Какво да направите незабавно, за да подобрите психичното си здраве?

Бъдете физически активни
25 фев 2024 22:00, Михаела Лазарова
10
Какво да направите незабавно, за да подобрите психичното си здраве?
Снимка: Istock

През последните години темите за депресията и леките психични разстройства са все по-актуални. Към днешна дата на тези състояния се гледа сериозно и все по-лесно може да се намери информация, чрез която да определите дали имате някаква форма на психично заболяване. Ако искате да подобрите значително качеството си на живот, със сигурност психиката е вашата първа отправна точка.

Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика, с които да подобрите състоянието си.

Комуникирайте повече

Във времената на социални мрежи и онлайн комуникация, изглежда „живата връзка“ е все по-важна, ако искате да се чувстваме добре психически. Не пропускайте момента и останете свързани с приятели, семейство, дори с домашни любимци. Според изследвания, дори небрежното приятелско поздравяване с непознат може да увеличи положителните ви чувства, да ви помогне да се предпазите от депресия и безпокойство и да ви накара да почувствате, че сте свързани с другите. Фокусирайте се върху качеството на вашите приятелства и взаимоотношения, а не върху количеството. Ако общуването с определен човек ви помага да се чувствате подкрепяни, щастливи, полезни, харесвани или обичани, то непременно се стремете да поддържате тази връзка.

Намалете значително екранното време

Проучванията показват, че взирането в екраните на електронните устройства преди лягане може да повлияе на това колко бързо заспивате, както и на качеството на съня ви. Синята светлина от вашия смартфон влияе върху производството на мелатонин, хормонът, който регулира вашия цикъл на сън и събуждане. Четенето, изпращането на текстови съобщения, публикуването и т. н. поддържат ума ви активен, когато вместо това трябва да се отпуска.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това за движението или за комуникацията съвсем не е вярно. Хора, развили алцхаймер, нерядко са именно свръхактивни, някои са свръхчистници, също - твърде приказливи. Многото бърборене е признак на липса на мислене, включена е функция чурулик-чурулик. а иначе - психическото здраве се посига, когато желанията съответстват на реално възможното. Причината за човешките страдания са желанията. Основна мъдрост на будистите. Лаком и алчен човек няма как да е психически здрав.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Емигрирайте...
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опознайте себе си!
5
2
 
16
 
! Отговори
Отидете преди 2 месеца
В някое село и поживейте сред природата. Да ви се наместят чакрите малко. Че градът ги размества явно.
4
5
 
9
 
! Отговори
Боб Марли преди 2 месеца
Изпушете един джойнт.
3
2
 
7
 
! Отговори
Трифон преди 2 месеца
1. Идете на лозето. 2. Ако нямате кой да ви води там, поне не четете коментарите ако пишете статий.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
300 грама.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да общуваме с определен човек!

Спонсорирани публикации