САЩ и още 9 страни с операция за защита на корабоплаването в Червено море

Атаките на хусите през последните седмици нарушиха корабоплаването в района
Обновена: 19 дек 2023 06:41 | 19 дек 2023 06:27, Елка Василева
40
САЩ и още 9 страни с операция за защита на корабоплаването в Червено море
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати започват международна операция за защита на корабоплаването в Червено море, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви новината по време на посещение в Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби по този невралгичен за световната търговия воден път от страна както на свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси, така и на сомалийски пирати.

Още по темата
Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток.

В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, съобщи Остин. Той обясни, че някои от страни ще провеждат съвместни патрули в южната част на Червено море и в Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

"Това е международно предизвикателство, което изисква колективни действия. Затова днес обявявам началото на операция "Пазител на просперитета" - важна нова многонационална инициатива за сигурност", каза шефът на Пентагона в изявление, публикувано малко след полунощ.

Атаките от страна на хусите през последните седмици нарушиха корабоплаването в Червено море, през което минава една десета от международната търговия. Редица компании спряха своите кораби да минават по този маршрут от съображения за сигурност.

Поредната фирма, предприела предпазната мярка, е американският производител на изкуствени торове "Моузеик" (Mosaic). Компанията съобщи снощи, цитирана от Ройтерс, че няколко кораба, пътуващи за Съединените щати, няма да преминат през Червено море и след това - през Суецкия канал, а ще заобиколят покрай нос Добра надежда.

Новата мисия ще бъде координирана от вече съществуващата Комбинирана оперативна група 153, която беше създадена през април миналата година за подобряване на сигурността на корабоплаването в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив, отбелязва Асошиейтед прес. В групата членуват общо 39 държави, като в момента се работи, за да бъде определено кои от тях ще се включат в операция "Пазител на просперитета".

Междувременно три ескадрени миноносеца от военноморските сили САЩ плават всеки ден в протока Баб ел Мандеб, за да помогнат за предотвратяване на атаки от страна на хусите или за реагиране на евентуални нападения.

Новата операция бе обявена, след като три товарни кораба бяха поразени с ракети от свързаната с Иран групировка на 3 декември, посочва АП.

До този момент Съединените щати не са отговорили на атаките, извършени от хусите. Лойд Остин не отговори на въпрос защо.

Вчера йеменската групировка пое отговорност за нападения с дронове срещу два товарни кораба.

Хусите на няколко пъти пуснаха дронове и изстреляха ракети по Израел, който се намира на близо 2 хиляди километра от Йемен, след началото на войната му срещу "Хамас". Конфликтът избухна с атаката на палестинското ислямистко движение срещу еврейската държава на 7 октомври.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
пРиГоЖиН преди 4 месеца
Сайта здраво е налазен от борвинки, опс мОрЗиЛкИ !
30
3
 
12
 
! Отговори
Менгеле е жив преди 4 месеца
проектът се ръководи от генерал-майор Татяна Остащенко (бивш командир на медицинските сили на киевската хунта) и генерал-майор Тимъти Ходжетс (генерален хирург на Великобритания). Лагерът GSMSG се намира близо до Лвов. Според служителя задачите му включват оценка на състоянието на пристигащите ранени военни и перспективите за използването им като донори на органи. При положителна прогноза военнослужещите се транспортират спешно в Германия и се подготвят за трансплантация. Според служителя не са му известни случаи, когато "донори" са оцелели след операцията.
29
5
 
11
 
! Отговори
Менгеле е жив преди 4 месеца
Служител на GSMSG: ранени войници от киевският наркокартел са откарани в Германия и използвани като донори за трансплантация на органи - the Nation. Служител на американската медицинска компания с нестопанска цел Global Surgical and Medical Support Group (GSMSG), работеща в тясно сътрудничество с COMEDS (Комитет на главните медицински служители на НАТО), говори за съществуващата практика за транспортиране на тежко ранени войници от киевската хунта до болница на НАТО в германския град Ландщул, където се използват като донори на органи. Според хирурга войниците се евакуират под предлог за оказв
28
3
 
