Слънчев бряг сред 100-те най-забележителни плажове на планетата

Начело са Бора Бора (Френска Полинезия), Боулдърс (Южна Африка), Уайкики (Хавай)
Обновена: 7 апр 2024 09:47 | 7 апр 2024 09:45, Камелия Цветанова
65
Слънчев бряг сред 100-те най-забележителни плажове на планетата
Снимка: БГНЕС

Слънчев бряг е на 84-то място в Golden Beach Award 2024 - ранглистата на стоте най-забележителни плажове на планетата. Класацията се изготвя всяка година от английската компания BeachAtlas (Плажен атлас), пише „24 часа“.

В класацията са оценени много фактори, които правят избраните плажове изключителни, като златния пясък и кристално сините води. Плажът на Слънчев бряг се нарежда до кубинския плаж Варадеро, Патая в Тайланд, както и други известни плажове. В листата има и езерни плажове, както и речни.

Начело в Golden Beach Award 2024 са Бора Бора (Френска Полинезия), Боулдърс (Южна Африка), Уайкики (Хавай), Копакабана (Бразилия).

Авторите на Топ 100 са публикували кратки представяния и снимки за всеки от стоте фаворита, които обясняват защо именно те са отличени. Уникална природа, биоразнообразие, местни традиции, културни забележителности, достъпност, дневни развлечения, нощен живот - това са критериите, по които са оценени плажовете.

Описанието за единствения български плаж е: "Слънчев бряг бързо набира слава като следващата голяма дестинация за плажни партита. Разположено покрай брега на Черно море, това оживено място гъмжи от барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори. С достъпните си цени и безкрайните възможности за забавление Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи."
Южноафриканският Boulder beach (на втора позиция в топ 100) се нарича така заради огромните заоблени камъни, заседнали в пясъка и в морето, но най-впечатляващото е, че тук е пълно с пингвини.

Заливът Мая Бей, Тайланд също е в челната десятка. Освен че е божествено красив, чарът му се допълва от филмова слава - тук е сниман "Плажът" с Леонардо ди Каприо.

"Черният пясък" в Исландия е постлан с вулканични камъчета, на които и дължи името си. В съчетание с причудливите мрачни базалтови скали този северен плаж изглежда като филмов декор и да, вдъхновил е създателите на филми като "Игра на тронове" и "Стартрек".

Намибийският Бряг на скелетите несъмнено е уникално място - заради силуетите на катастрофирали и полупотънали кораби, а също и заради традицията на местните хора да използват костите на загинали китове, за да си строят колиби.

Брегът на словенското езеро Блед е на 49-о място в топ 100 на очарователните плажове с красивата природа, с острова и кулите на замъка, напомнящи за средновековна приказка.

Полският плаж Сопот на Балтийско море също е намерил място в стотицата - заради красивите гледки и крайбрежните заведения, а също и защото има най-дългия дървен кей в Европа - 515 метра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Слънчев бряг
Още от Звезди
Надникнете в имението на Жизел Бюндхен в Маями
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Кафяво Море преди 3 седмици
Най-хубавото море на света!
47
4
 
1
 
! Отговори
Сънито преди 3 седмици
Лятото пълно с туристи....кой ли бяха от хубавото ????
46
4
 
2
 
! Отговори
СЪНИТО преди 3 седмици
Най посещаваният курорт на балканите.
45
3
 
7
 
! Отговори
Златните пясъци преди 3 седмици
Златни пясъци бяха много добър курорт , но и там натъпкаха навсякъде бараки, хотели и разни заведения. Не остана въздух в стремежа за печалба. А слънчака не ми го хвалете - алкохолния туризъм не носи никакви ползи.
44
4
 
10
 
! Отговори
Мутрак преди 3 седмици
Затва ше го бетонираме, застроим и ше си хвърляме там фекалните води. И ше престане да бъде!
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Плажа е супер, но това което направиха там е отвратително и както в големите градове презастроено.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А дори не е сред 20-те най-забележителни в България.
41
1
 
6
 
! Отговори
до гларчето преди 3 седмици
Ти сестро, май че побъркала бреговете. Има малък брой норално-леки девочки, ама от Украйна. Но те са извън конкуренцията в сравнение с организирания бизнес за доставка на самодиви от Бургас и Перник.
40
13
 
7
 
! Отговори
Гларус преди 3 седмици
Все повече рускини идват сами на Слънчев бряг поради намаляващото мъжко население в Русия
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А по пиене, дрога и мятане през терасите известно като спорта балконинг.....там е безспорен лидер!
38
1
 
4
 
! Отговори
Принципен човечец преди 3 седмици
Бяс си казал:Ако български плаж попадне в топ 100 на най забележителните плажове,ще се напия като МОТИКА.Тъй че ..........
37
2
 
0
 
! Отговори
Лили Петрова преди 3 седмици
Някоя и друга хубава снимка липсва.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слънчев Бряг е втория по големина град след София.При заети две трети от жилищата той става около 500 хил човека.Това означава че ако всички отидат в един момент на морския плаж няма да има място къде да си сложиш хавлията.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И да спирате шума и музиките след 22:00 или поне след 24:00 часа или да си изолират шума по някакъв начин, там не може да се спи и отпочива, две седмици туристите трябва да будуват!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слънчев бряг беше "сред 100-те най-забележителни плажове на планетата", сега може да видите как са изтупали хотел директно върху плажа там и парковите зони, са превърнати в стоманено-бетонни коптори. Жалко за хубавия курорт и е на удобно място, недалеч от Несебър, Бургас.
33
6
 
14
 
! Отговори
Чалгаведар преди 3 седмици
Късмет че в Чалгария има Сланчев бряг, кой то е расположен на берега на Кафявичко море. Жалко, че Китен не попадна в класирането.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Със сигурност си измисляте! Или само за качеството на пясъка говорим?
31
2
 
9
 
! Отговори
Горди българи! преди 3 седмици
Всички коментари са на "горди българи" които от сутринта се опитват къде да се почешат! Дерзайте! На времето когато турците питали Капитан Петко дали е бит в затвора Пребитият от такива като Днешните "горди българи" Казал: В България НЕ БИЯТ! Горди българи продължавайте да се Гърчейте Турчейте Сърбейте .....
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде айде, мола ви съ... :D
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако сте прочели правилно са сложили този плаж в класацията И заради нощния живот. На хора с деца или 40+ ще им е шумно и няма да им харесва да гледат пияници,но на младите точно това им харесва. Това е идеята на този курорт. Кокто иска спокойствие може да отиде примерно в Равда и да се шири на плажа. В Гърция примерно няма да им е интересно на група от 5-6 души 20-25 годишни.

Спонсорирани публикации