ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"

Идеята скорост в световен мащаб
166
ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"
Снимка: БГНЕС

Генераният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова за изплащане на обезщетения за трансатлантическия трафик на поробени хора като начин за преодоляване на наследството от него в днешното общество, включително системния расизъм, предаде БТА като се поова на Ройтерс.

От XV до XIX век най-малко 12,5 млн. африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби от търговци и продадени в робство. Тези, които са оцелели при такова ужасно пътуване, са се озовали в плантациите в Северна и Южна Америка, най-вече в Бразилия и Карибския басейн, докато други печелят от труда им.

В изявление по повод Международния ден на ООН за възпоменание на жертвите на робството, Гутериш заяви, че миналото "е положило основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на бялата раса".

"Призоваваме за рамки за репарационно правосъдие, които да помогнат за преодоляването на поколенията на изключване и дискриминация", каза Гутериш.

През септември доклад на ООН предложи държавите да обмислят финансови репарации, за да компенсират робството. Идеята за изплащане на обезщетения или други компенсации за робството има дълга история, но сега движението набира скорост в световен мащаб.

"Това е движението, което най-накрая ще сигнализира за колективната победа на човечността,  на доброто над злото", заяви в Общото събрание на ООН Хилари Бекълс, председател на комисията за репарации на Политическия и икономически съюз на Карибската общност.

Комисията на Съюз е създадена, за да търси репарации, включително анулиране на дългове и подкрепа за справяне с кризите в общественото здравеопазване, от бивши колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия.

Кампанията за възстановяване, която създава социално-икономически планове за репарации за страните от Съюза, публикува в днес проучване, което показа, че четирима от десет души в Обединеното кралство са съгласни, че страните от Карибския регион трябва да получат финансова компенсация, а трима от петима са съгласни, че е необходимо официално извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ООНробствоГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
14
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
тоя ептен изплиска легено. оон като организация се е превърнала в тумба службаши на издръжка на богатите държави дето цел ден се чудят как да се направят на интересни да измуфтят повече пари. тая лишена от смисъл сбирщина всичколози е била за закриване още с падането на берлинската стена
66
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 67 "... убиха я тая Джемания - да плаща за 2-ра световна" - хайде сега отговори сериозно, какво е платила германия за ВСВ, освен на евреите? Максимум 6 от няколко десетки милиони жертви. ПП. България плащаше до средата на 70те репарации на Гърция и пак дърпаше икономически.
65
1
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Само, че африканците са отвлечени и продадени, като роби от други африканци. От тях ли да си искат парите ?
64
1
 
14
 
! Отговори
А преди 1 месец
На сенилни нeдoнocчета като тоя на снимката не трябва да се дава трибуна, иначе ей такива глупости плещят....
63
2
 
14
 
! Отговори
Mangal'orian преди 1 месец
Нека първо се изясни участието на самите африканци в трафика на роби- белите не са ги събирали из шубраците; други африканци са ги доставяли.Търговия с роби е имало и преди това. Всъщност белите са я прекратили в голяма степен.Официално роби се продават Африка дълго време след това. В Мавритания това престава едва в началото на 80-те. В Нигер си има роби до ден днешен.Най-много роби са транспортирали холандците.Либрия е държава на освободени роби- там положението е ясно/ужасно.
62
0
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Да не говорим за факта, е нито робовладелците, нито робите са сред живите! Какво ще искат? Хора които нямат нищо общо да плащат на хора които не са пострадали? Това с робството за черните е като безработицата и социалната слабост сред ромите, съществува само на теория защото на някои му изнася да взима едни пари без да работи! От поколения са свободни, ако са искали да постигнат нещо да са го направили! Малко ли богати известни черни има в САЩ, техните деди не са ли били роби?
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голем майтап с тия репарации. Лявоклонящите пробутват безусловния базисен доход и безкешови общества, което води само до едно единствено нещо - истинско робство. А дай му на црънчо пари без да прави нищо и го направи напълно зависим. Не виждат ли иронията?
60
0
 
11
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Па простотия.
59
0
 
22
 
! Отговори
е и преди 1 месец
И на кой ще ги платят тези репарации. На всички чернокожи по света ли?! Или на пропитите от корупция държави в Африка?! Това европейските лидери, включително и на ООН нищо логично и смислено не могат да измислят. Заради тях Европа става все по-неприятно място за живеене.
58
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Всички знаем кой е владеел половината свят, да си плаща. Само на Индия няма да могат да платят. Откъде накъде дружно ще плащаме и ние и такива като нас, дето роб през живота си не са виждали? Изобщо няма и да се учудя, ако нас накарат да плащаме на Турция, защото напоследък е такава каша кой кого у нас владял, кой кого и от какво освободил, че няма накъде.....
57
14
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Че тя Русия ако трябва да плати на всички поробени от СССР държави в Европа ще фалира 8 пъти! Как ще накарате гнома да плати за 44 години съветско робство на цяла Източна Европа?А как ще накарате Турция и муджахидина там да плати на половин Европа, Африка и част от Азия?Или дискриминация от робство е само за черните?Белите не са били обект на робство?Да не говорим за факта, че почти всички народи са били обект на форма на робство, а разликата в поколенията идва от мързела, а не от дискриминация!
56
0
 
12
 
! Отговори
Еконт Гонзалес преди 1 месец
На дядо Антониу така му е поръчано , такива ги дрънка , щото инак няма кинти ! Стара практика за отвличане на внимание с неща , които никога няма да станат ...
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България роби е нямала. Да му мислят САЩ, Англия и Франция. До някаква степен и Джермания... убиха я тая Джемания - да плаща за 2-ра световна, да плаща за 1-ва световна, ся да плаща и за роби... модерно робство. Хахахах.
54
2
 
10
 
! Отговори
Робство в България преди 1 месец
В България се практикува робството в Югозападна България, правят Българи роби и дават власт на роми! Робско през 2024 година!
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той мустака ще фалита, а след него и джуджето което обще окупира и краде деца.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Публикувано от айфон, сглобен от китайско дете, работещо за 20 ст. на ден ха-ха-ха
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция да плаща 500 000 милиарда за 500 години турско робство :)))
50
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо за настоящото робство в Азия, Африка, Южна америка и трафика на хора? Или понеже там сега пращат стоки и хора на безценица към страните на ООН, няма да ги пипате. Я по-добре се заемете първо с настоящото робство.
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега видиш ли, ще го извъртят така, че българите не са били роби щото, видиш ли. помюсюлманчените са имали привилегии! А да се говори за османско робство в контекста на Новия Наратив противоречи на Новата История, печатана и разпространявана сред младежта, според която е имало единствено османско присъствие и мирно съжителство с някой и друг данък, както плащали всички поданици на империята, вкл. турците :)
48
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Значи са работили за Америките. Да си плащат те. От нас какво точно искат, след като самите ние сме били зависими, не точно роби, но не и да сме колонизирали и експлоатирали някого, или поне не толкова както са правили някои.

Спонсорирани публикации