Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента

Напрежението между държавите расте след затварянето на няколко КПП
Обновена: 23 ное 2023 10:25 | 23 ное 2023 10:11, Петър Бойчев
358
Гавра с Москва в Хелзинки - изгорял руски танк пред парламента
Снимка Ютюб

Финландия се изгаври с Русия, след като властите разрешиха разполагането пред парламента на изгорял руски танк. Русия подаде официално оплакване, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Изгорелият танк Т-72Б3 е бил изложен на показ в събота в рамките на инициатива на две проукраински организации във Финландия, за да напомня на хората за военния конфликт в Украйна, отбелязва Ройтерс, като припомня, че напрежението между Москва и Хелзинки е нараснало от присъединяването на Финландия към НАТО по-рано тази година в отговор на руската инвазия в Украйна. Отношенията между двете съседни държави се обтегнаха още повече миналата седмица, когато Финландия затвори четири контролно-пропускателни пункта на границата с Русия.

Руското посолство във Финландия е изпратило протестна нота по повод танка до финландското министерство на външните работи, наричайки акцията кощунствена и обръщайки внимание на снизхождението, проявено от властите в Хелзинки, съобщи ТАСС.

"Струва ми се, че никой не може да даде обяснение защо Финландия участва в подобни акции. Възможно е те - имам предвид на ниво "държавно ръководство" - да не са способни да разберат колко са неуместни подобни акции на площада, намиращ се на няколко минути пеша от двореца "Финландия", където през 1975 година се полагаха основите на европейската сигурност и сътрудничество", заяви говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Руската агенция допълва, че танкът е бил докаран от Естония. Захарова е обвинила Финландия в "русофобия", посочва Ройтерс.

Захарова обвини Хелзинки и за проблемите с бежанците. Финландия затвори граничните пунктове в опит да пресече наплива от мигранти, за които твърди, че са насочвани преднамерено от Русия към границата.

"Ние сме отворени за диалог, особено що се отнася до граничните въпроси", заяви говорителката на руското външно министерство, като допълни, че Русия, "разбира се", ще предприеме ответни мерки, ако Финландия затвори и останалите ГКПП по общата граница с Русия. Захарова не уточни какви ще бъдат въпросните мерки.

Москва е подала официално оплакване по въпроса и до финландското посолство в Русия.

Захарова каза още, че в момента взаимоотношенията между Русия и САЩ се крепят на изключително тънка нишка, която може да се скъса във всеки един момент, предаде Ройтерс, като допълни, че по думите на говорителката действията на Вашингтон могат да имат "непредвидими последствия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
12
 
! Отговори
Фед Красивия преди 5 месеца
Финландия и прибалтийските републики са купени от Русия ,чрез договор с Швеция.Хубаво е да не го забравят.Причината е тревиална.Договора си е валиден и днес...И да не стане така още една Руска Македония,да ореве орталъка,че изчезва....
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Носили цветя, ама друг път, това е все едно поляци да носят цветя за руския войник. И поляци и финландци са яли дедовия на руснаците и ги мразят и в червата.
16
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Примитивни руски същества. След вас само бедност и разруха. Позор за вас !!!
15
9
 
21
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
Украйна има същите танкове,тези измами и фейкове не минават.
14
8
 
11
 
! Отговори
да преди 5 месеца
я тея по-големи смелчаци от тагаренко , само утре да няма мяу
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре, аз не моа да разбера едно нещо - на нас ни обясняват, че с колите си замърсяваме и искат да имаме "по-малък въглероден отпечатък", пък тия тангъркали некво старо желязо на хиляди километри ей така, просто за фън и никой не им казва нищо за замърсяването! Абе що все ние сме балъците?
12
14
 
14
 
! Отговори
Хора преди 5 месеца
Този танк обикаля цяла Европа и навсякъде хората го отрупват с цветя.Може и у нас скоро да го видим.
11
12
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
БРАТУЖКИ,СКЪЛЦАИТЕ ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА С.А.Щ. И СВЕТЪТ ЩЕ ЗАЖИВЕЕ В МИР
10
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В смисъл " украйнците убихъ невиждан звяр ли" Божее боже колко мъка има на тоя свят божее. Руснаците имат към 5-6 хиляди т-72 според независими наблюдатели. И отварят нови заводи за още такива. Тия се радват на некво изгорело железо.
9
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само показва колко глупави са българските журналисти
8
17
 
35
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Пак тъпо заглавие,хората носят цветя и ги слагат на танка в почит на руският войник.Тази провокация се обърна срещу властите.
7
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредното доказателство, че не само у нас ни управляват крете*ни. И че това е световен проблем!
6
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма никаква гавра с Москва в Хелзинки. Случи се точно същото, което стана в Берлин. Докараха танка в центъра, а финландците го наобиколиха и го отрупаха с цветя.
5
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
всички им се подиграват... Задкулисно, че дребният самоуби бая народ. Харесвах и уважавах Русия, но вече ... не.
4
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя така Украйна се гавреше пък нещо не им е смешно вече
3
16
 
19
 
! Отговори
Крундел преди 5 месеца
добре, че е само изгорял танк, а не като през зимната война - замръзнали съветски войници като пътни знаци...
2
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нека да стои там и да им напомня, че дори и да има някои загуби, Русия пак печели, а големият губещ е Европа.
1
4
 
13
 
! Отговори
Тънка нишка преди 5 месеца
Аха ха аха аа

Спонсорирани публикации