Как изкуственият интелект ще засегне трудовия пазар?

Кристалина Георгиева сравни прехода с индустриална революция
86
Как изкуственият интелект ще засегне трудовия пазар?
Снимка: БГНЕС

Преходът към изкуствения интелект ще наподобява индустриалната революция по размах и ефект, който ще окаже върху трудовия пазар - някои работни места ще изчезнат, други ще се трансформират в нови, трети ще бъдат създадени. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред Световната правителствена среща, която започна днес в Дубай, Обединените арабски емирства, предаде БТА.
Въпросът, според Георгиева, е дали сме готови за този преход, По думите й някои страни са подготвени, но мнозинството като цяло не са и това са най-вече развиващи се страни, докато по-развитите икономики са в по-добри позиции.

МВФ следи четири фактора в този процес - дигитална инфраструктура, умения на работещите и мобилност на пазара на труда, иновации - колко страните са готови да инвестират в изследователска и развойна дейност, и регулации и етика, посочи ръководителката на Фонда.

Двата най-големи риска по отношение на ИИ са неравномерното развитие и опасността той да доведе до нови неравенства, наред с риска "създаване на вселена от изкривени представи".

Перспективите за световната икономика Георгиева описа като насочване към "меко приземяване", но предупреди че рисковете остават високи, включително от разпространение на неблагоприятните последици от конфликта в Газа, ако той се окаже продължителен, както и от ситуацията по маршрута през Суецкия канал.

Според ръководителката на МВФ лихвите на водещите централни банки в света могат да поемат надолу предвид намаляването на инфлацията през последната година, но припомни уроците, научени в пандемията: очаквайте неочакваното и не се оставяйте да бъдете хванати неподготвени.

Георгиева призова предстоящите избори в редица страни по света да не стават повод за тревога, тъй като в крайна сметка това ще създаде предвидимост, а уроците от последните кризи включват и колко са важни икономическите основи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изкуствения интелект се уплаши от пишещите тук и избяга!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глoбaлнoтo poбcтвo, "фaнтacтиkaтa" cтaвa peaлнocт... Cлaвa Cинegpиoнe!
13
3
 
2
 
! Отговори
а ако? преди 2 месеца
Ейайа ако не оправдае очaкванията какво правим тогава? Ейайя стана последната надежда на запада, всичко е заложено на ейайа, всичко говори за ейай, има ли, има ли тука ейай всеки пита, това с ейай ли е? А ако ейайа се окаже балон както всички досега? Вярно, ейайа в някои отношения е полезен и успешно решава редица нови задачи, но дали ейайа дали ще реши всички проблеми на разпадащият се запад както се надяват? На западът му остана само ейайа и всичко сега говори за ейай.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гaнийу не го страх от нищо.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съсипаате го тоя скуствин тилект бе.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лелчето с мъжката прическа не е фактор, че да дава компетентно мнение ....
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aлooyy, Билgъбъprитe? K'вo ce npa'итe, чe cera paзиpaтe зa npoблeмa?
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледам на големите летища като Ню Йорк Амстердам вече почти няма хора на касите, не е правилно според мен ще дойде и тоя момент накрая но сега е рано , в америка си карат на бензин тойота тундра която гори 14 на сто и нямат високоскоростни влакови и тия гейски тартонетки рано ни е още за междузвездни войни.
7
5
 
8
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 2 месеца
Програмист взема средно 7хил лева чисти само от заплата. Отделно гуши от ренти. Сега за няколко стотинки повече са решили да автоматизират работата на момичетата по офисите. То не че и изкуственият интелект е нещо кой знае какво - просто много мощен калкулатор ,който дневно гори 300 милиона на ден само за ток. Ама идеята да се дъмпингуват заплатите на останалите за да се оядат програмистите.
6
4
 
5
 
! Отговори
абе преди 2 месеца
вървете да учите на тия глупости бушмените в африка, белким ви разберат!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да закупят за народното събрание изкуствени интелекти! Да ги настанят в народното събрание! Те ще са мъдреците. Народа ще гласува не за партии, а за партия "искуствен интелект" и ще се оправим, понеже няма повече да плащаме заплати за немислещи тваpи и толкова много ужким различни партии!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв изкуствен интелект бълнувате ве, като зададеш сложен въпрос и го няма в базата данни, алгоритъма не може да отговори :)))
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЕГА ЩЕ СЕ ОПРАВДАВАТЕ ЧЕ ЗАРАДИ ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ УКРАИНА Е ЗАГУБИЛА ВОИНАТА
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сталинка нема проблем ,тя такова нещо кат интелект ни естествен ни изкуствен може да я засегне.Бюрокрацията ще оживее и този път и ще се увеличи отново, нали некой трябва да казва на ИИ какво да прави!
1
5
 
3
 
! Отговори
Батка преди 2 месеца
IT специалистите ще трябва да се преквалифицират. Добре ще е да го направят сега, защото след няколко години ще е късно.

Спонсорирани публикации