Учените подцениха магнитната буря, предизвикала червеното сияние

В момента бурята е класифицирана като G3
6 ное 2023 13:20, Нели Христова
45
Учените подцениха магнитната буря, предизвикала червеното сияние
Снимка: Facebook

Учените неправилно оцениха мощността на слънчевото изригване и скоростта на изхвърления от него плазмен поток, което в крайна сметка доведе до силна магнитна буря и полярни сияния, видими от нетипични региони.

Това бе съобщено от Лабораторията по слънчева рентгенова астрономия на Института за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН) и Института по слънчево-земна физика към Сибирски клон на РАН. На 5 ноември на Земята започна магнитна буря. Тя се оказа толкова силна, че предизвика полярни сияния, които можеха да се наблюдават чак до руския юг и в България.

"Вече е ясно, че както скоростта, така и мощността на емисиите бяха напълно неправилно оценени, въпреки че това все пак не обяснява как такава слаба причина може да предизвика буря от наблюдаваното ниво", казва се в съобщението.

Отбелязва се, че мощен плазмен поток бе изхвърлен от Слънцето към Земята на 3 ноември. Той съвпадна във времето с изключително слабо слънчево изригване, което по някакъв начин може да се наблюдава от Земята. Учените идентифицираха потока именно с изригването.

"По всички признаци емисията се смяташе за обикновена. Въз основа на това, както и на измерената скорост на облака, пристигането на плазма към Земята се очакваше...на 6 ноември и бе определена в прогнозите от всички световни агенции като слаба магнитна буря от ниво G1, което е най-ниският клас“, допълват от лабораторията.

Всъщност се оказа, че газовите облаци са изминали разстояние от 150 милиона километра от Слънцето до Земята само за два дни и в крайна сметка са ударили магнитното поле на Земята ден по-рано от очакваното и със значително по-голяма сила, обобщиха учените.

Според техните оценки сутринта на 6 ноември Земята все още ще бъде в облака от слънчева плазма. Температурата на междупланетния газ в близост до Земята се увеличи до 300 000 градуса, тоест приблизително 10 пъти, а скоростта на слънчевия вятър се увеличи от 350 на 500 километра в секунда.

"Измерванията на космическите апарати, през които плазменият облак премина по пътя си към Земята, показаха наличието на собствено магнитно поле в плазмата, ориентирано противоположно на посоката на магнитното поле на Земята. Това може да причини един вид анихилация на силовите линии, когато полето на изхвърляне взаимодейства с полето на Земята, което най-вероятно допълнително е усилило въздействието върху земната магнитосфера“, обясниха учените.

В момента бурята е класифицирана като G3 (трети клас по петобална скала). Впрочем, тя не е рекорд дори за 2023 година. На 23-24 април имаше буря, която достигна своя връх на ниво G4, а това не се бе случвало няколко години преди това. Последната буря на ниво G5 бе регистрирана на 11 септември 2005 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стига с тая магнитна буря! Совите не са това, което са!!!
30
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
*** ,не цитирай Руската академия на науките ,че "академи-е-ка" дето е министър ще те обяви за руски агент.
29
1
 
8
 
! Отговори
Колю преди 5 месеца
Няма да има потоп този път а огън.
28
4
 
11
 
! Отговори
Тези преди 5 месеца
Магнитни аномалии се предизвикват от американската система ХААРП!!! Северното сияние от България не може да се види глупави овци!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ПеПето като унищожат енергетиката само,за да си поделят няколко милиончета ще се осветляваме нощем със северни сияния.
26
4
 
6
 
! Отговори
хаарп преди 5 месеца
йонисферата преди земетресение
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аве аз са чудя де са ми магнитите дет ги изгубих преди време а то гледай ко стана .
24
4
 
7
 
! Отговори
австрия преди 5 месеца
В Австрия има поверие ,че ако се види северно сияние е на война. За последен път е видяно година преди втората световна война.
23
2
 
2
 
! Отговори
До Ko* преди 5 месеца
Точно на Айнщайн "постиженията", не само ги оспориха, но и част от тях опровергаха. Част от тях още не са. А той как без условия за емпирични изследвания е стигнал до тях? Гнозис? Плагиатство на документи, до които е имал достъп в пощата, в която е работил. Кой знае?
22
4
 
13
 
! Отговори
И 100(сто) пъти преди 5 месеца
да напишете, че е магнитна буря - не е. И вие не знаете какво е. Но някои знаят. Такова нещо не се е случвало в България. Откакто има хора. И не, не е природно явление. Когато един ден разберем, вече няма да има никакво значение, защото целта му ще е постигната.
21
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Всички се борят за кокала, все едно имат бъдеще, само дето бъдещето не е за всеки...
20
3
 
1
 
! Отговори
Ko* преди 5 месеца
До QRSТой и Айнщайн е един на 7млрд., но никой не отрича постиженията му
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДО QRS __ И 80% ОТ ЯНКИТЕ ЖИВЕЯТ В БАРАКИ - ЛУСТРОСАНИ, НО БАРАКИ И КАКВО СЕГА ДА НЯМАТ ВИСШИ ТЕХНОЛОГИИ ЛИ??...
18
11
 
9
 
! Отговори
QRS преди 5 месеца
Потресаващо е толкова хора да вярват в руските свръх мощни и секретни технологии предвид че 2/3 от руснаците все още имат външна тоалетна
17
1
 
16
 
! Отговори
до DOOM преди 5 месеца
"Всички ще умрем" ----- Споко, бе, колега, немъ да умрем всички...., х/////лебарките шъ оцелеят!!!!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въпрос на време е нещо такова да помете Земята ако сами не се изтреоем с ядрени бомби. А пък вие пазарувайтИ имоти селяни за пра-правниците да живеят в тях.Ай честито на будалите.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нибиру или Немизида - по ваш избор!? Нибиру е планета, Немизида е звезда (червено джуде) в древноста е била наричана "Звездата на Възмездието"! или "Звездата кампаньон" на нашето Слънце, според астрофизиците орбитата й оказва доста негативно влияние на Цялата ни Слънчева система на всеки 26 Милиона години!?
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонименКогато някой каже че Русия са колхозници и пияници, аз казвам, че имат наука, да доста по-консервативна, но я имат, имат и традиции и открития.
13
2
 
7
 
! Отговори
DOOM преди 5 месеца
Всички ще умрем...
12
2
 
6
 
! Отговори
тТт преди 5 месеца
Това не е никакъв ХААРП, подобни явления вече се наблюдават по цялата ни планета с нарастваща цикличност!!!! Наскоро учените регистрираха... Марсотресение!!! Социалните мрежи са пълни с видео и снимки на... "две" Слънца!? Отчитат се аномалии в Слънчевата ни система!? Тази година учените отчетоха невиждано по количество Гама-Излъчване, на 16-17 септември 12, а на 26 септември - 6!!! И пълна тишина по медиите!!!!! ПС. Потърсете в Нета какво са гама лъчите...