Сензация: Бутилка с писмо от 1886 г. откриха в колона на мост на Марица

Посланието е написано на италиански, оставено е от строителите му
12 сеп 2023 17:45, Петър Бойчев
54
Сензация: Бутилка с писмо от 1886 г. откриха в колона на мост на Марица
Абдул Хамид. Снимка: Уикипедия

На сензационна находка се натъкнаха строители на високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гара Септември и гара Костенец. Те откриха писмо, запечатано в бутилка, скрита в досегашния жп мост над река Марица, в района на община Белово, съобщи БНР.

При разрушаването на старото съоръжение един от геодезистите открива писмото и го предава на историческия музей в Белово. Оказва се, че посланието в него е от 1886 година и оставено от създателите на моста. Бутилката е открита в една от колоните на моста, съобщи директорът на историческия музей в Белово Севдалина Попова. По думите ѝ находката, както и начинът на откриването ѝ, са нещо изключително специално:

„Ние се вписахме в малкото музейни екипи, които са получавали писмо в бутилка. Документът е с размери 33 см на 22,5 см, написан е на ръка, на италиански език. Има много красив орнамент, нарисуван отстрани".

Текстът на писмото гласи: "Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания „Виталис“. Инженери – гл. инж. Николо Лимон, /… / , главен зидар Пиетро Макар.
Издадено на 19 юни 1886 г."

„Това е етап от строителството на жп линията Белово – София“, уточни Севдалина Попова и добави - цялата тази история показва един позабравен стил, който респектира“.

Теренът не е позволил запазването на стария мост при сегашното модернизиране на жп линията, но откриването на посланието от създателите на това изключително здраво съоръжение е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, които са допринесли за изграждането на модерна България.

Извършващата се в момента цялостна модернизация на жп линията Костенец – Септември, която се извършва с европейски средства, предвижда изграждането на ново трасе с нов жп мост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
2
 
! Отговори
Друг преди 7 месеца
Сега нищо не разбирам! Нали съединението беше на 6.9.1885, а пък сега излиза, че 1886 е още под османско владичество! Май най добре ще е да не се обръщаме назад, че могат да излязат и други работи!
46
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 месеца
Ето, ви отговор за националния празник :) През 1878 г. обединеното Княжество България е било васално на султана. Не е било независима държава.
45
1
 
1
 
! Отговори
алооуу! преди 7 месеца
До Ватикана::Думи като турски,турчин,Турция важат след 1923г.До тогава са османлии от над двадесет племена.Османска империя.На картите я пише и Отомонска.
44
3
 
5
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Бойко се ентусиазирал и решил да поставя бутилки на всички пътища, които е построил, проблемът е че след само 2-3 години никой няма да има интере да чете писмата му, написани с неразбираем почерк и съдържание.
43
3
 
2
 
! Отговори
Ильо Минатов преди 7 месеца
До до Elveda RumeliПредставата ти за история е от няколко поръчкови филма правени по ходожествени творби след 1985г. съчинени под контрола на комунистическия режим с цел да се оправдае възродителния процес няма какво да дебатираме...
42
10
 
1
 
! Отговори
Ватикана преди 7 месеца
През 1444г край Варна Владислав Варненчик с обединеа ктолическа армия идва да превзема Балканите.Султана пуска турските пешаци за примамка (турската конница се отказва от битката защото няма какво да се плячкосва от рицари и водена от Турхан бей с отегля от бойното поле),а българската конна армия причаква между две възвишения рицарската конница преследваща бягащите останки от пешаците на османската армия.Българския конен корпус на султана избива рицарите и самия Владислав попаднали в капан
41
3
 
3
 
! Отговори
История даге преди 7 месеца
Има възрастни хора ,които се водят психично здрави и вярват ,че един евреин сам самичак е отворил охраняваните портите на Велико Търново и е пуснал османците вътре та затова Търновград е паднал без бой.Реалноста е - сключен съюз между България и Османската империя .Съюзът е подкрепен с брака на царската щерка и султанския син, а техния син става Султан.Крали Марко е реална историческа личност бил е главнокомандващ в османската армия умира в битка срещу влахите...
40
4
 
