Вече е факт: 30 хил. евро глоба за шофьори, издали къде има полицейски пост

Испанската полиция предупреди, че вече ще налага строго тези санкции
23 мар 2024 13:53, Елка Василева
46
Вече е факт: 30 хил. евро глоба за шофьори, издали къде има полицейски пост
Снимка: архив, БГНЕС

Ако издадете на други шофьори мястото на полицейски пост или блокада, това може да ви навлече глоба до... 30,000 евро. Звучи абсурдно, но санкция с подобни размери е факт в няколко европейски държави, включително Франция, а испанската полиция миналата седмица потвърди намерението си стригно да я налага, пише AutoMedia.bg.
 
В България предупреждаването на колегите шофьори за постовете на Пътна полиция или скрити радари не е изрично забранено от Закона за движение по пътищата. Но практиката за приятелско присветване в такива случаи сякаш вече не е толкова популярна, колкото в миналото. Все повече водачи използват предупреждаващата функция на навигационни приложения като Waze.

В Испания, Германия и Франция обаче присветването е строго забранено. Испанският пътен кодекс го наказва с глоба между 100 и 200 евро по принцип. А ако шофьор издаде в социалните медии или по друг начин разположението на полицейски пост, това носи със себе си глоба между 601 и 30 хиляди евро по силата на закона за вътрешния ред в страната. От испанската полиция уточниха, че санкциите ще се прилагат строго занапред.
    
Размерът им зависи от ситуацията: простото предупреждение за наличие на полицаи на пътя ще носи относително по-малка глоба. Максималният размер се прилага, когато бъде разкрита полицейска проверка за алкохол и наркотици или пък специална полицейска акция по издирване. Ако в такива случаи шофьорът качи и снимка на полицейския пост, това може да доведе до лишаване от книжка за срок до 2 години.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че, то по-скъпо от наемен килър, бе!!!
23
0
 
16
 
! Отговори
*-* преди 1 месец
Как ще се прилага ? Как ще се доказва в съда при оспорване от водача. Пълни глупости. Всякакви закони могат да бъдат измислени, но до колко са приложими е друг въпрос. То може да има и закон да не си чеша та6аците , ходи докажи какво съм чесъл и къде
22
1
 
24
 
! Отговори
Германия преди 1 месец
В Германия някой виждал ли е катаджии да спират коли? Аз за 20 години само веднъж.
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се смени модела, по-лесно и евтино е в колите да има устройства които ограничават бързото каране дълго време. Разбира се 90% от КАТ ще бъдат уволнени след това и заместени от камери, ИИ и други неща които ние богатите програмисти ще измислим!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Испанската полиция предупреди, че вече ще налага строги глоби, а Трюдошенко заяви, че отпуска $8 млрд за "научно" изследване на тема "Как изменението на климата влияе на упадъка на демокрацията?".
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЗатова в Европа има ред а в Русия в ***
18
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не на европейският тероризъм над нормалния европейски гражданин!
17
0
 
3
 
! Отговори
Шофьор на камион в E преди 1 месец
До Шофьор на Юбер.Ти маи не си излизал извън Мадрид никогаш а?Не се били криели.Мен ме глобиха 500 евра за дето карам по магистралата.Толкос за Испания
16
6
 
4
 
! Отговори
Шофор на Юбер Мадрид преди 1 месец
Отново коментират хора, които не са стъпвали никъде извън България тука полиция не се крие да ви спира, тука няма махане и въртене на палки за 23 години в Испания съм ме спирали и един-единствен път още преди 18 години. Много сте далеч от истината! Всезнайковци за клавиатурата. Всичко в Испания се контролира с камери и радари било скорост, било колан било не знам си какво затова смъртност на тука по пътищата е четири пъти по-малка отколкото в България
15
0
 
6
 
! Отговори
До Реалността преди 1 месец
Прав си. Неграмотен, но прав ;)
14
0
 
10
 
! Отговори
Този Който преди 1 месец
Да ги отбележат като "животни/***/говееда" в Waze то. И да ходя да ги съдят после.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е добре, че това може да се случи само в диктаторска русия, а не в свободна и демократична европа.
12
4
 
40
 
! Отговори
Реалността преди 1 месец
В Европа полицейските постове са на прави широки пътища с одбивки на светло , дори има предупредителни знаци-полицейски патрул. В България дебнат след завои, зад храсти скрити зад контейнерите даже. Ако не предупредим колегите като ги видят след завоя рязко набиват спирачки и създават опастност за верижни катаастрофи. Тук трябва да има глоба ако не предупреждаваш за "засади".
11
27
 
5
 
! Отговори
Ганчу преди 1 месец
Народееее! Спиш лииии? Да, във военно положение сме, на мен един приятел ми каза, че чул некви да си говорят, че чули, че някой бил казал, че от 1ви април почват да пращат призовки на всички м/у 18 и 50 години. 2 седмици военно обучение и след тва в украйна половината на страната на зеленски, половината за путин. Договорка имало в ЕС, за да не свършва войната и малко да се понанали работоспособното население, че имало сега криза и се вдигнала безработицата
10
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа все повече се превръща в либерална дикатура!
9
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво стана със задължителното поставяне на знак "радар" преди поста...
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На петолъчката в посока Сливен има милиционерски пост с тринога, в момента милиционерите са в храстите да се целуват под мишниците..
7
0
 
26
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Ами ако светна с фенерче два-3 пъти през прозореца, дали се брои. Или пък да отбележа ПОНИЧКА в навигацията. Как се тълкува това?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нещо намаляха "приходите", а... а ако катаджиите умишлено търсят причина за да те глобят, какво правим..
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Муахахахахахаа...и как ще разберат че съм присветнал на някоя насрещна кола особено денем когато съм се разминал с полицейския пост на един километър преди това??? Муахахахахаа...Няма такива идиоооотииии!

Спонсорирани публикации