Жегата убива и с глад, топлинните вълни водят до недостиг на храна за дни

30% от населението е страдало от хранителна несигурност
63
Жегата убива и с глад, топлинните вълни водят до недостиг на храна за дни
Снимка: Pixabay

Топлинните вълни могат да причинят недостиг на храна в рамките на няколко дни, съобщи "Медикъл Експрес", цитирайки данни от научно изследване. Милиони хора вече се хранят ден за ден.

Една седмица екстремни горещини в Индия е довела до несигурност в изхранването на 8 млн. души, гласят резултатите на изследването, публикувано в "Нейчър Хюман Бихейвиър".

Проучени са 150 държави в тропически и субтропически зони. Резултатите показват, че милиони мъже, жени и деца са в риск от глад, дори ако хранителната бедност се увеличи с по-малко от един процент.

Според Световната банка през 2022 г. около 30 процента от населението на планетата е страдало от умерена до тежка хранителна несигурност.

Резултатите от изследванeто показва, че ефектът от топлинните вълни може да бъде незабавен. Ако днес е горещо, хранителната несигурност ще настъпи след няколко дни, защото хората не могат да работят, не могат да печелят пари и не могат да си купят храна, каза пред агенция Франс прес Каролайн Крьогер от университета Оксфорд, която е водещ автор на изследването.

Подобни последствия са по-значими в сектори, в които трудовата дейност е обвързана с производство или земеделие. Кариерите за тухли в щата Западна Бенгалия, Индия, предлагат например заплащане според броя произведени тухли. Горещото време може да намали ръста на производството с 50 процента.

Сирийският ковач Мурад Хадад сподели: "Жегата ни убива. Имам шест деца и едва се грижа за тях. Но ако не работя, не мога да ги храня".

Виждате, че най-тежките ефекти са в бедни държави, земеделие и тежки професии, каза Крьогер. Според нея хората, които са преживели една гореща седмица, са по-предразположени към здравословни проблеми.

Смята се, че около 1,5 работни седмици на човек са изгубени заради екстремни горещини по целия свят през 2021 г.

Резултатите от изследването идват на фона на високите цени на храната и месец, след като Индия спря износа на ориз.

Учените са открили още, че високите температури причиняват и значителни щети на основните храни и зеленчуците, от които хората са зависими. "Бяха постигнати топлинни рекорди и аз мисля, че положението тепърва ще се влошава", каза Крьогер. "Някои неща - като микрозастраховки и промени в трудовото законодателство, биха могли да помогнат".

