Как изкуственият интелект ще засегне трудовия пазар?

Кристалина Георгиева сравни прехода с индустриална революция
86
Как изкуственият интелект ще засегне трудовия пазар?
Снимка: БГНЕС

Преходът към изкуствения интелект ще наподобява индустриалната революция по размах и ефект, който ще окаже върху трудовия пазар - някои работни места ще изчезнат, други ще се трансформират в нови, трети ще бъдат създадени. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред Световната правителствена среща, която започна днес в Дубай, Обединените арабски емирства, предаде БТА.
Въпросът, според Георгиева, е дали сме готови за този преход, По думите й някои страни са подготвени, но мнозинството като цяло не са и това са най-вече развиващи се страни, докато по-развитите икономики са в по-добри позиции.

МВФ следи четири фактора в този процес - дигитална инфраструктура, умения на работещите и мобилност на пазара на труда, иновации - колко страните са готови да инвестират в изследователска и развойна дейност, и регулации и етика, посочи ръководителката на Фонда.

Двата най-големи риска по отношение на ИИ са неравномерното развитие и опасността той да доведе до нови неравенства, наред с риска "създаване на вселена от изкривени представи".

Перспективите за световната икономика Георгиева описа като насочване към "меко приземяване", но предупреди че рисковете остават високи, включително от разпространение на неблагоприятните последици от конфликта в Газа, ако той се окаже продължителен, както и от ситуацията по маршрута през Суецкия канал.

Според ръководителката на МВФ лихвите на водещите централни банки в света могат да поемат надолу предвид намаляването на инфлацията през последната година, но припомни уроците, научени в пандемията: очаквайте неочакваното и не се оставяйте да бъдете хванати неподготвени.

Георгиева призова предстоящите избори в редица страни по света да не стават повод за тревога, тъй като в крайна сметка това ще създаде предвидимост, а уроците от последните кризи включват и колко са важни икономическите основи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
7
 
! Отговори
IT преди 2 месеца
До няколко години и най-невероятните фантастични филми, които сме гледали, ще ни се сторят старомодни. Ще ядем бръмбари и скакалци, закупени с дигитални пари, подарени ни от глобалното правителство за това, че си стоим мирно във вкъщи.Няма да притежаваме нищо, всичко ще е на абонаментен принцип. Големият брат ще ни слуша от телевизора, от хладилника, от печката, от пералнята, от сушилнята и от съдомиялната. Ще борим задружно глобалното затопляне седейки си в домовете. 1984 пасти да яде.
54
1
 
2
 
! Отговори
IT преди 2 месеца
Не случайно след толкова десетилетия се появява нов физически бутон на клавиатурите. Не случайно ИИ е сравняван с откритието на ядрената енергия. Процеса вече е задействан, кутията на пандора е отворена.
53
2
 
5
 
! Отговори
IT преди 2 месеца
Сравнението с индустриалната революция е изключително правилно, дори може би малко подценено. Част от програмистите, всичкия съпорт и кол центрове, секретарки и асистенти, преподаватели, анализатори, графични дизайнери, счетоводители, банкери, юристи, продавачки, касиерки, дори част от лекарите заминават от ден 1. От ден 2 заминават всякакви оператори на машини, стругари, фрезисти, комбайнери, трактористи, дори шофьори. Ако има недоволни - генералната репетиция беше проведена успешно 2020.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
65 годишна бабка тръгнала да ми се дърли ...
51
0
 
8
 
! Отговори
Сталинка Георгиева преди 2 месеца
Най върлата комунистка обяснява пазарните истини на капиталистическия пазар! Мерси! Хората са подивяли вече щом нямат такива други хора подходящи за такава работа! Факт!
50
0
 
2
 
! Отговори
Инженер - химик, кхн преди 2 месеца
Хайде г-н Драго Драгомански, хайде Цветелине Кочев, хайде Стефане Стеханов. Не сме от политиците, но я знаем приказката за големите колела и пиньоните.
49
1
 
