Google ще плати $1,15 млн. на туркиня заради полова дискриминация

Сумата е присъдена като обезщетение за морални щети
26 окт 2023 18:30, Елка Василева
37
Google ще плати $1,15 млн. на туркиня заради полова дискриминация
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководна служителка на Google от турски произход е спечелила съдебно дело срещу компанията, твърдейки, че технологичният гигант е прилагал сексистка политика при определянето на заплатите и повишенията, като Google ще ѝ изплати обезщетение в размер на 1,15 млн. долара, съобщава турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Юлкю Роу, която започва работа в Google през 2017 г., обвинява компанията, че ѝ е предлагала по-ниска заплата, отколкото на колегите ѝ мъже на сходни позиции, както и че е наемала по-малко опитни и по-малко квалифицирани кандидати от мъжки пол на по-високи позиции. Тя също така твърди, че възможностите ѝ за повишение са били възпрепятствани, тъй като е изразила загриженост относно дискриминационните политики на компанията по отношение на пола.

По делото, което беше разгледано в окръжния съд на Ню Йорк през изминалата седмица, първоначално Google отхвърли тези твърдения. Въпреки това след обсъждане от осемчленно жури на 20 октомври компанията беше призната за отговорна и осъдена да плати обезщетение.

Съдебните заседатели установиха, че технологичният гигант не е нарушил политиките си за заплащане, но е участвал в практики, основани на пола, по отношение на повишенията.

Вследствие на това компанията беше задължена да плати общо 1,15 млн. долара обезщетение за морални щети като компенсация за стреса и страданието, преживени от Роу.
(БТА, Мина Димитрова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 6 месеца
Google не е частна, а е публична компания. Да не се бърка с държавна. Щом продава публични акции, трябва да изпълнява купища условия и не може да си повишава, който както си иска.
21
2
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 месеца
Евреи плащат на турци??????????? Накъде отива този свят???
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Османската империя османците са смятали турците за глупави и подли и затова предпочитали да назначават на високопоставени чиновнически длъжности христяни обучени от еничарския корпус.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Феминистката простотия няма граници! Тази много качествената туркиня, защото не е напускала google след като се е чувствала неоценена и не отишла във Facebook да речем? Не може в една частна компания някакво феминистко НПО или съд да решава кой да бъде повишен или шеф! Защо след като феминистките са толкова умни, не си направят собствени компании?
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това в България кога съдилищата ще започнат така да наказват работодатели? Точно никога
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И защо е нужно да казвате изрично, че е жена - туркиня??? Туркиня или не - няма значение.
16
5
 
8
 
! Отговори
Жена преди 6 месеца
Гледам, че доста неграмотни чукундури сте се изказали под старията. Респект!
15
3
 
23
 
! Отговори
Мъж преди 6 месеца
Мисля да съдя Гугъл за 1 милион заради това, че аз като мъж не мога да се възползвам от половата дискриминация като жена за да ги осъдя за 1 милион и в момента съм в стрес и страдам.
14
3
 
9
 
! Отговори
Да отиде в ЮАР преди 6 месеца
Там няма въобще няма да я вземат на работа, освен ако не е цръна. Дискриминират по цвят на кожата и по раса.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еха! Може ли и мен да ме дискриминират полово? Обещавам, че само милион ще им искам.
12
3
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 6 месеца
От къде си ги чоплиш тези глупости, бе жена? Какви гъби ядеш и какво сънуваш...
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Моята бивша немска фирма имаше програма за жени меринджеи, въпреки факта, че в България вече жените на високи позици бяха двойно повече от немско. Вокънаха се на макс до степен да ги съди всеки напуснал.
10
10
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 6 месеца
Владимир Путин е най-великият президент в цялостната история на Човечеството!
9
2
 
4
 
! Отговори
Програмист до 10 преди 6 месеца
Не съществува такова нещо като "техен андроид". Или е андроид или не е. Безплатен е и можеш да си дръпнеш кърнела и да си надградиш твоя си версия. Ама отдолу е пак андроидския кърнел на гугъл.
8
0
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 6 месеца
До 1А ти от къде знаеш тя колко може...това че има някаква си тапия не я прави опитна и умна... два души завърпили един и същи университет една и съащ специалност при едни и съши преподаватели не ги прави равни че да получават равни пари...ако аз съм по опитен и по умен от теб разбира се че ще получавам повече пари...не ли обидно за човек с повече опит и интелект тъ...пата му колежка да получава съшите пари..друг е върпосът че в една фирма заплатите не могат да се обсъждат между служители...
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гугъла умира . Китайците си направиха техен Андроит а тувата се скапа от банове и политическа цензура . Ще пада цената му според мене .
6
2
 
2
 
! Отговори
Хххх преди 6 месеца
Хак да Ви е либерсткипростаци....сега всекиимбециленминдил ще Ви скъсапортмонетата от дела...
5
7
 
8
 
! Отговори
В.Узунов до Таня преди 6 месеца
Жените много по малко трябва да получават. Съвокупляват се на работното място,после майчинство и прочие. Да не говорим ,че са и кекави и все подсмърчат,а ние и болни пием една ракия и на работа.
4
4
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
иначе:..Моите уважение кйм жените!..Имам жена,имам и дъщеря...Е,ако бъда честен трябва да заявя,че ИМА разлика в поведението и МИСЛЕНЕТО м/у мъжете и жените !..НЕ твърдя,че жените са "по-некадърни" от мъжете...Но ПРИРОДАТА на двата пола е РАЗЛИЧНА...Така че всяка компания си има своите си критерии относно служителите..
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи всичко е много относително - ако е някоя натегачка и интригантка и те заплашва със съд по добре недей

Спонсорирани публикации