Слънчев бряг сред 100-те най-забележителни плажове на планетата

Начело са Бора Бора (Френска Полинезия), Боулдърс (Южна Африка), Уайкики (Хавай)
Обновена: 7 апр 2024 09:47 | 7 апр 2024 09:45, Камелия Цветанова
65
Слънчев бряг сред 100-те най-забележителни плажове на планетата
Снимка: БГНЕС

Слънчев бряг е на 84-то място в Golden Beach Award 2024 - ранглистата на стоте най-забележителни плажове на планетата. Класацията се изготвя всяка година от английската компания BeachAtlas (Плажен атлас), пише „24 часа“.

В класацията са оценени много фактори, които правят избраните плажове изключителни, като златния пясък и кристално сините води. Плажът на Слънчев бряг се нарежда до кубинския плаж Варадеро, Патая в Тайланд, както и други известни плажове. В листата има и езерни плажове, както и речни.

Начело в Golden Beach Award 2024 са Бора Бора (Френска Полинезия), Боулдърс (Южна Африка), Уайкики (Хавай), Копакабана (Бразилия).

Авторите на Топ 100 са публикували кратки представяния и снимки за всеки от стоте фаворита, които обясняват защо именно те са отличени. Уникална природа, биоразнообразие, местни традиции, културни забележителности, достъпност, дневни развлечения, нощен живот - това са критериите, по които са оценени плажовете.

Описанието за единствения български плаж е: "Слънчев бряг бързо набира слава като следващата голяма дестинация за плажни партита. Разположено покрай брега на Черно море, това оживено място гъмжи от барове, клубове и плажни партита, които продължават до зори. С достъпните си цени и безкрайните възможности за забавление Слънчев бряг предлага перфектна комбинация от слънчеви дни и наелектризиращи нощи."
Южноафриканският Boulder beach (на втора позиция в топ 100) се нарича така заради огромните заоблени камъни, заседнали в пясъка и в морето, но най-впечатляващото е, че тук е пълно с пингвини.

Заливът Мая Бей, Тайланд също е в челната десятка. Освен че е божествено красив, чарът му се допълва от филмова слава - тук е сниман "Плажът" с Леонардо ди Каприо.

"Черният пясък" в Исландия е постлан с вулканични камъчета, на които и дължи името си. В съчетание с причудливите мрачни базалтови скали този северен плаж изглежда като филмов декор и да, вдъхновил е създателите на филми като "Игра на тронове" и "Стартрек".

Намибийският Бряг на скелетите несъмнено е уникално място - заради силуетите на катастрофирали и полупотънали кораби, а също и заради традицията на местните хора да използват костите на загинали китове, за да си строят колиби.

Брегът на словенското езеро Блед е на 49-о място в топ 100 на очарователните плажове с красивата природа, с острова и кулите на замъка, напомнящи за средновековна приказка.

Полският плаж Сопот на Балтийско море също е намерил място в стотицата - заради красивите гледки и крайбрежните заведения, а също и защото има най-дългия дървен кей в Европа - 515 метра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Слънчев бряг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Златни пясъци е умрял в 90те години. Мръсен, пълен с барачки - абе бит пазар. Някво влакче по цял ден и вечер тормози малкото туристи защото им свири да му правят път. Разни дебелаци събират пари за Автомобили, няма минерални басейни достатъчно, няма велоалея, няма алея за бягане , няма адекватни ресторанти, морето псптояно е скрито от стотиците бараки -Наем. Пълен отврат. Вече идват само румънци ама и те ще минат по 1 път и после е обречена тая дупка.
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами това е много зле. Цялата инфраструктура на държавата е ужасна. Продължа нищо да не се прави като национален план за черноморието. Курортите са потънали в мръсотия, бараки, мръсни фасади. Няма хубави плажни ивици , няма велоалеи, няма пейки, няма тоялетни, няма душове , няма озеленяване. Само мръсни бараки за наемчета. Няма нови инфраструктурни проекти да впечатляват с нещо, както много други държави. Трябва да си луд да дойдеш в България при наличие на толкова топ места по света.
26
6
 
7
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
На 90% от останалите плажове в класацията може да ви изяде я крокодил, я акула... Останалите 9% са на някой леден океан с пингвини, където на 5 метра навътре вече няма дъно. Няма по-добро море от нашето.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Би могъл да бъде и по-напред,ако не беше лошото обслужване,фалшивият ол инклузив,презастрояването и денонощните запои на пияни и д англичани.рогирани
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като алкохолна дестинация.
23
11
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
От две години живея цяло лято на Слънчака. Чиста вода, хубав плаж, прекрасен Несебър, все по-удобна инфраструктура,... . Не е като да не съм живял по други плажове и на други континенти. Доволен съм! А на всички чуждопоклонници и мрънкачи - приятно пътуване на юг, на север и до където ви стигнат паричките!
22
2
 
10
 
! Отговори
Емииии преди 1 месец
С рушвети толкова - 84 място от 100. А някакво словенско езеро на 49то ....
21
5
 
7
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 месец
Скъпо ти е на морето. Стой в панелката за най-евтино!
20
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Забележителен като евтин бар дак! Забележително, не значи красиво и приятно! Да се изтропаш на селския площад, също може да се нарече забележително, но нито е красиво, нито е приятно. Слънчев бряг е точно като изтропване на глутница диви селски мутри, върху иначе прекрасната природа!
19
6
 
8
 
! Отговори
Sa преди 1 месец
Само болен мозък ходи на почивка на черноморието.
18
4
 
11
 
! Отговори
Един там преди 1 месец
Наистина пясъка е много мек и приятен за почивка, но всичко друго е зле! Морето пълно с пъцули, чадър до чадър и много шумни заведения. Така беше преди 10г когато бях там за последно...
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това закъсняла първоаприлска шега ли е?
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВиК излиза сичко при Несебар.
15
2
 
7
 
! Отговори
He преди 1 месец
He,HEEEEE 11111
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, смешки. Слънчака сред топ 100 нв света! Природата може би, но курортът е долнопробен бърдак!
13
0
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Зависи С КОЕ е забележителен !
12
2
 
23
 
! Отговори
Катя преди 1 месец
Фасовете, костилките и разнообразните пликчета са останали в спомените ми от плажовете по Слънчев бряг. От малкото приятели, които са стъпвали на това място разбирам, че нещата не са се променили...
11
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и да е сред стоте най-забележителни плажа но да не ходиш и да искаш някакво облужване там. Венага ше получиш сред стоте най-незабележителните услуги в целия свят. Като видиш и посетителите му от парадиращи чалгари до ниска прослойка европейци отишли там да се правят на *** и плажа като цялостно преживяване отива сред 100 те най-незабележителни.
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-забележителните плажове на планетата не могат да бъдат оценявани отделно от водата. Пясъкът на Слънчев бряг е супер, но водата ... На планетата има стотици плажове с не по-лош пясък и с много по-чиста, по-лазурна вода.
9
2
 
27
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 месец
Изненадвам се че са избрали Слънчака а не Албена, плажът на Албена е с най-широка ивица и най-чист и ситен пясък а водата наистина е кристално чиста. Сбъркана класация, правена от днесаджийски драскачи.

Спонсорирани публикации