"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!

И Алфа Рисърч: Цачева и Радев - на 8% разлика, изходът от балотажа - неясен
Обновена: 17 окт 2016 14:52 | 17 окт 2016 14:37,
257
"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!
Граика: Алфа Рисърч

Опцията "Не подкрепям никого" се очертава като трета сила за предстоящите избори. Това показват данните от ново социологическо проучване, проведено от "Алфа Рисърч",  в периода от 13 до 16 октомври със средства на агенцията.

Според анализа на социолозите ефектът на спорното квадратче не трябва да се подценява. "Алфа рисърч" определят опцията "Не подкрепям никого" като заблуждаваща, а освен това съобщават и че част от избирателите на ДПС ще го използват.

Още по темата

Профилът на ориентиралите се към "Не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Резултатите от допитването потвърждават данните и от предишни проучвания, че бъдещият президент ще бъде излъчен след балотаж между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП Румен Радев. Разликата между двамата е 7,9 на сто – 29,3% за Цачева срещу 21,4% за Радев.

На следваща позиция се нарежда Красимир Каракачанов – 8.7%, четвърти остава Ивайло Калфин с 6.8%. Близо до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%).

Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Данните показват ръст на намеренията за участие в изборите. С около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните.

"Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души", информират от "Алфа Рисърч".

Най-висока мобилизация за гласуване има в редиците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание, но и електорален резерв има сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Анализът на социолозите показва, че около две трети от гласовете на БСП отиват за Радев, но останалите – към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при Патриотите, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Заради взаимната приемливост на кандидатите изходът от балотажа изглежда неясен. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, КрасимирКаракачанов, Т атяна Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Радев.

Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "Не подкрепят никого", пишат от "Алфа рисърч".

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
9
 
! Отговори
анкетата преди 7 години
не е реална
137
9
 
16
 
! Отговори
Борис Иванов преди 7 години
Странно нещо се случва тук, чета коментарите и ми се струва, че за първи път ГЕРБ ще се сблъскат с истинската действителност. За съжаление и на тези избори ще избираме най-малкото зло. Аз лично бих дал гласа си за ген. Румен Радев, вижда ми се мъжкар, поне ще имаме президент, от който няма да ни е срам. Успех на всички, мислете!
136
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам ако от рас "Не подкрепям никого" спечели с 51% да се насрочат избори в които текущите кандидати НЕ участват!!!
135
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми гласувайте тогава за кремълските бандити,утре пак ще ревете ,че са ви окрали банка или ,че ракетоносителите им са сключили неизгодна сделка ощетяваща България.Избирайте или Еврпа или корупция,мнопол,деградация и кух национализъм-патриотизъм.Там където властта не може да предложи нищо за добруването на народа,там им се дава патриотизъм,национализъм ,параноя от лошият запад
134
5
 
10
 
! Отговори
Анастас преди 7 години
Реално г-н Орешарски е доста висока топка за да е подценен. Ясно някой е платил да бъде потъпкан. Нищо, това е президента.
133
0
 
11
 
! Отговори
Че преди 7 години
В момента т.н. "изборен" закон е един пълен Т**АК отвсякъде! Изключително слаб от правна, а още повече и от морална гледна точка ... и това се вижда от всекки, който има поне основно образвание!Много, много слаб закон, уязвим за атакуване в КС от всякъде! Пълна юридическа пор**нография!
132
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-малко пък за Трайчо Трайков,който лижеше з....ка на Бойко,докато не го изхвърлиха,а сега неговите хора от деформаторския блок управляват в коалиция с ГЕРБ.И понеже ще загубят още на първия тур,на 2-ия ако има такъб пак ще се лепнат за ГЕРБ.И за този човек ни карате да гласуваме.Да,ама-НЕ!
131
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност кандидатурите за президент са две,Трайчо Трайков и всички останали или сам срещу всички
130
4
 
13
 
! Отговори
Другаря Сталин преди 7 години
Не е важно кой за кого гласува важно е кой брой гласовете...В нашия случай президент ще е който са решили от САЩ!
129
3
 
11
 
! Отговори
И рибар съм.. преди 7 години
Единият - *** цинтак на конци. Другата - *** крава с манталитет на прислуга. И двамата служат на едни и същи крадци и мошеници. А аз, за изборите ще ида за риба. Вечерта ще си седна под навеса на бунгалцето, ще си пържа рибката, посърбвайки ракийка от юзчето и замезвайки с туршийка. Биричката ще се студи в гьола, а извън навеса ще ръмоли тих дъждец, който ще ми отмие мътилката от душата...
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
156,правилно.Вземайте парите щом ви ги дават и гласувайте за когото си искате.Но забравете за онова квадратче.Там е заровено кучето.
127
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз трета година съм се евакуирал в лошият ,видях как живеят хората,тука няма руска пропаганда и путинивизъм,за това ще гласувам за Трайчо Трайков,на България и трябва политик от дясното не руско пространство.България трябва да върви с Европа а не със мизерната ,смачкана ,бедна ,съсипана от санкции фалираща Русия
126
1
 
14
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Костинброд 2 , тва ще е пак.
125
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постояно съм сред хора секи втори ги плюе, е как вадят такъв голям процент аз не зная. Или за когото и да гласуваме значение няма квота кажат господарите от САЩ и Ес.
124
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По0-добре не гласувайте отколкото да си дадете гласа за "не подкрепям никого".Пак ще ви изиграят,повярвайте ми,добре ги познавам.
123
0
 
8
 
! Отговори
Че преди 7 години
До Анонимен 158Задължителното гласуване не е причина да гласуваш---Не може такъв филм в правният мир- "задължително" гласуване. Няма как някой да те "задължи" да се интересуваш от политика, да разбираш от политика, че на всичко отгоре да проявиш това свое "разбиране", чрез "гласуване" ! Това е абсурд на абсурдите!
122
0
 
9
 
! Отговори
Че преди 7 години
1. Формулировката "не подкрепям никого" не е коректна като израз! Трябва да е "не подкрепям предложените кандидати". Така както е формулирано "не подкрепям никого" е някаква "висяща", абстрактна формулировка2. Ами ако "не подкрепям никого", тогава защо да ходя стаичката... някой ще обясни ли?3. Ако приемем, че гласуването "за" някой от кандидатите е глас ЗА, а гласуването с "квадратчето" е глас ПРОТИВ, то идва резонният въпрос - а къде е третата възможна опция -ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ ? Явно - в къщи!
121
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В един саит имаше анкета за кпго ще гласувате. Посочвате и гласувате. Резултатите излизат веднага. Не знам алфа рисърч какво са проучвали, нов тпзи саит на първо място с 48 % излиза Трайков. На второ и трето Цачева 11% и Радев с 10%
120
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 47830правилно, де да имаше квадратче ТЕРМИНАЛ 2
119
2
 
4
 
! Отговори
Asi преди 7 години
само Каракачанов долу псето