Овче сирене на етикета, а млякото - краве, това може и да е опасно

На пазара има и биволско сирене без грам биволско мляко
Обновена: 25 сеп 2023 09:18 | 25 сеп 2023 09:16, Камелия Цветанова
104
Овче сирене на етикета, а млякото - краве, това може и да е опасно
Снимка: Pixabay

Само един от 10 тествани вида овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна. Проучването показва още по-фрапиращи данни - изследвано е биволско сирене, в което е установено, че няма грам биволско мляко.

"Надявахме се, че качеството ще се покачва, а няма да пада драстично. Това е предмет на националната сигурност, на всеки му е важно с какво се храни. Резултатът е в една от най-реномираните в света лаборатории, която направи количествен ДНК анализ. На места имаме производители с над 50% краве мляко, което е чиста измама и в ущърб на потребителите. Повторихме тези, които тествахме преди няколко месеца. Повтори се същият резултат, даже има влошаване", обясни председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна Андрей Велчев в студиото на "България сутрин".

По думите му в България количествен анализ не се прави, а от Сдружението за достъпна и качествена храна са първият клиент, поръчал подобен анализ на международна лаборатория.

"Апелът е, освен БАБХ и Комисията за защита на потребителите, от Правната комисия на НС също да вземат да отговорят. Три месеца нямаме отговор, а оправдания не може да има. Няма случай на изтеглени продукти. Докато тече тестът и Агенцията по храните вземе отношение, тези партиди се изчерпват. Проблемът се задълбочава. Надявам се да не получаваме copy-paste отговори", каза още Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Критиката към нас също расте, защото обществото иска да види някой наказан, отбеляза той.

Гостът отново посочи, че слагат краве мляко в продуктите, които са рекламирани като овчи такива.

"Това може да бъде опасно и да има сериозно отражение при хора със сърдечно-съдови проблеми или алергични към това мляко. Потребителят е най-ощетен. Когато те разчитат на етикета, а не е това, което се съдържа вътре, кой трябва да се самосезира? Най-вероятно Комисията за защита на потребителите", коментира Велчев.

Председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна напомни, че касовата бележка е единствената гаранция, с която можем да докажем откъде сме закупили продукта.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То добре че пак има мляко в сиренето. Мобеше да е по-зле. Така че не се ядосвайте толкова. А иначе какво е това биволско мляко, бивола не дава мляко, освен ако нямат предвид друго
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз затова вече от години ям само френски сирена Camembert и Brie. Цените са им почти същите, като на българските мутренски фалшификати.
74
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато не ги изброите кой са измамниците, няма да си купя овче сирене от никой български производител. Сами закопавате родното производство, като защитавате бандитите, а не ги обявявате кои са.
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е холокост над българите!
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поне дайте на свободно изследванията, ние потребителите да ги съдим. Като получат 1000 заведени дела срещу всеки един и разноските по делото им стигат. Това е сигурно дело с 99% вероятност за спечелване от страна на засегнат, при колективен иск, даже повече.
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хорста които имат алергии от кравето мляко огат да пострадат сериозно това знаят ли го печалбарите мутренски?Една комшиика е алергична от кравето мляко и ако попадне на менте сирене ще има голем проблем.
70
1
 
20
 
! Отговори
Росен преди 7 месеца
Непрекъснат контрол и непрекъснати големи глоби, докато нещата тръгнат както трябва. От това разбира българинът.
69
10
 
17
 
! Отговори
ььь преди 7 месеца
хахаха,и сега хиляди трапезни философи ще обясняват къде бил проблемът - проблемът сте вие, драги ***, оня ден като затваряха София мутрите с трактори вие къде бяхте? на сянка, нали? но на вас "краварите" и "укрите са ви виновни... една русофилска нация винаги ще живее в мизерия, набийте си го в кратуните
68
1
 
22
 
! Отговори
... преди 7 месеца
хе хе! То в БГ като ти продават сирене то единственото нещо което е истинско е опаковката на сиренето! Инак в сиренето и кашкавала от бая време рядско се слага мляко! Пък било то и краве! Не за друго ами в БГ крави овце и кози и гледат само бабите по селата! Ама то и села не останаха! Така като гледам и домати и краставиците е същото положението! Животновъдството отдавна го няма! Само за Пшеница се дават евро субсидии! Та от де мляко за сирене!!!??
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите ваканцуващи в Северна Гърция като влязат в Масутис супермаркетите са като провинциалист през 1980та в Кореком. Изкопува се всичко.
66
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При открито нарушение фирмата производител трябва да се национализира незабавно.Освен дължимите санкциите , нарушителите трябва да са лишени от собственост ,с която да застрашават здравето на нищо неподозиращия потребител!!!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Бг ментета е ВСИЧКО!! Китайците вече ни завиждат. А българраците пазарЯт като невидели всичкият този бУклОк.Да се смееш ли или да плачеш.
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А краве млякото сухо от Нова Зеландия наслото в него палмово от Африка и соев лецитин от Америка, калция не знам от къде е. Със салама е по страшно
63
2
 
41
 
! Отговори
Димитров преди 7 месеца
Защо не се дават имената на тези фирми? Защо не се санкционират ? За една неиздадена бележка може да затварят заведения, а за тези огромни измами никой не е санкциониран !Изглежда,че тези измамници са "спонсори" на някои "отговорни лица"!
62
3
 
25
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 месеца
България е една морално и материално фалирала държава...
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-опасно е когато в "сиренето" изобщо няма каквото е да било мляко
60
1
 
34
 
! Отговори
Radi преди 7 месеца
Винаги буди недоумение в мен, защо при такива изследвания не се изобличават всички фирми, чиито продукти са проверени? Очевидно не могат да съдят сдружението за клевета, тъй като резултатите са лабораторно и документално доказани. Ние и така си знаем, че част храните са ментета. Полезното ще е ако кажат кои.
59
2
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Как да се направи овче сирене като вече няма овце.Купувайте краве сирене.Там вероятността да се попадне на сирене е по-голяма.
58
1
 
40
 
! Отговори
Ванката преди 7 месеца
И после реват "Подкрепете българското!"??? Е няма как да стане...
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Магазинчетата зареждат само от най-евтиното сирене и го разпределят по абсолютно всички канти, за да симулират разнообразие. Насипно сирене от пресована химия спрях да купувам.

Спонсорирани публикации