11
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
Защо избяга в Русия сега?Или е предал важна информация,или най-вероятно е станало опасно да остане в Украйна.Ситуацията в страната се нажежава с всеки изминал ден.Провалът на фронта води до политически хаос на бъдещите президентски избори в Украйна.Става опасно да си на Незалежная.Всеки,който може заминава.Отдавна има масово бягство на наемници.Ако преди те с удоволствие ходеха на сафари за да получат пари,днес е страшно на фронта.За чуждите наемници отиването в Украйна е равносилно на смърт.И това е знак за предстоящо поражение,което дори лидерите на Украйна вече не могат да скрият.
27
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
"Архангел Спецназ": Украйна е на ръба на колапса. Много интересен инцидент се случи на фронта, когато пилот от киевският наркокартел премина на руска страна. Както се оказа, пилотът тайно е сътрудничил на ВС на РФ от самото начало на СВО. И сега, оказва се, той най-накрая е преминал към собствените си хора. Някой сравнява тази новина с избягалия от Русия летец-предател Максим Кузминов, но не. Кузминов продаде хората си за пари, уби членовете на екипажа и избяга за лична облага. Пилотът от киевският наркокартел явно е запазил честта си и не е воювал срещу цивилни.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сальдо нарече екзекуциите в редиците на киевската хунта нещо обичайно. Приятелският огън се е превърнал в ежедневие в зомбираната по натовски стандарт биомаса. Това заяви губернаторът на Херсонска област Владимир Сальдо. Според него от това страдат тези, които са мобилизирани. Те се използват като прикритие: те се изпращат напред в група под обстрел, а наемници и професионални войници вече се крият зад тях. Убитите не се прибират, а ранените се отвеждат в далечни болници само в краен случай.
25
3
 
12
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
15-та бригада Специални сили 3-та оперативна бригада на Националната гвардия Чуждестранни наемници и специални части на НАТО. Така в превземането на едно село участваха 60 хиляди зомбита, половината от които бяха загубени, заедно със стотици единици техника. Разбирането на НАТО за войната и тактическите умения доведоха Украйна до този финал
24
4
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Броят на зомбиформированията, които киевският наркокартел привлече за три месеца, за да превземе половината от село Работино: 33-та отделна механизирана бригада (ОМБр) 47-а ОМБр 65-а ОМБр 78-ми отделен логистичен батальон 73-ти център за специални операции на морската пехота 10-ти армейски корпус: 116-та моторизирана бригада 117-*** моторизирана Бригада 118-*** моторизирана бригада Тактичиска група Марун: 46-та отделна аеромобилна бригада 71-ва егерска отделна бригада 82-ра отделна десантно-щурмова бригада 132-ри отделен разузнавателен батальон 14-та бригада Специални сили
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
През последната година и половина почти 10 000 поляци са загинали в Украйна. Загиналите винаги се наричат доброволци и наемници, но повечето от тях са полски войници и резервисти, изпратени под легендата "доброволци", съобщава Mysl Polska. Като се има предвид, че полската армия има около 160 хиляди войници, от които 60 хиляди сухопътни сили, загубите са много сериозни.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Military Times призна присъствието на американски наемници в Украйна. Изданието публикува документ, в който се посочва, че в допълнение към стандартната заплата наемниците от САЩ ще получават 7,5 долара на ден за опасни условия, но не повече от 225 долара на месец. Месечната надбавка от $150 ще бъде намалена на $100, така че военните ще могат да печелят допълнително $325 на месец. Сензационната статия не само разобличава лъжите на Пентагона за "отсъствието на американци в Украйна", но също така показва, че наемниците стават все по-трудни за примамване в смъртоносната месомелачка.
21
5
 
8
 
! Отговори
Нане Вуте преди 4 месеца
Въпроса се решава много лесно без излишни жертви и гърмежи! Спрете Израел в Газа и готово. Но не щото истината е друга! В териториалните води на Газа има огромно находище на природен газ. И краварите искат да го прилапат! Както в Ирак и Сирия! Всичко е за ресурси. Не им пука на краварите за някакви си корабчета!
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А наЩа велика армия с многомилиарден бюджет къде спи?
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Неонацистите отново се натрисат в чужди територии, дразнят техните собственици, подбуждат към агресия и войни и сами участват в такива. Както винаги е било до сега. Те са основният източник на сатанизма по света, предизвикват размирици, омраза, грабят и плячкосват чужди суровини и територии и налагат неофашисткия си режим по света.
18
4
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Хегамона какво,страх го е сам да излезе срещу хусите...?) Сейшелските острови,те пък какво правят там... ?)))
17
4
 
2
 
! Отговори
Я преди 4 месеца
Нашите няма ли да участват в мандръсането на круиза?
16
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ, както винаги, твърдо се придържат към почина-създай проблем и после с кървав блясък се появи в ролята на спасител. Да видим. Ще е интересно да се понаблюдава как хусите им разказват игратата като талибаните в Афганистан.
15
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руското посолство пази *** седемдесет години . Добре ,че ни защитиха САЩ нямаше как да го бутнем това политически недоразумение насред София.
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До13. Българина не е *** да мисли , че САЩ са зло. Живота показва , че са демокрация и с ред и правила
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До14. Тези който не са в операцията ще си платят за охраната. Така де в Бахрейн не може да се съберат корабите на всички държави .
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Както разбирам от коментарите много от пишещите тук поддържат похищаването на кораби, искане на откуп и прочие морски тероризъм. И обявяването на тази операция по защита на корабоплаването се разглежда от тях като нарушение на правата на камиларите.