Зеленски с апел към България: Не спирайте износа на Украйна

Той припомни, че основата на ЕС се гради върху свободната търговия
6 сеп 2023 20:24, Нели Христова
409
Зеленски с апел към България: Не спирайте износа на Украйна
Снимка: БГНЕС

За прекратяване на всякакви ограничения върху доставките на украинско зърно призова президентът Володимир Зеленски. Той отправи апела по време на виртуалното си участие в пленарната сесия на Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета", която се провежда в Букурещ.

"Това е брутална агресия срещу всички, срещу европейците. Последствията се усещат навсякъде. Украйна е против по-нататъшни ограничения върху нашия износ. Трябва да изнасяме, защото имаме нужда от средствата", каза украинският президент. Той добави, че страната не бива да се превръща в икономическа мишена и отправи апел към премиерите на България, Словакия, Полша и Унгария.

"Моля партньорите и колегите от България, Полша, Унгария да вземат под внимание, че всякакъв вид ограничаване на украинския износ само увеличава страданията, причинени от руската агресия", подчерта Зеленски. Той припомни, че основата на ЕС се гради върху свободната търговия и ненамесата на ниво свободна конкуренция.

"Европейските институции не трябва да умножават трудностите, пред които сме изправени. Украйна се бори за оцеляване, за нашите общи ценности. Това се случва както на сушата, така и във водата, но и във въздуха", заключи Зеленски.

Той коментира и новината за откритите на територията на Румъния части от дрон, които може да са руски.

"Помислете какво щеше да се случи, ако Путин беше успял да стъпи истински в Украйна", коментира украинският президент и допълни, че в миналото е липсвала солидарност със страната му, но датата 24 февруари е променила всичко.

"Украйна е благодарна на вашите страни за тяхната подкрепа. Като казвам "ние", нямам предвид само украинците, но и вашите народи. Ние правим общ фронт за нашата обща свобода, за нашето общо европейско бъдеще. Тази форма на сътрудничество тук се нарича Инициатива "Три морета", но не става въпрос за три стени, а за форма на единство. Когато украинските пристанища са бомбардирани почти всяка вечер, ние трябва да се справяме и постоянно да обръщаме внимание на нашата логистика", заяви Зеленски.

Украинският президент съобщи и за нова руска атака на пазар в украинския град Константиновка, разположен на около 30 километра от фронтовата линия, съобщава БТА. По негова информация най-малко 16 души са били убити при бомбардировката. Поразени са пазар, магазини и аптека. "За съжаление броят на загиналите и ранените може да се увеличи", добави Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВСУ системно чисти СВЕТА ОТрашисти
314
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 82-ОМБР- 321- Да не си сял пшеница в украйна че имаш интереси да победи?
313
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КОЛКО СИ НАХАЛЕН! То и народът ти е нахален, нагъл и смята, че са повече от другите и всички са му длъжни!
312
0
 
6
 
! Отговори
Обратното е преди 7 месеца
До дедо ГруйоОбратното е. Русия има повече заряди,нооо има и една особеност - обектите за поразяване в Русия са пръснати на тройно по-голяма площ. Това американците го изчислиха още 60-те години на миналия век и стигнаха до извода,че при размяна на еднакъв брой ракети САЩ ще понесат с 50% по-големи загуби от Русия.
311
11
 
1
 
! Отговори
дедо Груйо преди 7 месеца
При една ядрена война, първо Русия ще изчезне. Щото нато има към 10000 ракети, а те към 7000.
310
4
 
2
 
! Отговори
такасеправи преди 7 месеца
Санкции до дупка.
309
2
 
12
 
! Отговори
Украйна преди 7 месеца
не е член на ЕС!!!Ще помогне ли ЕС за наводненията и разрушенията в Царево и южното черноморие????Или само ние трябва да помагаме на държава, която води война и която дори не е член не ЕС????
308
1
 
9
 
! Отговори
До 324 преди 7 месеца
Какво са убили укрит бе на каква дрога я караш хахаха
307
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вече потвърдиха и западни русофоб като джулиян. Рьопке че удара в константинивка е украински
306
5
 
30
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 7 месеца
Зеля ще бъде обесен от собствените си хора !!!
305
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спокойно . С такова продажно правителство като нашето и ламтящите за пари частни оръжейни заводи няма такава опасност.
304
2
 
15
 
! Отговори
Фермер до 347 преди 7 месеца
Я недей лъжи. Как, спопред теб, БГ е произвеждала и изнасяла зърно преди субсидиите от 30 лв/дка (настоящем 20 лв/дка, най-ниските в ЕС). Един път да паднат субсидиите, ще падне и евробюрокрацията , ще се съкратят хилядите калинки, работещи в ДФЗ, ОСЗ, които вгорчават живота на земеделците и ядат данъците ни. Мутрите ще напуснат бранша, когато им спрат европроектите. А украинското житце свети като крушка, хапвайте го,щом Украйна ви е на сърце и ум....
303
4
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 7 месеца
През оная работа ми е за каквито и да било апокалипсиса,стигне ли се до там,значи толкова си заслужаваме! Да му мисли този който пръв ще натисне копчето,защото той ще е и от последните умрели(там в подводницата). Нека доживява последните си дни с бистър ум,за това което ще е около него!
302
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаеш ли как се загива от ядрен апокалипсис. Хората се стопяват нищо не остава от тях. Останалите живи лазят като плужжеци и се проклинат че не са умрели. Ако това е представата ти за украинска победа в заблуждение си ти.
301
8
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 7 месеца
Как е? Блатная напредва ли на фронта или украйнците убиха настапателния им устрем? Знам, тук ще кажете "после,като" и "ще",но така е, гладна кокошка просо сънува!
300
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма как украйна да победи , прросто няма как да стане това ти си наивно....
299
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Украинското" правоителство на Бг което се занимаваше с интересите на украйна вместо с проблемите на Бг е виновно за трагедията в Царево и трябва да понесе отговорността като подаде оставка на първо време да се разследва.
298
22
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 7 месеца
Моите интереси са Украйна да победи! За твоите незнам,а и не ме интересува.
297
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България и интересите на българските граждани над всичко. Всякакъв вид чужденци, войнате между тях и техните интереси на второ място.
296
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига намесвай България ве мен, ние си имаме достатъчно проблеми :))