"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!

И Алфа Рисърч: Цачева и Радев - на 8% разлика, изходът от балотажа - неясен
Обновена: 17 окт 2016 14:52 | 17 окт 2016 14:37,
257
"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!
Граика: Алфа Рисърч

Опцията "Не подкрепям никого" се очертава като трета сила за предстоящите избори. Това показват данните от ново социологическо проучване, проведено от "Алфа Рисърч",  в периода от 13 до 16 октомври със средства на агенцията.

Според анализа на социолозите ефектът на спорното квадратче не трябва да се подценява. "Алфа рисърч" определят опцията "Не подкрепям никого" като заблуждаваща, а освен това съобщават и че част от избирателите на ДПС ще го използват.

Още по темата

Профилът на ориентиралите се към "Не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Резултатите от допитването потвърждават данните и от предишни проучвания, че бъдещият президент ще бъде излъчен след балотаж между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП Румен Радев. Разликата между двамата е 7,9 на сто – 29,3% за Цачева срещу 21,4% за Радев.

На следваща позиция се нарежда Красимир Каракачанов – 8.7%, четвърти остава Ивайло Калфин с 6.8%. Близо до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%).

Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Данните показват ръст на намеренията за участие в изборите. С около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните.

"Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души", информират от "Алфа Рисърч".

Най-висока мобилизация за гласуване има в редиците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание, но и електорален резерв има сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Анализът на социолозите показва, че около две трети от гласовете на БСП отиват за Радев, но останалите – към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при Патриотите, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Заради взаимната приемливост на кандидатите изходът от балотажа изглежда неясен. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, КрасимирКаракачанов, Т атяна Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Радев.

Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "Не подкрепят никого", пишат от "Алфа рисърч".

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ печелят и когато губят !За град Димово спечелиха кметското място с разлика от 12 гласа .При повторното преброяване се оказа ,че са набутани 80 недействителни бюлетини . Т.е. губеха с около 70 гласа и кво си мислите ,че стана ? Българският независим съд присъди в полза на ГЕРБ . Ей тъй ще стане и с президентските избори. Ще си ги купят !
97
1
 
21
 
! Отговори
Lindemann преди 7 години
КАК, КАК по дяволите постоянно пробутвате Цецка като номер 1, при положение че всички анкети, които се провеждат по различни сайтове - от тази на dnes..bg, до спортни сайтове, сочат други претенденти като фаворити?
96
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЛАТЕНИТЕ АЛФА РИСЪРЧ ДА НЕ МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ, ЗАЩОТО ХОРАТА ВЕЧЕ РАЗБРАХА НОМЕРАТА НА КРАДЦИТЕ ГРОБ!!!ЗА ГРОБ ЩЕ ГЛАСУВАТ САМО ПРОСТАЦИТЕ, МОШЕНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ, КАТО ТЯХ!ВСЕКИ ИНТЕЛИГЕНТЕН ИЛИ ПОНЕ СРЕДНОИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК НИКОГА НЕ БИ ГЛАЧУВАЛ ЗА ТИЯ НЕКАДЪРНИЦИ, КОИТО СЕ КЛАНЯТ И ДУПЯТ НА САЩ, ТУРЦИЯ И ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ!!! ДА СИ ВЗИМАТ МАГИСТРАЛИТЕ И МАГИСТРАЛКИТЕ И ДА СЕ ОМИТАТ, КОКАТО НЕ СМЕ ГИ ПОЧНАЛИ С КАМЪНИ И ТОЯГИ!
95
5
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Няма значение как гласуват. Цецко вече е подготвил фалшификацията на изборните протоколи.В нашето село например ГЕРБ са навсякъде. Те така са наплашили другите хора, че в изборната комисия ще има само гербери. Дори представителите на другите партии пак са прикрити гербери.Е, питам тогава - какви смятате, че ще са резултатите от протоколите ?Дали няма това да се случи в цяла България ?У ГЕРБ е цялата власт и свободни избори у нас не може да има !Затова Бойко издигна магаре за президент ...:)
94
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 7 години
До АнонименИ за кого ще гласуват здравомислещите хора?
93
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай усеща, че ще изгуби изборите.Всяко начало има край.За съжаление края на ГЕРБ наближава...
92
0
 
8
 
! Отговори
Вик преди 7 години
Май байо чешми са прекарани без водомери
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 121Рзликата е следната: гласували са 200 души, но тези с гласовете за ЦЦ определят резултат 100% за нея! Разликата е, че ако другите 100 не бяха отишли да гласуват, шяха да са само 100 гласували, т.е. променя се избирателната активност (избирателна активност над 50% е основа за обявяване на окончателен победител още в 1-ви тур). Така неявно се подкрепя получилия най-много гласове на първия тур, което е и основа за оспорване на резултатите.
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те герб кога не са били в паника направо гипс
89
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалка история, Герб са в паника щом си дават толкова много проценти!
88
1
 
13
 
! Отговори
Не ясно преди 7 години
Колеги изразявате се по ясно Б.Б Ц.Ц И ЦВ.ЦВ.
87
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВинетуНа всеки следващ избор ГЕРБ привличат по-малко гласове. Нито веднъж досега не са достигнали дори резултата на НДСВ. Максимумът на ГЕРБ е 15% от избирателите, заедно с купените *** гласове. Големият проблем е, че около 60% от избирателите НЕ ГЛАСУВАТ. Поради тази причина тези по-малко от 1/6 гласове им дават повече от 1/3 от депутатските местенца. ФАКТ!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ гласувам за никой, може ли да стане президент ? Или си е същото като с това да не гласуваш ? Т.е. твоят глас на никой не пречи . Купува6 100 рома и гласуват за ЦЦ. И 100 човека не гласуват за никой .Е ква е разликата с от преди ?
85
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като стане Ц.Ц. президент, това означава, че твърдият електорат на ГЕРБ, като изключим тези които няма да гласуват за нея, пак са повече отколкото здраво - мислещите хора в България, което е меко казано умопомрачително!
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя именно третата сила ако се задейства ножа ша видите чудо ама трайни още малко те убавите неща бавно ставали
83
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ е сигурен победител отново, колкото и да не им се вярва на побеснелите червени плъхове
82
2
 
23
 
! Отговори
Платени сте и жалки преди 7 години
Всичко е платено беее! Кого ще лъжете, хората не са прости като преди пет години! Цачева никога не е била първа и няма да бъде!Кой ще гласува за нея, освен бойколизците по държавно партийните службички и облажелите се от държавни поръчки!С каква съвест ще гласуваш за тая подставена жена!Навсякъде Радев води с чудовищна преднина!На хората им дойде до гуша от Герб и изцепките на Бащицата Слънце!
81
0
 
9
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Те от ГЕРБ могат да издигнат и някой от улицата на едно не ми е ясно защо примерно цоко не вземе мястото на цеца а тя първи министър и цеко президент
80
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига с тази стъкмистика !Няма нормален човек , на който не са платили и да гласува за ЦЦ .
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 63ГЕРБ в управлението е срам и катастрофа за Държавата, доколкото я има. Това е и диагноза, че на атзи територия са останали твърде малко хора с акъл. Основата е слабограмотно и мързеливо население, което си избира овчар(ИН). Култът към личността беше един от големите недостатъци на т.нар. комунизъм. Явно отгледаните телета по това време са добре обучени, щом си търсят "идол" и виждат такъв в една средноразрядна мутра - момченцето, което паркираше колите на баш мутрите!