Вече е факт: 30 хил. евро глоба за шофьори, издали къде има полицейски пост

Испанската полиция предупреди, че вече ще налага строго тези санкции
23 мар 2024 13:53, Елка Василева
46
Вече е факт: 30 хил. евро глоба за шофьори, издали къде има полицейски пост
Снимка: архив, БГНЕС

Ако издадете на други шофьори мястото на полицейски пост или блокада, това може да ви навлече глоба до... 30,000 евро. Звучи абсурдно, но санкция с подобни размери е факт в няколко европейски държави, включително Франция, а испанската полиция миналата седмица потвърди намерението си стригно да я налага, пише AutoMedia.bg.
 
В България предупреждаването на колегите шофьори за постовете на Пътна полиция или скрити радари не е изрично забранено от Закона за движение по пътищата. Но практиката за приятелско присветване в такива случаи сякаш вече не е толкова популярна, колкото в миналото. Все повече водачи използват предупреждаващата функция на навигационни приложения като Waze.

В Испания, Германия и Франция обаче присветването е строго забранено. Испанският пътен кодекс го наказва с глоба между 100 и 200 евро по принцип. А ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост, това носи със себе си глоба между 601 и 30 хиляди евро по силата на закона за вътрешния ред в страната. От испанската полиция уточниха, че санкциите ще се прилагат строго занапред.
    
Размерът им зависи от ситуацията: простото предупреждение за наличие на полицаи на пътя ще носи относително по-малка глоба. Максималният размер се прилага, когато бъде разкрита полицейска проверка за алкохол и наркотици или пък специална полицейска акция по издирване. Ако в такива случаи шофьорът качи и снимка на полицейския пост, това може да доведе до лишаване от книжка за срок до 2 години.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Имам стаж като шофьор 43 години и милиционерите/полицаите ги помня на засадите т.е. хранилките си, само се местят според слънцето и сезона - лятно време на сянка, зимата на припек. Много рядко съм ги засичал на опасни места, където духа, има кал и прах или са отдалечени места. Важна е глобата, дали не са върнали % от нея да ги стимулират материално, както беше по времето на Цветан Шлифера...?
43
0
 
4
 
! Отговори
Година и половина преди 1 месец
Точно толкова им отне да ми изпратят акт от някаква камера край Кюстендил за превишена скорост. Значи, минавам си с 90, но някъде в шубраците имало табела за населено място, нищо че селцето е било на 3.5 километра в дясно /проверих/. Кое и как обжалвам пред съда след година и половина?
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако беше да се пазят животи хубаво да глобяват. обаче гейтурашките куки поойропата правят капани за да пълнят празните бюджети на общините си и слагат камерки и засади само на супер глупави места без да допринасят за сигурността на движението.
41
0
 
12
 
! Отговори
. преди 1 месец
Да си берат лайката! ДОбре дошли в голямата "демокрация"!
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въобще не ми пука къде са. Когато не си пил, не си дрогиран и караш по правилата хич не те вълнува къде, какъв полицейски пост има. Всички трябва да се научат на ред и дисциплина, стига тарикатеене, че от него умират хора.
39
0
 
0
 
! Отговори
мдамм преди 1 месец
споко, къси-дълги тарифата е 500 ойро, карайте няма грижи.
38
4
 
4
 
! Отговори
Селски тарикати преди 1 месец
В главиците ви са само селски вечеринки,постове се слагат по много причини не само да ви глобяват щото сте пили и се правите на мъже,има наркотрафик,има контрабанда,има престъпления.Защо да предупреждавам разни пияници или дроги че да се скатават и после да направят золум на някой
37
5
 
35
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Тази Простотия,на Някой " Европейски чиновник"! Може да се Атакува в Съда!! Та мисълта ми е,стягайте се адвокати! Чудесна " възможност", да се " изявите"!-:) Не може ," някой", да ми " забрани", да ПОЗДРАВЯ,срещайки с колата си,брат си,сестра ми или познат,да му свирна с клаксун или с ФАРОВЕ на ДЪЛГИ,че го виждам в МОМЕНТА! И аз като участник в движението,няма как да Знам,че Някой някъде " ПАЗЕЛ" в " ШУБРАЦИТЕ"!-:) СЪД ДО ДУПКА на такива ГЛУПОСТИ!!!
36
13
 
7
 
! Отговори
didid преди 1 месец
До доматриалаЗащо трябва да предупредиш другите шофьори? Ако те спазват правилата, а по презумция това е така, предупреждение не е необходимо. Значи "матряла" дето шофира като оли го френ да му мисли.
35
3
 
25
 
! Отговори
доматриала преди 1 месец
За съжаление днес хората са твърде самовлюбени олигоффренни и предупреждават едва 1-2 от 10 коли, а преди си бяха 6-7.
34
3
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
До 33 когато има закони е комунизъм?
33
3
 
32
 
! Отговори
Помнещ преди 1 месец
Това нещо и в " лошият комунизъм", Го нямаше бре " Демократични" ***!!!-:((( Не не,това Не е Никаква " демокрация"! Това е Свръх Наглостта на съвремието в което Живеем! Това е Диктат!!Само човек който помни Комунизма,може да направи и види разликата от Тогава И сега в реално време!!!
32
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 23 - Един бигат програмиат ми твърдеше, че нямало как, да му разбия системата за сигурноат и да го издиря, камтл и даму "взема криптото". За 200 лева админа на сайта ми даде fingerprint -а, в Telenor тпгава, един хлдеше с една мацка и им през нейния компютър точеше, че продаваше кой адрес, с кой час, от кое лиье е пошзвано. А за криптото и дългата парола - даже не се наложи и да го удрям. Сам ми даде всичко. И се прецака, зщаото после в съда не успя да докаже сплашване :)
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай сиктир!
30
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еее, ЕС, велики са, само глоби и ограничения, нещо в полза на хората няма ли да приемат.:))
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как ще докажат, че са шофьорите, а не возещите се в колата? Или AI видео регистратора вързан към waze?
28
2
 
21
 
! Отговори
Еее най-после !!! преди 1 месец
Ходим трепем по Азия и Африка спасяваме разни демокрации подпалихме чаршафите на половин свят и сега започват да се появяват най различни патрули със автомати и какви ли не родове полиция иначе армия няма щото да станеш полицай и да риташ студенти е лесно ама срещу Путин нее баш същото ! Във БГ-то и жандармерията ще ни рови и глобява , на тая жандармерия сигурно това и е работата като няма срещу кого да я пратят хайде на пътя и на ден по 30 глобени поне-- или не сте работили !Милиционерщина ...
27
1
 
30
 
! Отговори
бреее преди 1 месец
какво стана в ЕС по страшно отколкото по времето на СССР - май трябва да има и ротация в геополитически план ако искаме да се запази България като държава и да не сме треитория на наркозависими , *** дали и мигранти :)
26
0
 
13
 
! Отговори
Еее най-после !!! преди 1 месец
Най после Господарите дали на някоя държава или във Е-Парламента разбраха ,че като станеш милионер минимум се нуждаеш от ред за да не ти откраднат парите както ти си крал и да не те задминат а това изисква поне ПОЛУ-ДИКТАТУРА ,твърда ръка която да пази награбеното от определени лица !
25
1
 
3
 
! Отговори
Ако го преди 1 месец
направи човек без книжка?

Спонсорирани публикации