Април счупи рекорда, температурата е била с 1,58 градуса над нормалното

Очакванията са втората половина на годината да е с по-ниски градуси
24
Април счупи рекорда, температурата е била с 1,58 градуса над  нормалното
Снимка: БГНЕС

Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на климата „Коперник” април е поредният месец с рекордни средни температури на въздуха и на морската повърхност в световен мащаб. Необичайно топлите условия се появиха въпреки продължаващото отслабване на метеорологичното явление „Ел Ниньо”, което допринася за увеличаването на топлината.

От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен период в историята.

Април 2024 г. не прави изключение и е с 1,58 градуса по Целзий над средната стойност за периода 1850-1900 г. преди индустриализацията.

„Макар и необичайна, подобна поредица от месечни рекорди на глобалната температура се случи преди това през 2015-2016 г.", анализират учените от „Коперник”.

Средната температура за последните 12 месеца също е с 1,6 градуса над прединдустриалните нива, което надхвърля целта от 1,5 градуса, определена от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

„Аномалията не означава, че е пропусната целта от споразумението от Париж, която се изчислява за период от десетилетия. Но тя сигнализира колко забележителни са глобалните температурни условия, които преживяваме в момента", заяви климатологът Жулиен Никола пред АФП, предаде БГНЕС.

Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран някога в Европа. Планетата беше засегната от различни екстремни явления под формата на наводнения и суши.

В голяма част от Европа април беше по-влажен от обичайното, въпреки че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от средното, съобщи „Коперник”.

Проливни дъждове доведоха до наводнения в някои части на Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив.

„Климатичните прогнози сочат, че през втората половина на годината може да се наблюдава преход към „Ла Нина“, която понижава глобалните температури”, каза Николас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: априлжегаклимат
Още от Свободно време
Пазарувайте изгодно и спестявайте
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кое е нормалното? Защо точно прединдустриалният период се приема за референтна точка? Що не юрският период? Щото е бил по-горещ от сегашният, та не е удобен за сегашният дневен ред, нали?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затваряй!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
NASA, NOAA и IPCC са диригентите на глобалната истерия. Останалите от хора се надвикват, особено грачещите медии, които от едно наводнено село правят световни изводи. Всичко си е в нормата, екстреми винаги е имало. Четете повече, има достатъчно сведения. Че и Яворов даже е писал...
18
1
 
1
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
природата с нищо не се е изменила .... просто ние знаем/научаваме повече .... и се шашкаме колко крехки и незначителни животни сме ....
17
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
от сахарският прах е
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В природата има равновесие,разбира се, ако никой не я побутва натам, насам. Но една неистина, казана сто пъти става истина, ако има кой да вярва.:))
15
4
 
2
 
! Отговори
:)))))))))))))) преди 1 седмица
бре тепърва предстои април месец да е с температури над 34 градуса както беше сега! Реално предстои и февруари месец да е с температури от по над 24 градуса по целзии както беше сега! Но това е понеже според "разбирачите" де глобално затопляне е нямало няма и няма и да има и всичко е световна конспирация! :))))))))))))))))))))
14
0
 
4
 
! Отговори
О преди 1 седмица
В коя държава това?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ау ама верно ли?
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на климата..." Е, тези са си новите пинокиовци.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
невероятен рекорд счупил април, не знам къде ги засякохте тези градуси но аз измръзнах и вируси нови цифнаха даже
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз предлатам да си обновят "нормалното" с "новото нормално", както правят с много други неща, и да не ни занимават повече с "промени".
9
0
 
13
 
! Отговори
Първото изречение преди 1 седмица
противоречи на гръмкото заглавие.
8
1
 
5
 
! Отговори
Но преди 1 седмица
Накрая две нощи под нулата бяха достатъчни да унищожат плодовите дръвчета.
7
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днеска все едно е 30 градуса.
6
10
 
5
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
От толкова рекорди накрая ще се опечем като пилета на грил. Но с толкова кокоши мозъци начело, няма как да бъде другояче. Наистина сме много оглупял животински вид, разрушаващ цялата планета.
5
4
 
8
 
! Отговори
Юуп преди 1 седмица
Миналия май месец беше 5 градуса под нормалното *** не са оплаквахте
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дано видя докъде ще се вдигне морето когато целия лед и замръзнала почва се втечни. Много градове и сега са на 0.5 м нодморска, а Гренландия тепърва почва да се топи а Антрактида напрактика не се топи, само морския лед намалява, но после другия тръгва надоле.
3
2
 
17
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 седмица
Кой определя кое е нормално? Събраните данни от последните 45 години? Направо е смешно като започнете с тези изказвания..... включвате ли фактора "усещане за времето"?
2
0
 
17
 
! Отговори
а тука измръзнааме преди 1 седмица
тая лятна зима е по-лоша от зимното лято!