Европрокуратурата с 203 разследвания у нас за злоупотреби с €900 млн.

Няма осъден по делата през миналата година в България
1 мар 2024 11:18, Елка Василева
45
Европрокуратурата с 203 разследвания у нас за злоупотреби с €900 млн.
Снимка: архив, БГНЕС

Прокуратурата на ЕС представи доклада за дейността си през миналата година, в който се посочва, че в България се водят 203 разследвания по съмнения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет.

През 2023 г. са били разкрити 107 нови разследвания за 405,2 млн. евро. В тази бройка пет проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28,2 млн. евро, показват данните.

За миналата година не е била издадена нито една заповед за запор на имущество у нас, се допълва в доклада. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд.

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 са били от институции на ЕС, 47 са били от граждани.

По проверките на Европейската прокуратура миналата година у нас са били образувани четири дела, но няма нито едно окончателно съдебно решение и нито един осъден.

Данните показват също, че половината от проверките са свързани със случаи, които не касаят обществени поръчки, близо една трета са по съмнения за разходи с обществени средства, около три на сто са за укриване на ДДС, шест на сто са свързани със съмнения за корупция.

Най-много разследвания засягат работата със средствата от европейския бюджет за сближаване, на второ място са случаите, свързани с програмите в земеделието.

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, показва докладът.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пунта Мара е тази " Евро прокуратура"! Кьовеши е Фигурантка просто там!!!-:)Тази Румънка,осъдила ли е някого до сега? НЕ!!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето къде откъде идват парите за нови апартаменти.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И отново , никой няма да бъде осъден , САМО КЪДЕТО , НАРОДА ПЛАЩА !
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е, че Българските граждани се събудиха и реват не само по сайтовете, ами изказват своите съмнения, наблюдения и подават сигнали на Европрокуратурата.
39
0
 
3
 
! Отговори
Егати, ми те нищо преди 1 месец
не са разкрили. Аз мисля, че сме завлекли ЕС с милиарди. Само като видя какви заеми теглим и за какво ги харчим, не е трудно да си представя милиарди откраднати по евро-проекти. В Пловдив има 60 километра вело-алеи. Изградени са с европейски фондове и имат стойност около 60 милиона. Има места, където тия алеи са просто маркировка върху платното. Излизат по 1 милион на километър. Не можете да убедите, че това е реалната цена. И това съвсем не е единствен такъв проект в града.
38
0
 
2
 
! Отговори
ВИЖ БЮДЖЕТА ЗА 2024 преди 1 месец
ПРИХОДИ 43 МЛРД, РАЗХОДИ 51 МЛРД, ДЕФИЦИТ 8 МЛРД
37
0
 
3
 
! Отговори
СЪКРАТЕТЕ 400 000 преди 1 месец
ЧИНОВНИКА НА 100 000, А ДЕТСКИ САМО ДО 3-то ДЕТЕ НА ЕДНА МАЙКА
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми разследват ПП краденото е 2023год
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ако са само 900 млн. нищо не е. Остава въпросът "Къде са останалите милиарди и гредитите, които теглиха? "
34
1
 
5
 
! Отговори
aaaa преди 1 месец
И после ми излиза некой и ни се обеснява че немало корупция във България и всички били чисти и белички! На кой да вярваш?
33
0
 
10
 
! Отговори
само? преди 1 месец
само толкова ли са? малко ми се струват
32
1
 
8
 
! Отговори
Прокурор преди 1 месец
Ще бъдат прекратени по някое време ;)
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А КОГАТО ДОВЕДАТ ВО ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА ЩЕ ГИ ПЛАТИТЕ ВИЕ СИВИ ИСКЪРСКИ ГООВЕДА!!!...
30
2
 
0
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 1 месец
ПРЕДИ ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ,КОГАТО РОМИТЕ ОТ РИМ УНИЩОЖИХА ИЗРАИЛЯ КАЗАХМЕ,А БОГОМИЛИТЕ ,ХИЛЯДА ГОДИНИ ПО-КЪСНО, ПОТВЪРДИХА,ЧЕ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА СВЕТА ИЗРАЕЛ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗМОЖНО САМО АКО МЕСИЯ Е РОДЕН И ГОТОВ ЗА ТЪРЖЕСТВОТО СИ. ДА,МЕСИЯ Е ТУК.ОСТАВАТ ДНИ ДО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЗНАКЪТ,А ИМЕННО РЕКОНКИСТА НА ВСИЧКИ ИЗКОННИ ИЗРАИЛСКИ ЗЕМИ. ДА,МЕСИЯ Е ТУК ИНАЗ ЗНАМ КОЙ Е,БО НЯМАМ ПРАВО ДА НАЗОВА ИМЕТО НА ПОТОМЪКЪТ НА ОРФЕЙ И ДИОНИСИЙ! ОБИЧАМ ТЕ,БЪЛГАРИО!ОБИЧАМ ТЕ,ИЗРАИЛЕ!
29
2
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Всичко е ясно.България е само средство за грабежите на османците,които я управляват с помощта на османците,които управляват ЕС.Никакво напускане на ЕС и НАТО обаче,защото целта е всички държави да бъдем изолирани една от друга и поединично нихилирани.Абсолютна вярва в Ашкеназки Израел,което е на прага да превземе институциите и ни освободи от робството. Виновни за тази трагедия не са нито Техни Превъзходителства Ротшилд,нито Съединените Американски Щати. Вяра в Българолюбив Израел ,Българи!
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ви ли е ясно за 17г ,че ЕС не го интересува какво се случва в бг стига чинно да се изпълнява всичко каквото се спуска от Брюксел и посолството.
27
3
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Използувам пространството да отправя сърдечна благодарност на Мосад за вчерашната подкрепа ,по време и след като бях провокиран и хулен от четиринадесет турчина с български паспорти и сефарадски роми. Поклон пред Ашкеназката Дама и Нейното семейство,които ме предпазиха вчера и от арабина до спирка "Меридиан" на линиии 5 и 2 в Каркасон. Благодаря,Непобедими Израел! На колене съм пред достойнството и честта ти!
26
0
 
18
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 1 месец
За над 30 години "преход" така еволюирахме в БГ, че на ключови позиции начело на държавата и администрацията се настани утайката на обществото, яростно подкрепяна от наследниците на бивши партийни дейци. Тази въпросна *** е така устроена и програмирана, че освен далавери и крадене, друго не може да имат в главите. За този период занижиха образованието да невиждан минимум и издигнаха в култ простотията и тъпотията. Резултатите вече са налице, а народа не е ясно колко още ще търпи.
25
0
 
11
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Спукана му е работата на обикновения човек дето се труди - от едната страна го крадът от власта, всякакви фондове се източват, ддс-та, от друга страна от етноса раждат по 15 деца и чакам само на помощи, от трета страна пенсионерите и те взеха да получават разни пенсии от заеми, така че спукана му е работата на трудовака гражданин
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ако найстина разследват може да ги мушнат по затворите !А не само така да му викат ,че разследват .

Спонсорирани публикации