Хипотезите: Цачева губи, Борисов подава оставка, и?

Предсрочни избори, но не сега, най-добре било през април
407
Хипотезите: Цачева губи, Борисов подава оставка, и?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се зарече, че ако неговия състезател в битката за "Дондуков" 2 Цецка Цачева загуби, ще подаде оставка и ГЕРБ няма да участва в управлението по никакъв начин.

Още по темата

Такава стъпка обаче би довело до политическа криза, предупредиха анализаторите.

Според проф. Михаил Константинов е ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори, независимо от изхода на балотажа.

Той прогнозира, че в зависимост от това кой ще спечели на изборите има два сценария за развитие на политическата ситуация в България.

"При единия сценарий вариантите за политическо развитие са поне 4-5, но е възможно дори правителство на националното единство с ясна програма по месеци, програма, с която и хората да са съгласни, за да не се правят едно-две служебни правителства", коментира той пред "24 часа".

При това положение проф. Константинов смята, че най-добре би било предсрочните избори да са през април следващата година.

"Има бюджет да се приема сега. Тази година проектобюджетът е с 3 милиарда лева по-висок. Но имаме да се готвим и за председателство на Европейския съюз. Това се случва веднъж на 15 години, не можем да си позволим да се провалим", предупреди той.

Президентът Росен Плевнелиев също намекна, че е рано да се говори за служебно правителство, което да готви предсрочния вот.

След като пусна бюлетина за предпочитания от него кандидат на балотажа, държавният глава призова политиците към отговорност, защото сега най-важното за страната е да има сигурност.

Заради това той увери, че ще търси изход от ситуацията заедно с изпълнителната власт, със законодателната и с новоизбрания президент.

"Ако се стигне до политическа криза, до оставка, това не означава парламентарна криза, защото конституцията задължава президентът да намери начин политическата криза да не се превърне в парламентарна и трябва да се тръгне да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не в рамките на настоящото Народното събрание", коментира Плевнелиев.

Според него е рано да се говори за служебно правителството, защото според конституционните разпоредби първо трябва да се търси вариант за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

В случай, че Бойко Борисов реши да подаде оставка след балотажа на президентския вот, най-вероятно Конституционният съд ще трябва да се произнесе по процедурата за назначаване на служебно правителство от Росен Плевнелиев.

Причината е, че в Конституцията има неяснота докъде се разпростират правата на стария президент и къде са на новия по съставянето на служебни правителства и насрочването на предсрочни избори, вече обясни бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Емилия Друмева.

Мандатът на сегашния държавен глава изтича след по-малко от 3 месеца - на 22 януари 2017 г. и затова Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание, въпреки че има право да назначи служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка след евентуална оставка на премиера Борисов.

При оставащи по-малко от 3 месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание, гласи чл. 99, ал 7 от Конституцията. Може обаче да назначи служебно правителство. Това е разяснено и в решение на Конституционния съд от 1992 г. То е взето по искане на 51 депутати, след като падна правителството на Филип Димитров след неуспешен вот на доверие.

Решението разглежда правомощията на президента, парламента и служебния кабинет при невъзможност да бъде съставено редовно правителство. Съставеното в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът, предвижда решението на КС.

За разлика от другите служебни кабинети този ще подлежи на парламентарен контрол, но пък не може да му се иска вот на недоверие. В същото време обаче избори не могат да се проведат без да е прекратен мандатът на действащото Народно събрание, което би могъл да направи новоизбраният президент.

В Конституцията и решението на КС от 1992 г. обаче няма яснота какво се случва със служебното правителство, назначено от стария президент при встъпването в длъжност на новия.

В решението от 1992 г. е предвидено правото на президента да променя структурата и състава на служебния кабинет по всяко време от неговото съществуване. Не е изяснено обаче дали това право се прехвърля на следващия президент и дали той може да назначи следващо служебно правителство с указа си за разпускане на Народното събрание.

Съществува както тезата, че новият президент ще трябва да направи нови избори със завареното служебно правителство, така и че би могъл да си назначи свой кабинет, който всъщност да проведе предсрочните избори.

"Тези въпроси трябва да бъдат изчистени с тълкувателно решение на Конституционния съд", обясни проф. Друмева.