2
 
! Отговори
Ефрейтор преди 2 месеца
Как да не ги поздравя тези елитни колеги шофьори от бишето ни поделение 42 820. Две г. и няколко месеца сме им служили. Тези от РРР са ми от най-добрите приятели. Както и от транспортната и от ТКР-то. Честита 2024. С песните на Влади Марков.
48
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Тогава и той беше подполковник бОНЧЕВ. Дори и полковник Монов съм возил. Малко бяха свестните офицери от УБО-то им. Щом им пиша имената, значи ги помня. Както и подп. Цонев. Един майор пък преди това ме изпитва за шофьор. Моев. Другият беше Стоев. Хайде шофьорите.
47
2
 
1
 
! Отговори
Радиовъзел 42 820 преди 2 месеца
Здравей полковник. Подходящо име си избрал. Аз пък съм ефрейтор от УБО-то им. Тогава бях шофьор на командирите им. Дори и полковници и подполковници съм возил. Подп. Предов ми беше голям приятел, за разлика от генерала им Красимир Петров. Той тогава беше *** капитан от Враня. Такъв си и остана. Даже и един от най-голечите шефовена УБО съм возил. Той ми даде да стрелям с личния си пистолет. По мишена.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма страшно щом си имаме възродения другар Сталин под формата на Сталина :))))
45
0
 
4
 
! Отговори
Полковник Кво Стана преди 2 месеца
Скоро дъртите ченгета стоящи зад супер-гигантската измама наречена Изк.Интелект ще дадат като жертва на плебеите такива пародийни фигури като тая елементарна лелка, ей така, ,за изпускане на напрежението
44
0
 
2
 
! Отговори
Февруари, 2024 преди 2 месеца
Извинявам се на приятелките ми от Днес, но не съм ги нарекъл аз ***. Извинявам се за коментарите. Управлява си бизнесите повече от професионално. Когато имам свободно време пиша. Честита 2024 г. на приятелите ми, шофьорите и шофьорките на БЪЛГАРИЯТА НИ. Както и на приятелите ми от ДРУЖБАТА НИ.
43
1
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 2 месеца
Леля му на Симеон Дянков не беше ли най-добрата българска финансистка ? За какво изкуствени интеректи и трудови пазари говори ? Май че, беше някаква шехка не къде да е, а в самия МВФ. Дори и да е била такава, аз лично сигурно съм обменил повече валути от нея. Дори и повече съм се подписвал. Както и от гуверньоар им Митю Радев на БНБ-то. Негови служители не ме пуснаха в сградата им, а дори и ми обяснявах, че нищо не съм разбирал. Не са те хората, които ще ми казват какво разбирам и да инвестирам.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шафиор на камийон, нека ме бутне.
41
0
 
2
 
! Отговори
ЧИНГИС ХАН преди 2 месеца
ВЕЛИКИЯТ ХАН КАЗА:Одрежете ушите на тези бабичка, а тялото и хвърлете на разгонени араби да в довършат.КАЗАХ!!!!
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На много места вече служи най вече в земеделието даже не трябва да е интелект
39
2
 
3
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 2 месеца
Тия изкуствени интелекти които ги бутат програмистите напреде в момента имат единствена цел да оставят момичетата по офисите без работа. Вижте за какво ги ползват фирмите в момента - да им правят докуметни , писма. Така богатите програмисти ще могат по-лесно да прикоткат момичетата без пари. Програмистите нали направиха и камиони които шофират сами? Що не ги бутат и тия програми? Щото програмиста си пада по млади секретарки ,а не по *** шофьори. Доста е просто всъщност.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкуствения интелект е най приложим в ,,образованието,, ,,администрацията,, и програмизма . Никаде другаде няма скоро да се приложи .
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Tpъмn!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На кратко казано отдавна сме прецакани

Спонсорирани публикации