Овче сирене на етикета, а млякото - краве, това може и да е опасно

На пазара има и биволско сирене без грам биволско мляко
Обновена: 25 сеп 2023 09:18 | 25 сеп 2023 09:16, Камелия Цветанова
104
Овче сирене на етикета, а млякото - краве, това може и да е опасно
Снимка: Pixabay

Само един от 10 тествани вида овчи сирена и кашкавали са приготвени единствено от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна. Проучването показва още по-фрапиращи данни - изследвано е биволско сирене, в което е установено, че няма грам биволско мляко.

"Надявахме се, че качеството ще се покачва, а няма да пада драстично. Това е предмет на националната сигурност, на всеки му е важно с какво се храни. Резултатът е в една от най-реномираните в света лаборатории, която направи количествен ДНК анализ. На места имаме производители с над 50% краве мляко, което е чиста измама и в ущърб на потребителите. Повторихме тези, които тествахме преди няколко месеца. Повтори се същият резултат, даже има влошаване", обясни председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна Андрей Велчев в студиото на "България сутрин".

По думите му в България количествен анализ не се прави, а от Сдружението за достъпна и качествена храна са първият клиент, поръчал подобен анализ на международна лаборатория.

"Апелът е, освен БАБХ и Комисията за защита на потребителите, от Правната комисия на НС също да вземат да отговорят. Три месеца нямаме отговор, а оправдания не може да има. Няма случай на изтеглени продукти. Докато тече тестът и Агенцията по храните вземе отношение, тези партиди се изчерпват. Проблемът се задълбочава. Надявам се да не получаваме copy-paste отговори", каза още Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Критиката към нас също расте, защото обществото иска да види някой наказан, отбеляза той.

Гостът отново посочи, че слагат краве мляко в продуктите, които са рекламирани като овчи такива.

"Това може да бъде опасно и да има сериозно отражение при хора със сърдечно-съдови проблеми или алергични към това мляко. Потребителят е най-ощетен. Когато те разчитат на етикета, а не е това, което се съдържа вътре, кой трябва да се самосезира? Най-вероятно Комисията за защита на потребителите", коментира Велчев.

Председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна напомни, че касовата бележка е единствената гаранция, с която можем да докажем откъде сме закупили продукта.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 7 месеца
До До 40Модерните турци още следват заветите на Ататюрк - изпил два литра ракия наведнъж в рекорден запой и паднал геройски от усложнена цироза.
55
1
 
22
 
! Отговори
Един с Една преди 7 месеца
И ако си алергичен към кравия белтък и си купуваш овче сиренце то после се чудиш оти се обриваш....това е все да си купиш аналгин с диазепам обаче
54
1
 
24
 
! Отговори
всички преди 7 месеца
продукти са менте но за много пари-къде е държавата
53
1
 
11
 
! Отговори
Турция ли ?? преди 7 месеца
Вчера говорих с турски турист чрез преводач-български турчин. Човека ясно каза: Днес търсим нов Ататюрк!
52
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гласувайте за Кривоглавия от Банкя и Хидролога докато ви ликвидират като народ. Аз избягах от това блато на Запад и само ви гледам сеира!!!
51
4
 
21
 
! Отговори
Скот преди 7 месеца
16 г. в ЕС и вече не знаем какво ядем. Оскотяването е пълно.
50
3
 
23
 
! Отговори
Малко от кухнята преди 7 месеца
От както ГЕРБ са на власт до сега са фалирали десетки хиляди ферми! Лично аз съм свидел как в нашият район фалираха много ферми и заклаха всички животни. Собтвениците ги познавам, и всички казват дотук. Отделно и когато избиваха прасета, кози и овце. По селата вече няма нищо! Нито ферми, нито хора. Но в същото време продукцията в търговската мрежа не е намаляла! Щандовете са пълни със сирена и кашкавали. И мляко в кутии има колкото искате. Вие си правете сметката какво ядете!
49
1
 
10
 
! Отговори
Освети ни! преди 7 месеца
До 48. А какво има в млечните продукти?
48
4
 
21
 
! Отговори
История преди 7 месеца
Идваше един млекар-производител турчин, разнасяше мляко, кашкавал и суджук от фермата си. И полека-лека започна да разрежда млякото и да вдига цените. Загуби си клиентите. Преди го чакаха огромни опашки, сега само ако някой му се обади да мине
47
3
 
27
 
! Отговори
Хм преди 7 месеца
Истината е, че в млечните продукти няма МЛЯКО!!! Който разбрал, разбрал!
46
0
 
19
 
! Отговори
До 41 преди 7 месеца
И при тях има много дето лъжат. И те се научиха да правят сирене от сухо мляко и палма. Стопанства с 20 крави вадят продукция като за 200. И продукцията е налична през цялата година. Шмекери абсолютни. хаха. Ама те гражданята от де да знаят. Те изобщо не знаят за какво става въпрос. Гледат те спретната ферма с животни, фермера с блага усмивка им продава екологично сирене и кашкавал. Ама числата не се връзват. Но кой ти гледа. Важно е да папаме (нещо) и да има кинти....
45
1
 
41
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
В Германия обявяват имената на фирмите, които лъжат потребителите или пробутват некачествена стока, изземват стоката. А тук кога???.... Защо ги крият тези мошеници? И после ревот, че субсидиите им малко, че втасяме от други държави.
44
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В колониите на САЩ като България, всичко е менте - политици, сирене, ...
43
2
 
17
 
! Отговори
До 40 преди 7 месеца
Днешна Турция няма нищо общо с реформите на Ататюрк!Ердоган я върна 100 години назад.Жена му ходи забрадена,а из целия Истанбул джамия до джамия,коя от коя по-големи.Такова промиване на мозъци,не е истина!И тия искат в Европа!
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези 12 години управление на ГЕРБ, а преди това и на СДС, до това ни докараха.
41
8
 
24
 
! Отговори
Историк преди 7 месеца
То и на правителството му казват , че е българско , ама то е американско ! И дупетатите са българи , но управляват държавата срещу останалите българи ! То и българският език е много красив, но псевдозвездите на България си кършат езиците на псевдоанглийски! То и в България има учени хора , но те никога не са , и няма да управляват държавата, защото народът е мноооого *** !!! И постоянно избира глупци да го управляват !
40
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наистина,търсете връзки на село и си купувайте от дребни производители,ако имате тази възможност.Иначе ви е спукана работата.
39
8
 
6
 
! Отговори
Турция ли ?? преди 7 месеца
Там преди 100 години бяха направени реформите от Ататюpк. Тук КОГА ???
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавата трябва да обяви на всеослушание тези производители.И после да ги съди,а не те нея.Само така ще прояви загриженост към хората,които иначе гласуват за тия,които вземат решенията.
37
4
 
14
 
! Отговори
До 1989 преди 7 месеца
Качествено сирене има и сега, за който има връзки със село!

Спонсорирани публикации