Жегата убива и с глад, топлинните вълни водят до недостиг на храна за дни

30% от населението е страдало от хранителна несигурност
63
Жегата убива и с глад, топлинните вълни водят до недостиг на храна за дни
Снимка: Pixabay

Топлинните вълни могат да причинят недостиг на храна в рамките на няколко дни, съобщи "Медикъл Експрес", цитирайки данни от научно изследване. Милиони хора вече се хранят ден за ден.

Една седмица екстремни горещини в Индия е довела до несигурност в изхранването на 8 млн. души, гласят резултатите на изследването, публикувано в "Нейчър Хюман Бихейвиър".

Проучени са 150 държави в тропически и субтропически зони. Резултатите показват, че милиони мъже, жени и деца са в риск от глад, дори ако хранителната бедност се увеличи с по-малко от един процент.

Според Световната банка през 2022 г. около 30 процента от населението на планетата е страдало от умерена до тежка хранителна несигурност.

Резултатите от изследванeто показва, че ефектът от топлинните вълни може да бъде незабавен. Ако днес е горещо, хранителната несигурност ще настъпи след няколко дни, защото хората не могат да работят, не могат да печелят пари и не могат да си купят храна, каза пред агенция Франс прес Каролайн Крьогер от университета Оксфорд, която е водещ автор на изследването.

Подобни последствия са по-значими в сектори, в които трудовата дейност е обвързана с производство или земеделие. Кариерите за тухли в щата Западна Бенгалия, Индия, предлагат например заплащане според броя произведени тухли. Горещото време може да намали ръста на производството с 50 процента.

Сирийският ковач Мурад Хадад сподели: "Жегата ни убива. Имам шест деца и едва се грижа за тях. Но ако не работя, не мога да ги храня".

Виждате, че най-тежките ефекти са в бедни държави, земеделие и тежки професии, каза Крьогер. Според нея хората, които са преживели една гореща седмица, са по-предразположени към здравословни проблеми.

Смята се, че около 1,5 работни седмици на човек са изгубени заради екстремни горещини по целия свят през 2021 г.

Резултатите от изследването идват на фона на високите цени на храната и месец, след като Индия спря износа на ориз.

Учените са открили още, че високите температури причиняват и значителни щети на основните храни и зеленчуците, от които хората са зависими. "Бяха постигнати топлинни рекорди и аз мисля, че положението тепърва ще се влошава", каза Крьогер. "Някои неща - като микрозастраховки и промени в трудовото законодателство, биха могли да помогнат".

Според Междуправителствената експертна група по климатични промени към ООН стотици милиони хора ще бъдат засегнати от поне 30 "смъртоносно горещи дни" всяка година след 2080 г. Това ще се случи дори ако целите на Парижкото споразумение бъдат постигнати и глобалното затопляне се ограничи до 2 градуса по Целзий.  /БТА, Розалия Благоева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: жегагладхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 32. Днешна България и българите ли описваш? Прибави простотиия, липса на образование, балкански егоизъм и сглобки за да се комплектова картинката!
27
1
 
9
 
! Отговори
Баба Илийца преди 8 месеца
Каква поредна ромска драма!
26
5
 
7
 
! Отговори
До 30 преди 8 месеца
Това не са сатанисти.. истината е че има много хора на земята и трябва да се намалят. Единия начин е война, другия е глад, мизерия и болести - който е по-добрия. Естествен подбор - ще оцелеят най-здравите и добре подготвени. За много животни, хората са сатанисти. Замърсихме водите, натровихме земята с химия и пластмасови отпадъци. И какво ?! Огледай се как живеят 99% от хората. Някой живота им минава без едно дърво да за засяло - ахо, ихи, веселби и това е.. безполезен живот
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига с тая пропаганда вече ! Някъде може и да има екстремна жега, но в България това са нормални температури за лятото. И преди 30 години си беше толкова горещо. Баба ми в тия жеги ходеше да бере лук на полето. Сега водички раздават, стоите в климатизирани помещения .. ее голяма работа. Все едно сме ***. Като ти е горещо ще отидеш на сянка..
24
3
 
15
 
! Отговори
План до 2030 преди 8 месеца
Зануляването в ход. Планът им е до 2030г. Недостиг на стоки, на лекарства - това е началото. За сатанистите няма спирка. Още спете, овце такива
23
0
 
12
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 8 месеца
"Според Световната банка..."Ахаааа,ето "причината" за глобалното затопляне и "недостига на храна" в колониите на тлъстия Запад :) Жегата убива,но изобщо не може да се сравни с жестокостта,алчността и безумието на рептилите глобаляги!
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бедни и гладни ама правят деца на поразия. Толкова ли нямат акъл.
21
5
 
9
 
! Отговори
в Русия преди 8 месеца
В Русия няма и не се очаква недостиг на храна. Проблемът на Русия е населенбието, Русия може да изхрани поне 2 милиарда населние, но сегашното населени от 150 милиона не е достатъчна критична маса за затворена икономика. Минимума е поне 500 милиона а най-добре 1.5 милиарда.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Виж ти, топлото и влажно време било вредно за реколтата. Ами сейте ориз в снега, бре! Аман от простотии.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей технологии за обезсоляване на морската вода има,ама рептилите не разрешават.Как спят спокойно с толкова пари под възглавницата,като знаят,че деца по земята умират от глад?
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой знае ли заболяването легионера дали е свързано с жегата в Полша? Цел град в Полша до границата на Украйна са заразени с легионела.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В жегата е нормално да се работи по-малко. Не всяка професия позволява. За това има лятна почивка. Това не е туристическа приумица. Ако в Индия са толкова зле, да не пращат луноходи.
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лято е...нормално е да е жега.Вие сняг ли искате?
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей сега ще стана зелен, защото много, ама много ми дреме за хранителния глад в тропика.
14
3
 
23
 
! Отговори
Безимен. преди 8 месеца
60 процента от храната която се продава се изхвърля!! И на жега и на студ!
13
6
 
4
 
! Отговори
Не преди 8 месеца
Това онова не не и не
12
3
 
4
 
! Отговори
Незнам преди 8 месеца
Колко пъти да повтарям че няма да ти помогнем
11
4
 
28
 
! Отговори
Рагу преди 8 месеца
А споменатата в статията "световна банка", с какво може да им помогне? Да не би да ги нахрани с голи обещания и кредити?
10
3
 
25
 
! Отговори
Забранихме преди 8 месеца
Храните от Русия и Украйна, забранихме торовете, Газа, петрола на пазарни цени - за каква жега говорим , освен за студената война в международните отношения и гротескни пазарни отношения?
9
2
 
47
 
! Отговори
Хората се убива сами преди 8 месеца
Всички се бутат в големите гета, изоставиха земеделието и чакат някой да ги нахрани с чушки и домати

Спонсорирани публикации