5
 
! Отговори
до Elveda Rumeli преди 7 месеца
железницата е била нужна да се доставят войски, които да подавят въстания. не са строени защото султанът много е обичал поданиците си. освен това на италианците е плащано с пари от данъци на същия тия балканци. лафовете за загрижения падишах ги разправяй на мyxльoтo с анти-koмyнистическата ucтepuя над тебе. нашите църкви и крепости от 12 век, които са разкривани при разкопки под конаци, твоята империя ги е надминала чак 18ти век, и то само в столицата си, с чужди строители.
39
0
 
5
 
! Отговори
Стокхолмски синдром преди 7 месеца
До Видиш ли турчинТурците след 500 години оставят България двойно по-голяма от сега и с 5та по-големина армия в света ,но братята руснаци,сърби и гърци превземат 51 % от териториите, които сме имали през 1916г и избиват 250 хиляди войника... През 1860г в Империята турците са били 3,5 милиона а, българите 3 милиона ,арабите 2,5м. гърците около 2 млн. итнт....
38
3
 
9
 
! Отговори
История от комунисти преди 7 месеца
Повечето църкви са построени през турско робство, след 1945 комунистите убиват 2000 свещенника и събарят над 3000 църкви,после към 80те решават да пишат ,че османците са ги съборили.Строят след 1945г жп гарата в Шумен и парка с камъни от развалините в Плиска после пишат, че турците са съборили Плиска,която реално е опжарена до основи от Никифор ,но след няколко седмици същия губи главата си ,която става част от сервиза за вино на Крум.....
37
8
 
4
 
! Отговори
Elveda Rumeli преди 7 месеца
Балканите са били галеното дете на Османската. Анадола винаги е била пренебрегвана за сметка на Балканите и Румелия. Тук се е плащало за италианци, на французи да строят с най-добите технологии по онова време. Мимар Синан също има страхотни шедьоври. Мостовете по османско стоят, а тези отпреди 5 години ги отнася дъжда. Затова много хора милеят по османското в цяла Румелия. Отидете питайте македонци, албанци, косовари и бошняци. Всички помнят Осман с добро и пазят наследството. За разлика от нас.
36
1
 
5
 
! Отговори
а ся де преди 7 месеца
Та кога е била освободена България ? ха бха ха
35
1
 
4
 
! Отговори
а сега де преди 7 месеца
Та кога е била освободена България хах ах ха
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изумява ме факта, колко хора не правят разлика между Освобождение и Независимост...
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тъжно е че не са се постарали да запазят стария мост.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Новата изгъзица!
31
1
 
21
 
! Отговори
миш преди 7 месеца
Този мост е издържал над 100 години . А сега нашите майстори си оставят майсторията за не повече от няколко месеца и хоп в асвалта коловози и дупки . Пълно некадърие от тези в народното събрание та до *** строящи магистрали.
30
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Неправилно обяснено. Това е послание за поколенията, а писмо в бутилка е съвсем друго. Когато откриваха новия техникум по корабостроене в Русе, в една от колоните зазидаха капсула с послание към поколенията. Беше 1968 г."Ти, който откриеш тая бутилка, вземи от капитанската каюта кесия с 50 000 златни гулдена. От тях запази за себе си 10 000, а другите предай на жена ми Марта, Амстердам, морска улица. Ние умираме без вода и храна в морето. Хвърлям бутилката с писмото. Бриг Марта, 1754."
29
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хайде стига с тия турски простотии! 10 год по рано пак по времето на тоя на снимката с мустачките и погледът на девствена магистрална труженица турци избиват 30000 българи.Момичетата ги изнасилват и ги продават като сексуални прислужници на разни дебели турски извратеняци със садистични наклонности. Правят си дори състезания кой колко българи може да заколи преди да му се изхаби сабята/брадвата.Победителите се снимат до пирамида от човешки глави.Вие ще се подмокрите от щастие за някаква бележка.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този турчин,още колко ще го държите на 1 страница??-:(((((

Спонсорирани публикации