Москва.

"В Устава ясно се посочва, че Съветът за сигурност на ООН е основният орган, отговорен за поддържането на международния мир и стабилност... Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват, намесва се в правомощията на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Устава на ООН за регионалните споразумения", добави той.

По думите му през последните години НАТО "все повече протяга ръцете си" в опит да се намеси в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Две поредни години НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да присъстват на срещата на върха на алианса и подписа индивидуална програма за партньорство с тези четири държави. Освен това през 2024 г. НАТО планира да открие първия си офис за връзка в Япония. Амбицията на алианса да се придвижи на изток към Азиатско-тихоокеанския регион се посреща с голяма предпазливост и силна опозиция от страните в региона", каза още китайският дипломат.
(БТА, Николай Велев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да купиш тесла есплед все едно да си купиш Лaда Калина с ускорение 2 секунди. Пълна трагедия - абсолютна тесла.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Lynk&Co на Geely вече са осезаемо на европейския пазар, навсякъде може да се видят по улиците на европейските градове, по-често и от Тесла. Тесла е тесла, електричката е добра само за градска кола, да даваш толкова пари за такъв камион като Тесла е rлупост. Lynk&Co e много по-добър концепт, и пазара веднага го оценява. BYD също са с много силна маркетингова кампания в Европа.
64
3
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 9 месеца
Айде като собственик на Тесла да се изкажа, че за същите пари като китачйето имам Тесла. 2.9с до 100. Друго да се изкажеш? Все едно да ми сравняваш Дачия с Мерцедес. Айде сега сравни БВП на глава от населението на Германия и Китай и смятай кой е по-богат. Жокер- немците около 12 пъти. Мерси.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китайците обляха Европа със студен душ. Европа безразсъдно се намеси във войната за чипове между Вашингтон и Пекин. Всичко приключи с това, че Китай забрани износа на редки земни метали, ключови за микрочиповете. ЕС изисква да създаде собствено производство. Но металурзите вдигат рамене: имаме нужда от огромни инвестиции, държавна подкрепа и накрая суровини, които не са налични. В Брюксел се хванаха за главите: цените на галия вече скочиха с една трета, а според германската "Фрайбергер" запасите в складовете са почти изчерпани.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цените ще растат и населението на ЕС все повече ще обеднява.
61
3
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 9 месеца
Кравите уж не летят ама *** навсякъде!
60
4
 
2
 
! Отговори
Мерцедес капут преди 9 месеца
Voyah Chasing Light с пожизнена гаранция 30 датчика и сензори, автопилот и автопаркиране, видеозапис, два ел. мотора общо 510 конски сили, пробег 730км, ускорение до 100км/ч за 3.8 сек, пневматично окачване, регулиране на височината на клирънса. Максимална версия обурудване 60 хил долара, базова версия 322,900 yuan ($43 хил). Немски аналог от такава класа (Full-size luxury car E-segment 5th category of the European cars) Mercedes Benz EQE AMG 43 4MATIC, 2 години гаранция, (476 коня, ускорение 4.2 секунди, пробег на батерията 506км) - 150 хил долара за пълна комплектация.
59
2
 
4
 
! Отговори
Едно е да искаш преди 9 месеца
Друго е да можеш, пък трети и четвърто е да го направиш. Всички ядрени установки на Китай в северната част между Монголия и Русия и се покриват 100% от руското ПВО. Това е дълбоко навътре в континента и почти невъзможно да се достигне от американсктите ракети, а каквото стигне руката ПВО ще го спре. При евентуален контфликт между САЩ и Китай, или Русия и Китай, от САЩ нищо няма да остане.
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Диктаторът Китай е разположил 800 бази по цял свят и подклажда навсякъде конфликти, затова *** *** го подържат.
57
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нагъл голташки Китай с Cage Dweller-ите, дето само ЕС и САЩ го издържат отново се изказва... Китайци нагли, искате Тайван. Защо го искате ли? Защото това малко парче земя с ДЕМОКРАТИЧНО управление има БВП на глава от населението около 10 пъти над вашите бедни бачкатори. Яд ви е и полудявате, че има една група, която не желае близост в комунистическото ви гето за роби. Яд ви е, че НАТО ви ненавижда. Ама по-спокойно- НАТО ви издържа. Че износът към ЕС и САЩ ви е 92% от икономиката.
56
10
 
5
 
! Отговори
Историк преди 9 месеца
До Анонимен 54 "Русия издъхне,Китай е наред..." Хубавото е, че Запада вече осъзна, че копалицията на диктатурите открито тръгва срещу него. Студената война между САЩ и Китай отдавна е започнала, сега ще видим колко гореща ще стане истинската война. Китай ще подкрепя Русия, но няма да посмее да го направи открито. От друга страна, няам никакво съмнение, че Украйна ще си върне всички територии, включително Крим. Употребата на ядрено оръжие е изключена, тъй че .....
55
5
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 9 месеца
До До 48 В момента енергията в Европа е по-евтина отколкото беше преди войната. Събуди се.
54
10
 
7
 
! Отговори
Е какъв е тоя мир преди 9 месеца
при който Китай потрива ръце, планира и се чуди кога точно да налапа Тайван? Голям мир, няма що. Свобода за едни, ятаган за други.
53
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истинската опасност за света е Китай.Трябва да се вземат екстремни мерки срещу това зло.Като Русия издъхне,Китай е наред...
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво ти е да превземаш Китай, какво ще ги правиш? Те са си идеално така, бачкат, получават си парите за което, всичко си беше ОК преди на вожда им да му доскочае и да почне да се закача с Тайван. Китай+Тайван означава край на бизнеса със Запада, съответно и на парите и тн. Китай без м/ународната търговия не може да се самоиздържа. Проблемът на Китай е скуката, която е налегнала вожда им, поредния който копнее да се запише с простотия в историята. За всички дикатори важи и се вижда.
51
1
 
3
 
! Отговори
das преди 9 месеца
Аз викам да превзимаме Китай вече че не се издържа вече
50
2
 
2
 
! Отговори
Наз преди 9 месеца
А наzi обикновените Българи това какво ни интересува?
49
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А китайците какво ги притеснява това, НАТО е отбранителен военен съюз? Сигурно са хвърлили око на Япония и Тайван и ще им е много по-лесно без НАТО. Европа не е объркана от НАТО, а от откачени диктатори, какъвто и те си имат. ООН има само представителни функции, видяхме безсилието им покарай войната в Украйна.
48
7
 
11
 
! Отговори
До 48 преди 9 месеца
По скоро ЕС ще бъде върнат икономически в 18 ти век! Германия вече е в рецесия и деиндустриализирана за години напред без евтина енергия!
47
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даа, след като бъде върната икономически русия в 18 век, където им е мястото, се чудя дали следващите ще са китайците или първо ще приключат с човека ракета? Може би те като ги гледам сами ще си покажат реда по който искат това да стане.

Спонсорирани публикации