Според Междуправителствената експертна група по климатични промени към ООН стотици милиони хора ще бъдат засегнати от поне 30 "смъртоносно горещи дни" всяка година след 2080 г. Това ще се случи дори ако целите на Парижкото споразумение бъдат постигнати и глобалното затопляне се ограничи до 2 градуса по Целзий.  /БТА, Розалия Благоева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: жегагладхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
.......Хемиотерапията по време на лекуване на рак унищожава цялостно имунната система, а гладуването я възстановява цялостно!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гладът - Приятел и Лекарство! Приложи лечебното гладуване и ще си нашълно здрав! Цялостна регенерация на Имунната Система! Гладуването в продължение на три дни стартира производството на Бели Кръвни Телца които започват да се борят срещу всяка инфекция в тялото на човека, даже и при стари хора. Изследвания показват, че постенето "включва регенеративен ключ", който подсказва на стволовите клетки, да включват производството на Бели Кръвни Телца, които увеличават мощността на Имунната Система!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Здраве и Здраве и Здраве пожелавам на всички!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Миналата година получих топлинен удар и искаха да ме вземат в болница. Ай сакън. Ама е непредвидимо. За секунди става.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
2 седмици го четем това! Махайте го вече!
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всяка държава може да произвежда храна и да задоволи населението си с всичко, стига да реши и глад няма.:))
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко е във мярката и дозата прави отровата. Никой в нищо не гледа оптималното, правилното без сериозни последици-всеки иска на макс. това се отнася и за правенето на много деца, които не могат да изхранят, тъпченето на ол инклузивите, защото си е платил, та чак до войната от егоизъма на един.
41
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента съм в Анталия 5* хотел пием и ядем на корем, на никой не му дреме за топлината, глада или тоновете храна, които се изхвърлят всеки ден. На никой не му дреме за емисиите въглероден двуокис на авиокомпаниите или хотелските охладителни системи. Няма недостиг на нищо, има си всичко и е включено в цената на ултра ол инклузив-а. Пълно е с руснаци и украинци тук таме някой заблуден
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаете ли "Защо Америка Просперира"? Понеже Навсякъде има Ковбои със свой Собствени Земи и всички имата Пушки Дум, Дум Дум! И Ядене всякакво има каквото искаш. В България Ковбои със Собствени Земи Няма! Ковбои - Селяни със свое Оръжие Дум, Дум Дум Няма! Земята сега е собственост на Чергарите! Чергарите са крепосните Бизнесмени - нищо не вършат! Единственото нещо, което Чрегарите - Комунистите могат да вършат е да правят Ш К Е М Б Е Т А ????
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 35.... Ми кой ще ти засажда нещо на не своя земя! Селяни в българия със собствена земя няма. Има Рентажийски компании, които си присвоиха ТКЗСтата, а преди това по Заповед на Сталин след 1944г изкорениха земята на българските селяни и направиха колхозите ТКЗС - (тип крепосничество) и сега Комунистите стана собственици на ТКЗС и са ужким Иновативни ?????Бизнесмени???? за правене на "Ш К Е М Б Е Т А"
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Градът е създаден да защищава селяните от околността от външни нападения на чергари. В момента функциите на града са извратени - чергарите са влезли в градам развяват си байрака, а селяните измират полека. СССР въведе крепостничеството - колхози - ТКЗС, иззе земите на Българските Селяни, тия които не си даваха земите доброволно ги начече "Кулаци" и заедно с Българската Интелигенция и Бизнесмени ги натика в Концлагери. Сега Чергарите - Комунистите си развяват байрака и селата са мъртви в България
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Горе на сниката има три неща: "Картофена Къртица за правене на Кючек в Паница", "Макаронени Сополи за Супа Болковита" и "Ориз Басмати с Разкрачени Крачета в Сварено Мляко от Бичета със Цинамон за да пътуваш до Цейлон. КОЕ ИЗБИРАТЕ? КАЖЕТЕ? Моят избор е да хвана Влака - Ориз Басмати с Овче Мляко от Еленския Балкан и да Пътувам до Остров Цейлон и като се върна обратно в България да засмуча това всичко в устата с Биберон Тип Цейлон!
36
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
Съвсем умишлено юдео-ционистите създават хаос за да предложат след това своя "месия-спасител" на света - стар и познат прийом. Сатанинска гордост и нечовешка арогантност тресе "богоизбраните" про-ционистки настроени западни либерал-демократични елити...
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
38- и защо да изчезне ТАЗИ ДЪРЖАВА- КОЯТО Е ТУК ОТ ВЕКОВЕ- ИЗЧЕЗНИ ТИ! НСИ- 2022Г Е ПОСЕТЕНА ОТ 10 000 000 ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ- БЪЛГАРИЯ Е ХУБАВА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, А НА ТЕБ АКО ТИ ХАРЕСВА - Е НА ЕВРАЗИЯ, ИНДИЯ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, КУБА- МОЛЯ- АЗ СИ ОБИЧАМ ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА С КОИТО ВСЕКИ ДЕН СЕ ТРУДИМ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА НИ И ВНУЦИТЕ ДА БЪДЕ ПО ДОБЪР- И ОЩЕ НЕЩО ДА ДОБАВЯ- ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ И ОЛИГАРСИ НЕ МОГАТ ДА НИ РАЗДЕЛЯТ И ВЪРШЕЯТ- ПРИЕМАТ И ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАКОНИТЕ ИЛИ СИ ЗАМИНАВАТ КЪДЕ МОГАТ ДА БЕЗЧИНСТВАТ
34
1
 
1
 
! Отговори
шмatka преди 7 месеца
И КОЙ го прави всичко това!? НАРОДЕЕЕ,*** НАРОДЕЕЕ!?!?!!!!
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо засаждане на култури, залесяване и грижа за околната среда- имаме войни, пожари, нови оръжия, изпитания на оръжия и пак войни.
32
0
 
17
 
! Отговори
още нещо преди 7 месеца
Бедните правят много деца защото нямат телевизори .А нямат телевизори щото са бедни .И децата им ще бъдат бедн. и заради това няма да имат телевизори .И те ще имат много деца.
31
0
 
11
 
! Отговори
ясно преди 7 месеца
Асане защо правиш толкова много деца като не можеш да ги храниш?- Аресва ми технологията бате.
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази държава трябва да изчезне завинаги
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 32: гледай репортаж на събитие на Световния икономически форум и ги виж пак - на хора ли ти приличат? Те искат техните деца да живеят добре.

Спонсорирани публикации