То било наложително дори и да не се стигне до оставка на кабинета, за да запълни правен вакуум. Досега до оставка на кабинета при изтичащ мандат на президента се е стигало само веднъж за 26 г. Това става на 10 януари 1997 г., когато правителството на Жан Виденов е подало оставка. 12 дни по-късно изтича мандатът на президента Желю Желев и в длъжност встъпва Петър Стоянов. Тогава обаче Желев решава да не връчи проучвателен мандат на БСП за нов опит за съставяне на кабинет и да изчака рокадата в президентството. Служебен кабинет прави Стоянов, който назначи правителството на Стефан Софиянски и разпуска парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
1
 
2
 
! Отговори
Коста преди 7 години
Чао на всички посредствени и некадърни кадри които обхванаха България като тумор начело с тиквения си генерал. От другата седмица на бюрото по труда или в друга партия. Няма вече фейс бойко. Hasta la vista baby!!! Вие сте терминирани!
308
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО НАРОДА ИЗЛЕЗЕ С ДАВА И КАМЪНИ .....ЩЕ ВИ ИСТРИЕ ВСИЧКИ...!!!
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** комунистическа *** !!!
306
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ трупа гласове с Ердоган и ромски вот. Довечера ще го чуете.Единствената идея днес е да се случи демокрацията. Да се разделят властите. Борисов сам си, за пореден път егоистично, нарцистично и безумно, недържавнически шибна оставката си...Но е тъпо да му се молим сърцераздирателно да остава на власт, както използвачите вече вият. И без Борисов ще съмне!
305
3
 
13
 
! Отговори
HG преди 7 години
Ако някой си мисли, че гласувайки ще настъпи промяна на статуквото, то значи живее в паралелна заблуда. Политиците не желаят промяна, сегашните богаташи също не желаят промяна. Истината е, че в България няма демокрация, а диктатура. Демокрацията означава народовластие..Народ, които в продължение на 25 години продължава да обеднява, никога реално не може да участва в управлението на държавата и да променя каквото и да било. Нужно е ново освобождение на България, но този път от политическата класа
304
6
 
10
 
! Отговори
ДО 349 преди 7 години
И си мислиш, че с новия президент няма д аги има тези неща? Ами човека е пилот! как да с е откаже от самолета? да не го плаща той? може даже и да го пилотира! със сигирност е ясно че той ще е пилот, ама е ясно и друго: лоста ще му дърпа Корнелия и Йотова! Дано д аима сили да вдигне самолета!
303
1
 
14
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Както вече казах,стабилност, ама в мизрията, благодарение на охранената политическа класа и банкерското лоби и олигархия."Благодаря"за тази стабилност.То такава стабилност в мизерията и аз мога да ви я осигуря,макар и да не съм политик.Майката му е не да и "фаниш" цаката на власттаи и да докараш стабилноста,до благоденствие на просяка, а да осигуриш стабилност в благоденствието на всички ,не само на ня(КОЙ)колко фамилии.
302
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЛАЧЕВНАТА ИСТИНА Е СЛДЕНАТА: БСП ПЕЧЕЛИ ПОРАДИ ПОДКРЕПАТА НА ДПС! ЗА 2-РИ ПЪТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ! ТОВА Е ПОДГОТОВКА ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ! И КОГАТО ЗАПОЧНАТ ОТНОВО НЯКАКВИ БЕЗУМИЯ В ДЪРЖАВАТА, ЩЕ ПСУВАТЕ ПОЛИТИЦИ, ПРЕЗИДЕНТ И Т,Н, ОБАЧЕ КЪСНО! ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ ПОКАЗАХА ЯСНО: НЕ ЩЕМ ГЕРБ, АМА НЕ ЩЕМ И БКП! ИСКАТ СИ ТЯХНОТО БЕЗИДЕЙНО СЪЩЕСТВУВАНЕ, ДА ИМА РАКИЯ БЕЗ АКЦИЗ, САЛАТА ОТ ГРАДИНАТА С КРАДЕНА ВОДА, КРАДЕНИ ДЪРВА ОТ ГОРАТА И НИСКИ ДАНЪЦИ ЗА КОЛИТЕ! ЩЕ ГИ ИМАТЕ - САМО ТОВА ОБАЧЕ!
301
8
 
15
 
! Отговори
Питанка преди 7 години
Само се питам ако Бойко остане на власт, след като ни задължи да даваме отпечатъци докато умираме от болка пред болниците, въпреки че сме си платили осигуровките, какви простотии ще хрумнат на "умните и красими" министри от кабинета му. Предполагам, че ще задължи когато има наводнения, наводнените хора да плащат данък почистване на държавата, може и данък стрес на правителството. А пък нан нас ще ни сложат данък клик и данък пост.
300
0
 
22
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Голяма стабилност, няма що, ама не за гражданина а за политическата класа. Щото беден гражданина не може да стабилен за разлика от "слугата" му политик.Че и хитреци. напоример . Лрля Ццка. И тя била обикновена жена,и тя била майка.Ами моята майка и тя е майка и обикновена жена,ама нея не я чакат,некви баби и не я возят с мерцедеси и самолети ами ходи пеша на робота,защото билетчето е 1.60 а"слугата"им обикаля светът,ама не за собствена сметка а за сметка на електората т.е за моя и за ваша сметка
299
4
 
