Чудото Япония: Как вместо 379 жертвите от горящия самолет бяха само пет

Действията при евакуацията изумиха света
3 яну 2024 09:13, Петър Бойчев
76
Чудото Япония: Как вместо 379 жертвите от горящия самолет бяха само пет
Снимка БГНЕС

Япония отново доказа, че е държава световно чудо. Полетът между северния японски град Сапоро и токийското летище "Ханеда" е най-натовареният въздушен маршрут в Япония и един от най-натоварените в света. "Джапан Еърлайнс" (Japan Airlines - JAL) извършва 16 двупосочни полета дневно по тази линия, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Но когато полет JAL516 премина във вторник по този маршрут до "Ханеда", той се сблъска със самолет на бреговата охрана и избухна в пламъци. Всичките 379 пътници и екипажът се спасяват от горящия Airbus A350. Петима от шестимата членове на екипажа на самолета на бреговата охрана обаче загинаха.

От "Джапан Еърлайнс" заявиха, че евакуацията е започнала почти веднага, след като самолетът се е спрял и че всички пътници са били изведени на безопасно място за по-малко от 20 минути. Видеозаписът показва, че пътниците се евакуират спокойно, без ръчен багаж. Агенциите за авиационна безопасност от години предупреждават, чe носенето на ръчен багаж по време на евакуация крие рискове за живота.

"Екипажът на самолета трябва да е свършил отлична работа. Изглежда, че няма взет ръчен багаж. Чудо е, че всички пътници са се спасили", казва Пол Хейс, директор на отдел "Безопасност на полетите" в базата в Обединеното кралство консултантска компания " Издигане по Cirium".

Цубаса Савада, 28-годишен жител на Токио, който се връщал от почивката в Сапоро с приятелката си, заяви, че около 10 минути след слизането им от самолета е имало експлозия в самолета. „Мога само да кажа, че това беше чудо, можехме да умрем, ако бяхме закъснели“, каза той.

„Искам да знам защо се случи това и имам чувството, че не искам да се кача отново на самолет“, допълни Савада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
До Ганььо Балкански -17Еми да ,аз и не отричам ,че са португалските търговци ...които оставят мисионерите християнските и когато се връщат след година-две и им връщат с отрязани носове,уши...те забравят за Япония 200-300 години ,защото живота им е по-скъп от алчността на търговеа!Не съм Я чел книгата на Клавел за Япония ..не съм се увличаЛ от самурай и японската история..просто съм ходил там 14 дни на екскурзия и нещо преди да ходя съм прочел. А ти имаш ли уверност ,че си на 100% българин !?)
43
15
 
12
 
! Отговори
Свобода преди 4 месеца
Ако беше в България, щяха да слушат Костя Копейникн, че взрив не съществува и че това е западна пропаганда.
42
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не знам дали е чудо, но определено нямат русофили в държавата, бхарати и малолетни майки, всичко това в микс със селски манталитет и вроден мързел от комунизма.
41
7
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Японско чудо е, че ако не беше сбърканата им култура, във Фукушима вместо 3 мелтдауна нямаше да има ното един.
40
4
 
9
 
! Отговори
Дони преди 4 месеца
Нихончетата в тва отношение са мн стриктни и практични. Ама, друго си е десетки поколения да са осъзнавали, че за не кой знае ква грешка ти хвръква зелката от раменете или си пориш тумбака. В това са уникални, да!
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
*** не спазва инструкции и това е нашата трагедия, как няма да си вземе багажа, че той пари е давал, а това че ще съсипе чужд живот не му пука.
38
5
 
9
 
! Отговори
Шенген по въздуха преди 4 месеца
Трябва да се учим от Япония
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви багажи какво спокойно евакуиране - беж през всички изходи като тапи по пързалката докато не е гръмнал.
36
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За повече драматизъм го дават вече изгорял. Хубаво е че не се е запалил още в началото и щом е кацнал резервоарите са били празни. Забавляват японците да не се развикат защо е станало така с японски чудеса .... за 20 минути. Докато евакуацията на целия самолет по норматив е минута и половина. 90 секунди.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ром"с А, и още нещо г-н ром! Първите европейци стъпили в Япония са не мисионери, а португалски търговци! Да знаеш за друг път!
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 33 "Чудото Япония: Как вместо 379 жертвите от горящия самолет бяха само пет". Загинали от този самолет няма. Няма такова идиооотско заглавие. Петре, оправи си заглавието, че подвеждаш наред хората тук.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ром"с Типично за недоучения ти етнос! Прелистил си от тук от там Дж. Клавел и нищо не си разбрал и запомнил. А понеже книгата е голяма, сега не знаеш и къде да търсиш! Имало е гонения и екзекуции, но най-вече нса японци приели християнството и францискански монаси. Йезуитите не са били закачани! Били за защитени от императорси указ. Ама аз не съм виновен, че в махалата училището не е било на ниво!
32
0
 
7
 
! Отговори
OOoха мамашааа преди 4 месеца
До Анонимен От Ербъса всички са се спасили, в другия самолет са жертвите
31
9
 
6
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 4 месеца
ТОВА Е ЯПОНИЯ АКО БЕШЕ КО.Ч.ИН.АТА БГ. *** ЩЕШЕ ДА КРАДНЕ ОТ ЧУЖДИЯ РЪЧЕН БАГАЖ ЩЕШЕ ДА НАПРАВИ ЗАДРЪСТВАНЕ И ТОЙ ЩЕШЕ ДА ПУ.КНЕ И ОСТАНАЛИТЕ СЛЕД НЕГО....
30
4
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
До анонимният ***-17Ако намекваш,че съм мюсолманин ,то ще те разочаровам ..християнин съм и съм кръстен още при соца ,а не като сега е моднО да се кръстят .Така че ,не слагай всички под еждин знаменател когато кръгозорът ти е ограничен и емоционален ,а не разумен ,Край с теб,ако си разбрал-разбрал,ако не -то ... .)(
29
1
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 4 месеца
На търкалета. Тъ панарите от екипажа са се моткали 20 минути, докато отворят изходите. Оцелял го казва.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Петре, да ти имам статията. Вчера тук написахте от екипа ви "Самолет с 379 души на борда се запали на пистата в Токио.Всички пътници и екипажът са били евакуирани" Даже собствените си глупости не следите.
27
6
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
дО анонимен 17(не е лошо когато коментиращ някой ,то да имаш смелостта да си сложиш някакъво" име")Типично за байгановщината на повечето у нас и ти(не Вие) сте от тоз бранш,това че не Ти лично не знаеш-това не означава ,че не е тъй,нали?)Първите европейци които стъпват там(не помня годините) са християнски мисионери които започват да "проповядат" "европейските цености" и един от местните "управници" ги използва за въстание..те губят и им отрязват ръце,уши...и обратно, 2-3 века не стъпвал евр
26
0
 
8
 
! Отговори
До 24 преди 4 месеца
Ало, дрогарьо! Самолетът не е литвал, а се е приземявал.
25
6
 
7
 
! Отговори
Самолетоносач преди 4 месеца
Самолетът не е бил Сделан в СеСеСеРе и е издържал на удара и избухналия пожар.