Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации
Обновена: 5 май 2024 14:49 | 5 май 2024 14:45, Петър Бойчев
57
Къде живеят най-много милиардери?
Снимка БГНЕС

В света винаги е имало хора с невероятно богатство – от римските императори до Джон Д. Рокфелер, който става първият милиардер в света.

Но къде живеят най-богатите хора в момента? Сайтът VisualCapitalist.com представя инфографика на страните с най-много милиардери през 2024 г. на база на данни от годишния списък на Hurun Global Rich.

Важно е да се отбележи, че даването на точни оценки за богатството на милиардерите е изключително трудно и може да има разминавания между различните източници. В класацията на Forbes местата на САЩ и Китай са разменени, въпреки първите три държави в класацията остават същите.

Forbes също определя Бернар Арно като най-богатия човек в света, докато Hurun поставя Илон Мъск на върха на своята класацията. Въпреки това общият им топ 10 е сходен, макар и с няколко малко разминавания.

Според данните на Hurun Global Rich List 2024 Китай е страната с най-много милиардери в света – 814. Въпреки че Китай запазва първто място, броят на милиардерите е намалял със 155 на годишна база, докато този в САЩ е нараснал с 109 до 800. Разликата между двете страни сега е намалена до само 14 милиардери.

Заедно САЩ и Китай съставляват почти половината от общо 3279 души в световен мащаб, които според класацията са доларови милиардери. На трето място е Индия с 271 милиардери (ръст с 84 на годишна база), а след нея се нареждат Великобритания със 146 (ръст с 12) и Германия със 140 (спад с 4).

Топ 10 допълват Швейцария – 106 (ръст с 6), Русия – 76 (ръст с 6), Италия – 69 (ръст с 11), Франция – 68 (спад с 4) и Бразилия – 64 (ръст с 13).

Естествено, най-големите икономики в света имат по-голям брой на милиардери, тъй като те предоставят повече възможности за създаване на богатство. Швейцария, Сингапур и Швеция се отличават в това отношение, като само една от тях влиза в топ 20 на икономиките по общ брутен вътрешен продукт.

Смята се, че и трите страни имат високи данъчни ставки, като цяло не благоприятстват натрупването на богатство, пише аctualno. Но възприятията могат да бъдат подвеждащи. Швеция, например, няма данък върху наследството, има фиксирана ставка върху капиталовите печалби и корпоративна данъчна ставка от 21%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: милиардериарномъск
Още от Технологии
В прегръдката на Golden Hour: Xiaomi и блясъкът на новата серия смартфони Xiaomi 14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Гиби преди 1 седмица
Гледайте как живеете вие оставете останалите.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На всички е ясно, че няма честно забогатяли хора, всичко е лицемерие и фалш. Крайно време е да се сложи таван на богатството иначе света ще се превърне в голям фарс.
43
2
 
0
 
! Отговори
Ее то е ясно преди 1 седмица
Във свободния свят
42
1
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 1 седмица
Милиардите могат да се предават и по наследство. Само че китайският народ ги създава, а не ги прехвърля. Китай отдавна се справи с бедността и само заспали соросляци пускат мантри и очернящи слухове по страните с марионетни правителства. В България от 20 години върви едно и също "кой не скача е червен" и "времето е наше" докато се краде, разрушава и издевателства. Ами не е ваше времето соростаци. Наше е и ние сме червени. И да убиете всички българи няма да го промените.
41
2
 
2
 
! Отговори
Коко Шанел преди 1 седмица
Ама и милярдерите ке умираме ?
40
2
 
5
 
! Отговори
Соломон преди 1 седмица
Това да трупаш милярди е болестно състояние. След първия милярд после няма смисъл , безсмъртни ли стават с теа милярди или за снахите и зетьовете трупат кинти баламите.
39
2
 
3
 
! Отговори
Плосък данък даге преди 1 седмица
До КЪДЕ ПЛАЩАТТе богатите са винаги на загуба в края на годината както и фирмите им.Имат разходи за какво мислите най- много луксозни коли на глава от населението се продават в българия-разход баце, кредити ,врътки между кухи фирми и хоп загуба нема данъцъ . Да плащат бедните балъци за тех нема отърване и за заплатаджиите също нема .
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И на кладата да ги подпалим
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В САЩ живеят добрите милиардери като Илиян Мъсков и Джефо Безовски, а в Китай и Русия живеят лошите милиардери.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Муахаха - За съжаление, преобладаващата част от китайския народ и днес живее крайно оскъдно. За двете държави, които ти споменаваш - възможностите не са малки, но повечето хора трябва да се справят сами, а соца ги отучи от това, принуждавайки ги за всичко да разчитат на Партията мила. Сега са в процес на научаване, но нищо не се случва толкова лесно, колкото ни се иска.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В мечтите на кифлите.
34
4
 
7
 
! Отговори
Ники преди 1 седмица
Пари ,пари ,много пари.Катафалката ремарке няма!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Банкя защо не е в списъка?!?!Ами хотел Берлин?!?!Смешни сте!!Само Буци има към 10 милиарда ойро и е най богатият на Балканите. Дебелото и то бог знае колко са милиардите.
32
4
 
9
 
! Отговори
Тиквуний 404 : преди 1 седмица
Най-много милиардери има у БеГето! И всичките са от наштЕ!
31
3
 
3
 
! Отговори
Монополи преди 1 седмица
28 Оставят ги на техните болшевишки от падъ ци които ги изшмъркват
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България никой не си поставя такива цели , няма смислъл да правиш пари да грабиш другите и после да бъдеш убит или ограбен от ЦРУ и евреите
29
7
 
8
 
! Отговори
Хейт преди 1 седмица
Тук, къде другаде? Коя държава може да се похвали с 40 милиардери? На толкова малко и бедно население? 470 милиарда минаха през България само по време на управлението на Боко. И от тях не видяхме нищо.
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След смърта къде ги носят? На Луната, на Марс, по-далече? И едни чорапи не си вземат за там, ама като са живи, ламтят до побъркване - от начина на мислене до постъпките им са сбъркани.
27
2
 
12
 
! Отговори
Най Лесно преди 1 седмица
Се става милиардер в БеГе само трябва да си от Янкошумкарска фамилия и да грабиш работещите бедни.
26
4
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 1 седмица
а 1989 година Ви Плащеха с Китай - че Ядели по 1 Шепа Ориз на Ден за Оцеляване - кой Оцелява сега и то с Половин Шепа Ориз на Ден - Барба Ганиос и ЕСССР!!

Спонсорирани публикации