15
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
То такава стабилност и аз мога да ви я стъкмя.Натъпкваш канцелариите с държавни служители,който да съдират по две кожи от гръб и да гласуват за когото им кажеш.И това само за една данъчна оценка , ами за кола например .То пари за данък, за винетка,за тех.преглед, за гражданска,и всичко това само за да я изкараш на улицата.А за да я подкараш пък,пари за скъпо гориво,за акциза на горивото, за полицая на ъгъла,за летни че и за зимни гуми.И то само за автомобила. ами за теб самия, М?Живот на кредит.
298
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И?
297
6
 
12
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Питам пак. А не може ли по-рано. отговарят ми.Може но трябва да внесеш на касата 15 лева и ти я издаваме за 15 минути.Питам пак а не може ли да внеса 5 лева и да ми я издадете за 15 минути,щом е възможно за такъв срок да бъде издадена.Те ми отговарят НЕ МОЖЕ.Питам:Защо след като е възможно за толкова време да бъде издадена?Казват ми защото трябвали пари.Аз им отговарям,че те не растат по дърветата а аз не ги събирам по пътя.Те ми отговарят.Не ни интересува.Такава е стабилността по Герберски.
296
3
 
20
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Каква стабилност има сега при управлението на ГЕРБ.Давам пример:Отивам в данъчната служба да си извадя данъчна оценка на имот.Пращат ме в еди коя си стая на еди кой си етаж.Влизам.Четири служители в стята си дават вид на голяма заетос.Питам какво трябва за да ми се издаде данъчна оценка на имот.Казват ми.Първо попълваш молба-декларация,после внасяш 5лева на касата и чакаш 14 дни за оценката.Питам не може ли по-рано.Може казват но трчбва да внесеш не 5 лева а 10 и чакаш 7 дни.
295
5
 
18
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
До ??? 334Какво печели България, когато ББ не е премиер ли? Грешен въпрос! Правилният е: "Какво губи България когато ББ е премиер?"Ама няма смисъл да си ги задаваме - случва се един изключително хитро изигран ход от страна на Борисов. Подаване на оставка, предсрочни избори, повторното му избиране, само че без реформаторите да му дишат във врата...Е, има слабо място в плана, че не знае дали лум.пен.ите пак ще гласуват за него, ама риск пИчели, риск губи...
294
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бесепарите мечтаят -да крадат,колят ,бесят,изнасилват,да вземат кредити,които да не връщат ,БСП мечате да изнасил иБългария за пореден път ...червена *** *** проклети да сте чума да ви тръшне червените мръсни *** биха се радвали да погребат всичко и всички в Бг само и саммо БСП да е на власт /червеното нещатно сайтче ,смижави на брой коментарчета-сега е време -заработете си от ''капиталистическите'' рекламки....
293
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има хора 100 пъти по-добри от ГЕРБЕРИТЕ ,които могат да вдигнат народа на крака. На първо място трябва се видят къде отидоха 20-те милиарда заеми. Кабинет от БСП и Патриотите би бил идеалният вариант, защото Па-----------Видяхме ви с Орешарски какви специалисти сте, а за т.н. Патриоти Каракачанов, който е историк по професия той ли ще ви бъде специалистът да оправяте България?
292
17
 
19
 
! Отговори
??? преди 7 години
И какво ще промени Радев, Йотова? В Ес сме- Йотова все още получава голямата заплата от Европарламента.Искате ПАК Русия, Путин?Ще правите нов 9.09 44 и ще колите и бесите?Това ли ви е промяната?И какво печелите като не е Борисов премиер?Ставате богати с 2000Е заплата? Откъде?"УМНИЦИ"...Виждате ли колко сте ...
291
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕНЕРЯЛ РЯДЕВ С МНОООООООООГО!!!!! БАБЕТО НЯМА ШАНС!!! А И БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ПРОПАДНЕ НИТО БЕЗ НЕЯ НИТО БЕЗ ЛЕЯЯНИНА ОТ БАНКЯ!!! АЙДЕ ЧЕСТИТО!!!
290
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има хора 100 пъти по-добри от ГЕРБЕРИТЕ ,които могат да вдигнат народа на крака. На първо място трябва се видят къде отидоха 20-те милиарда заеми. Кабинет от БСП и Патриотите би бил идеалният вариант, защото Патриотите са специалисти във всички области. Поне няма да лизат Еврогейатлантически ***.

Спонсорирани публикации