Китай: НАТО иска да разруши мира в Азиатско-тихоокеанския регион

Алиансът вече бил объркал Европа
3 авг 2023 09:00, Елка Василева
102
Китай: НАТО иска да разруши мира в Азиатско-тихоокеанския регион
Снимка: архив, БГНЕС

След като обърка Европа, сега НАТО иска да разруши мира и спокойствието и в Азиатско-тихоокеанския регион, каза китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за ТАСС.

"НАТО се отклони от целите на Устава на ООН за насърчаване на приятелските отношения между народите и укрепване на всеобщия мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион НАТО настоява да провежда военни учения и да разгръща т.нар. операции за свобода на корабоплаването в региона, което подклажда напрежение и създава конфронтация между лагерите", посочи китайският дипломат.

По думите му разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион "категорично не издържа на никаква критика от гледна точка на международното право". "Това излиза извън рамките на концепцията за колективна самоотбрана, позволена от Устава на ООН. НАТО нарича себе си организация за колективна отбрана, която упражнява правото на колективна самозащита, но продължава трансграничното си разширяване с намерението да провокира военна конфронтация в Азиатско-тихоокеанския регион", посочи Джан.

"В този регион няма сила, която да представлява заплаха за НАТО, да не говорим за потенциално въоръжено нападение. НАТО няма легитимно основание да се позовава на правото на колективна самоотбрана", обясни китайският посланик в Москва.

"В Устава ясно се посочва, че Съветът за сигурност на ООН е основният орган, отговорен за поддържането на международния мир и стабилност... Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват, намесва се в правомощията на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Устава на ООН за регионалните споразумения", добави той.

По думите му през последните години НАТО "все повече протяга ръцете си" в опит да се намеси в Азиатско-тихоокеанския регион.

"Две поредни години НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да присъстват на срещата на върха на алианса и подписа индивидуална програма за партньорство с тези четири държави. Освен това през 2024 г. НАТО планира да открие първия си офис за връзка в Япония. Амбицията на алианса да се придвижи на изток към Азиатско-тихоокеанския регион се посреща с голяма предпазливост и силна опозиция от страните в региона", каза още китайският дипломат.
(БТА, Николай Велев)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ООН е ялова организация!
45
2
 
20
 
! Отговори
Както каза Борел преди 9 месеца
ЕС ще патрулира с кораби между Тайван и Китай и ще пращат европейци там..в Азия..да защитават европейските ценности разбира се ;))
44
7
 
23
 
! Отговори
Нато вече има преди 9 месеца
Офис в Япония..чии го дири в Пасифика този мирен ЕвроАтлантически алианс??Не знаят ли къде е Европа и Атлантическия океан ;(
43
3
 
8
 
! Отговори
Ми Нато си и бизнес преди 9 месеца
Требва да ке разширява..в целия свят!
42
2
 
7
 
! Отговори
Да преди 9 месеца
Сакто разруши мира и в Европа!
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
производителите на оръжие харесват това
40
7
 
15
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
Агентурната мрежа на САЩ е завладяла света начело с нашия Христо Грозен !
39
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименЯ прочети за Хонконг преди да говориш. Прочети направо и за Тайван.Какво приказвате само глупости. Хонконг почти винаги си е бил на Китай. За Тайван ... първото нещо което излиза в гугъл е "Taiwan, officially the Republic of China" Призната само от 14 държави и нито една от ЕС, нито САЩ, нито Русия.
38
16
 
14
 
! Отговори
До 21 преди 9 месеца
Тези приказки и преди сме ги чували , но точно САЩ да се сгромоли и СССР се разпадна . Изглежда верен израза, че това което сме научили от историяте е че никой не се поучава от историята . Иначе не знам какво се кланяте на тая Русия - на всички ресурси и земя които притежават имат икономика колкото една Холандия горе/долу - или колкото щата Тексас(това дори не е най-богатият щат) та с това в предвид защо си мислете че нещо хубаво ще излезе ако ни управлява Русия - не съм видял Беларус да цъфти
37
7
 
18
 
! Отговори
тя преди 9 месеца
САШ както винаги имат зли намерения с цел да подчинят цял свят !
36
10
 
10
 
! Отговори
Еее преди 9 месеца
Ааааа бехме под руско иго видехме го пропаднахме Ай стига толкова
35
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китайците започнаха същата лъжлива риторика като руснаците. Как няма да се разшири НАТО в Европа като всички видяха как след опашати лъжи на Лавров и коня мужиците нахлуха от 3 страни в суверенна държава? Финландците съвсем естествено сами, както и шведите поискаха присъединяване. Тайван също искат, като видяха какво се случи в Хонконг след връщането му на Китай. Как смазаха бунтовете там и превръщането им в роби на Китай. Япония и Австралия трябва да са луди да не искат да са в НАТО.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Инж+НАТО е една многото машини за пари на САЩ. Нищо повече или по-малко. Изобщо не йм пука за диктатура, човешки животи, климатични промени. Въпроса е всички да са йм роби и да валят кинти.
33
10
 
6
 
! Отговори
ама преди 9 месеца
Защо плачат петолъчките непрекъснато
32
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 31 А го понеже си много умен ... ама нямаш решение на въпроса нали ? Начи всички младежи на България учат, живеят и работят в Европа и САЩ.. ама ти искаш да ходил при русия. И какво ти дава русия ? Образование, наука , работа , добър живот, права и спазване на правата? ?*** едно нищо са твоите комунисти. Да не мислиш,че младите са тъппи като твоите баби :)))
31
9
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 9 месеца
И още по-добро без Русия на Путин . Иначе без "НАТО на САЩ" руските войски освен в Украйна,Молдова,Беларус,Нагорни Карабах,Сирия и безброй страни в Африка - сега щяха да са и в България ,но предполагам такива кафявоносковци като теб това не ги тревожи.
30
6
 
7
 
! Отговори
do Така преди 9 месеца
Ох маминото...толкова си ограничен миличък,е ако малко поне го осъзнаеш,никога няма да се изживяваш по сайтовете..Тази дъвка защо българите не обичали АМЕРИКАНСКАТА И ЕВРОПЕЙСКА ГЕОПОЛИТИКА,а в същото време работили и учели в тези държави,а не в Русия е толкова изтъркана и е извън всякакво логично мислене,че не знам защо все се намират екземляри които да го дъвчат.В тези държави живеят хора като теб и мен и самите хора,образованието им и т.н. по никакъв начин не се отричат от нас,а ПОЛИТИКАТА ИМ
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе Русия да си изтегли войските от Европейските страни в които е нагазила а пък в Азиатско-тихоокеансият регион си се оправяйте "А" -то в НАТО е за Атлантически ,т.ч. САЩ ,Япония и Австралия може да имат там интереси , но това не е НАТО. Разбира се типично по руско-комунистически похват се издигат тези нямащи нищо общо с реалността които целят единствено отвличане на вниманието
28
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
руските псетта неспират да лаят от 1г :)) пропагандата им беше внушила ,че ЕС е много слаб и НАТО е слабо. И сега са вцепенени... събудиха се в реалността. ЕС е здрав, силен и обединен. НАТО е най могъщия военен съюз и никой неможе да го свали. И за радост на всички Българи ние сме в него :))) духайттее супата монголскии въшкарнициии
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
света ще е едно по добро място без нато на сащ

Спонсорирани публикации