ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"

Идеята скорост в световен мащаб
166
ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"
Снимка: БГНЕС

Генераният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова за изплащане на обезщетения за трансатлантическия трафик на поробени хора като начин за преодоляване на наследството от него в днешното общество, включително системния расизъм, предаде БТА като се поова на Ройтерс.

От XV до XIX век най-малко 12,5 млн. африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби от търговци и продадени в робство. Тези, които са оцелели при такова ужасно пътуване, са се озовали в плантациите в Северна и Южна Америка, най-вече в Бразилия и Карибския басейн, докато други печелят от труда им.

В изявление по повод Международния ден на ООН за възпоменание на жертвите на робството, Гутериш заяви, че миналото "е положило основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на бялата раса".

"Призоваваме за рамки за репарационно правосъдие, които да помогнат за преодоляването на поколенията на изключване и дискриминация", каза Гутериш.

През септември доклад на ООН предложи държавите да обмислят финансови репарации, за да компенсират робството. Идеята за изплащане на обезщетения или други компенсации за робството има дълга история, но сега движението набира скорост в световен мащаб.

"Това е движението, което най-накрая ще сигнализира за колективната победа на човечността,  на доброто над злото", заяви в Общото събрание на ООН Хилари Бекълс, председател на комисията за репарации на Политическия и икономически съюз на Карибската общност.

Комисията на Съюз е създадена, за да търси репарации, включително анулиране на дългове и подкрепа за справяне с кризите в общественото здравеопазване, от бивши колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия.

Кампанията за възстановяване, която създава социално-икономически планове за репарации за страните от Съюза, публикува в днес проучване, което показа, че четирима от десет души в Обединеното кралство са съгласни, че страните от Карибския регион трябва да получат финансова компенсация, а трима от петима са съгласни, че е необходимо официално извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ООНробствоГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само дето представители на Избрания Народ са търгували с роби, а самите щедро пигментирани роби са били продавани от собствените си съкожници в Африка в замяна за оръжия, изработени от белия човек. И макър лошият бял човек от Новия Свят да е обвиняван за 99% от робството, Новият Свят се включва в търговиятя с роби едва векове след мирните и етични араби и османлии, за които обаче представителите на Избрания Народ не смеят да кажат нищо, защото мюслиманите са пигментирани също, и нямат привилегии
43
7
 
7
 
! Отговори
Западна смрад преди 2 месеца
Така е справедливо. Богатството на западните колониалисти и империалисти е благодарение на мизерията на поробените народи и територии. И сега тези западни лицемери се стремят да запазят своята хегемония, тикайки света към Трета световна война. Икономическите анализи са ясни - без войните големите държави на изток и юг щяха вече да са ги изпреварили по всички показатели.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Робите удариха кьоравото.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя луд ли е никой няма да плати никога нищо празни приказки.
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Османската империя е имало робство до 19 век, тоя на снимката ли ще отиде да иска репарации от Ердоган ?
39
3
 
14
 
! Отговори
до 36 преди 2 месеца
Ти сега си под робство да изплащаш апартаменти по 200 хиляди еврака, които при комунизма бяха по 5 хиляди ЛЕВА !
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турция трябва да плаща репарации за поробването на българи
37
0
 
18
 
! Отговори
sante_dog преди 2 месеца
Т.е. Турция ще плаща на България за 5 века робство ли? Периода съвпада като че ли...
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да плащат робовладелските наследници богаташи. Обикновените хора не са имали роби.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде забогатехме с тези 500 години
34
16
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
До 40 А защо децата на русофилите са в САЩ, а не в русия? Поради същата причина и реакторите. Руското е мръсотия и гнус.
33
0
 
18
 
! Отговори
Не си спомням да сме преди 2 месеца
имали в къщи роби! 16-и век, века на географските откритията! Тежко за откритите! Българите са били 5 века под робство по това време! Защо този търтей говори в обща форма? Най обичам фарисеите, които така говорят като, че ли всички заедно с тях сме прегрешили! Ще плащат ли на България или не? Ако не - ДГД!
32
1
 
11
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 2 месеца
"... трансатлантическия трафик на поробени хора..."Икскюзми,сър!!! Това прословутите трансатлантически ценности ли са,които нашите "партньори и съюзници" пропагандират 24/7 по радиоточките на Посолството?!? За един НЕ-поробен народ иде реч...
31
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, вече са свободни. Да се връщат в Африка. ООН ще поеме еднопосочен билет към Африка. Дали ще има желаещи?
30
8
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 2 месеца
До ДОЛНЮКогато руснацитге платят на евенките за ограбване на Сибир токгава.
29
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
45 години бяхме под руско робство. Пионерчетата лазеха по поето за 40ст на дрн за да събират реколта за московския господар.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всъщост наследниците на тез хора трябва да се радват че не живеят в африка. Какви пари да получават още? Африка става едно пренаселено и замърсено място.
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде пак дивотии...направил някой нещо преди 500 и повече години и сега дай да се извиняваме и да плащаме...Стига идиотизъм...
26
0
 
11
 
! Отговори
По същество преди 2 месеца
А нашето робство приключило след това на африканците в Америките?
25
0
 
19
 
! Отговори
да ама не преди 2 месеца
Да вменяваш вина на белите хора дда плащат дори и да не са имали нищо общо с робството и да са емигрирали токущо е също толкова расистко колкото робството.