Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента

Напрежението между държавите расте след затварянето на няколко КПП
Обновена: 23 ное 2023 10:25 | 23 ное 2023 10:11, Петър Бойчев
358
Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента
Снимка Ютюб

Финландия се изгаври с Русия, след като властите разрешиха разполагането пред парламента на изгорял руски танк. Русия подаде официално оплакване, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изгорелият танк Т-72Б3 е бил изложен на показ в събота в рамките на инициатива на две проукраински организации във Финландия, за да напомня на хората за военния конфликт в Украйна, отбелязва Ройтерс, като припомня, че напрежението между Москва и Хелзинки е нараснало от присъединяването на Финландия към НАТО по-рано тази година в отговор на руската инвазия в Украйна. Отношенията между двете съседни държави се обтегнаха още повече миналата седмица, когато Финландия затвори четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия.

Руското посолство във Финландия е изпратило протестна нота по повод танка до финландското министерство на външните работи, наричайки акцията кощунствена и обръщайки внимание на снизхождението, проявено от властите в Хелзинки, съобщи ТАСС.

"Струва ми се, че никой не може да даде обяснение защо Финландия участва в подобни акции. Възможно е те - имам предвид на ниво "държавно ръководство" - да не са способни да разберат колко са неуместни подобни акции на площада, намиращ се на няколко минути пеша от двореца "Финландия", където през 1975 година се полагаха основите на европейската сигурност и сътрудничество", заяви говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Руската агенция допълва, че танкът е бил докаран от Естония. Захарова е обвинила Финландия в "русофобия", посочва Ройтерс.

Захарова обвини Хелзинки и за проблемите с бежанците. Финландия затвори граничните пунктове в опит да пресече наплива от мигранти, за които твърди, че са насочвани преднамерено от Русия към границата.

"Ние сме отворени за диалог, особено що се отнася до граничните въпроси", заяви говорителката на руското външно министерство, като допълни, че Русия, "разбира се", ще предприеме ответни мерки, ако Финландия затвори и останалите ГКПП по общата граница с Русия. Захарова не уточни какви ще бъдат въпросните мерки.

Москва е подала официално оплакване по въпроса и до финландското посолство в Русия.

Захарова каза още, че в момента взаимоотношенията между Русия и САЩ се крепят на изключително тънка нишка, която може да се скъса във всеки един момент, предаде Ройтерс, като допълни, че по думите на говорителката действията на Вашингтон могат да имат "непредвидими последствия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цялата Москoвия е една гавра, но тази историческа грешка е напът да бъде поправена веднъж завинаги
177
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Днес изгорял в центъра на Хелзинки, след време на собствен ход...
176
2
 
5
 
! Отговори
Обяснете моля преди 6 месеца
След като му слагат цветя, защо посолството протестира?
175
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 189 Хахаха. Няколко платени руски НПОта си спретнаха публично унижение, но те така или иначе морал нямат, така че едва ли някой изобщо е бил впечатлен.
174
2
 
7
 
! Отговори
Любопитен преди 6 месеца
Захарова каза ли дали унищожаването на танка от украинците е "русофобия"?
173
2
 
6
 
! Отговори
хахахааааа преди 6 месеца
"Ние сме отворени за диалог, особено що се отнася до граничните въпроси" ...тая алкохолизирана кака е голяма жегаджийка , ами Медвед или той още не е изтрезнял , голям майтап тая раша?!
172
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бой по рашистанците,бой, бой до посиняване бой.
171
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Същото бяха направили и в Германия и хората го покриха с цветя. Дано и в Хелзинки стане така!
170
9
 
9
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Със или без разни глупави акции, нещата са ясни. Западът прецака украинците. Намазаха само такива като Зеля, но и те накрая ще "изчезнат безследно". Редовите финландци и балтийци да гледат внимателно какво става в Украйна. А "лидерите" им да следят още по-внимателно съдбата на Зеленски.
169
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Помните ли черната мис Хелзинки:-)))
168
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Голем праз. Добре че са митингите да сложат изгорял руски танк, защото в реалността е точно обратното.
167
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сигурен съм, че няма да е проблем Украйна да ни подари и на Нас един унищожен расийски танк. а Ние ще го поставим пред пасолството на Мутрофанова.
166
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо не напишете, ваш'та мамка много я уважаам, че на танка признателни на Русия финландци са сложили цветя? Има снимки. То не само с този танк, навсякъде, където слагат пидобни глупости, танкът се покрива с цветя. Това е малйо неудобно, а? А Меркава що не си слижите? 13 000 убити за 50 дни в Газа, 5000 от тях - деца??? Harла, двулична craн.
165
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Финландските Кирчовци и Тагаренковци са се активизирали значи. Както и всички европейски Кирчовци и Тагаренковци. Само че силиците им стигат за някоя и друга арт инсталация, нищо повече. Матрялите не щат да се бият за атлатизЪма. И тези мъпети току подлайват, да имитират активност. Много е смешно:)
164
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 180И Русия ще сложи изгорел леопар пред американското посолство.///Животно може, виж за танка леопар е малко сложничко, няма руски ловци които да могат да го отстрелят.
163
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този танк,не е бил на " бойното поле във Финландия!!! Какво прави Там???
162
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И Русия ще сложи изгорел леопар пред американското посолство.
161
13
 
7
 
! Отговори
Алън Грант преди 6 месеца
Не е гавра, точно това заслужават ***.
160
13
 
13
 
! Отговори
Optimist преди 6 месеца
Дано Русия да победи
159
11
 
12
 
! Отговори
А ТАКААА ! преди 6 месеца
ИСКАМ СКОРО И ПРЕД НАШЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ИЛИ ПРЕЗИДЕНТСТВОТО - ЗА ДА ЗНАЯТ ДЕБЕЛИТЕ ЧЕРВЕНИ ГЛАВИ КАКВО НИ ЧАКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Спонсорирани публикации