Поетесата Маргарита Петкова и новата й книга "Още бели нощи"

Премиерата е на 14 декември в изпълнение на Мариус Донкин
12 дек 2023 11:12, Анисия Иванова
2

Поетесата Маргарита Петкова представя новата си книга "Още бели нощи". Премиерата ѝ ще се състои на 14 декември. Любовта е основната тема в "Още бели нощи", а стихове от книгата ще прочете актьорът Мариус Донкин.

"Стихове не могат да се разказват, трябва да се прочетат. Емоцията беше положителна, от време на време - отрицателна. Но не към любовта, а към света и това, което ни заобикаля. Любовта е чувството, което надделява - тя е към определен човек, изкуство, родина, деца... Всеки търси и намира нещо в това чувство. Любовта е движеща сила", сподели поетесата в студиото на "България сутрин".

"Разбрах, че е много лесно да се пишат римушки, в социалната мрежа са подредени като павенца. Изобщо не е вярно ширещото се мнение, че свободен стих се пише от хората, които не могат да пишат класически", подчерта Маргарита Петкова.

Тя цитира поета Калин Донков: "Едно стихотворение идва. Не можеш да го каниш с кафе. Ако дойде, не можеш да го махнеш".

"То идва внезапно. Възпитани са и не пречат. Изведнъж идва първият ред и нататък се пише само, ти тичаш след него. В един момент спира", отбеляза Петкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ най-голямата награда за един автор е читателят да се припознае в написаното. Самата Маргарита Петкова не се връща да редактира своите стихове, нито ги оставя "да отлежат".

"Много е различно "учител" и "преподавател". Учителят преди всичко е длъжен да възпитава. Нашето образование е един горещ картоф, който непрекъснато си прехвърлят семейство, училище и общество. Малко съм скептична към тестовете на PISA. На Панаира на книгата беше пълно със семейства с деца, които купуваха книжки. Трябва да покажеш на децата, че в книгите има нещо хубаво. Хората са жадни за поезия, защото са жадни за любов", каза още поетесата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 4 месеца
още по белите нощи марга котето си пощи

Спонсорирани публикации