"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!

И Алфа Рисърч: Цачева и Радев - на 8% разлика, изходът от балотажа - неясен
Обновена: 17 окт 2016 14:52 | 17 окт 2016 14:37,
257
"Не подкрепям никого" – третата сила на изборите. Засега!
Граика: Алфа Рисърч

Опцията "Не подкрепям никого" се очертава като трета сила за предстоящите избори. Това показват данните от ново социологическо проучване, проведено от "Алфа Рисърч",  в периода от 13 до 16 октомври със средства на агенцията.

Според анализа на социолозите ефектът на спорното квадратче не трябва да се подценява. "Алфа рисърч" определят опцията "Не подкрепям никого" като заблуждаваща, а освен това съобщават и че част от избирателите на ДПС ще го използват.

Още по темата

Профилът на ориентиралите се към "Не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Резултатите от допитването потвърждават данните и от предишни проучвания, че бъдещият президент ще бъде излъчен след балотаж между кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и този на БСП Румен Радев. Разликата между двамата е 7,9 на сто – 29,3% за Цачева срещу 21,4% за Радев.

На следваща позиция се нарежда Красимир Каракачанов – 8.7%, четвърти остава Ивайло Калфин с 6.8%. Близо до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%), Веселин Марешки (3.3%).

Традиционният участник в избори Жорж Ганчев и излезлият от НФСБ Велизар Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Данните показват ръст на намеренията за участие в изборите. С около 7% в сравнение със септември се увеличават желаещите да отидат до урните.

"Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души", информират от "Алфа Рисърч".

Най-висока мобилизация за гласуване има в редиците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание, но и електорален резерв има сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Анализът на социолозите показва, че около две трети от гласовете на БСП отиват за Радев, но останалите – към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при Патриотите, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Заради взаимната приемливост на кандидатите изходът от балотажа изглежда неясен. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин, КрасимирКаракачанов, Т атяна Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Радев.

Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "Не подкрепят никого", пишат от "Алфа рисърч".

Настоящото изследване е проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
Браво, Алфа Рисърч, добра работа! Пипнали сте ги нещата.
77
1
 
15
 
! Отговори
Чиста манипулация преди 7 години
Манипулация!!! Бай хо плаща на всевъзможни агенции за пропаганда и уж сондажи!Радев излиза балотаж, само че не с Цачева!Дали няма да започнат да разследват тези платени проучвания!
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатът е такъв защото герберугите когато пускат бюлетините си представят Бойко, а не Цеца. А срещу слънцето не се гласува, нали? Страшното ще е ако я изберат - няма да повярват и да си признаят, че те са я избрали!
75
0
 
13
 
! Отговори
Гласувайте по съвест преди 7 години
Гласувайте по съвест, а не този, който е посочила вашата партия.Задайте си въпроса - добре де, ако Цацева беше издигната от БСП или Реформаторския блок, ще гласувам ли за нея? Ами Радев беше издигнат от ГЕРБ, щях ли да гласувам за него?И ако се намери човек, за който бихте гласува независимо от коя партия е бил издигнат, това е вашият човек.
74
1
 
5
 
! Отговори
Доган преди 7 години
То вие сините може направо за юнкер или клинтън да си гласувате или оня *** кери
73
3
 
8
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Едните комунисти а другите баш кумуняги или кумуняги с маски ха ха колко нещастен народПредпочитам оригинала
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас в Красна поляна избирателната активност се увеличава като се постъмни. Не знам защо предпочитат тъмнината, но в тъмното откъм Факултета пристигат на големи групи едни неграмотни субекти, за да гласуват. Не знам кой ги организира и води, но на всички избори е така.
71
0
 
12
 
! Отговори
Доган преди 7 години
Ако беше кандидат магистралната лейди можеше да си помисля да гласувам за нея
70
0
 
29
 
! Отговори
Рафа преди 7 години
ПРОЦЕНТИТЕ НА ГЕРБЕРУХАТА СА СИЛНО ЗАВИШЕНИ. ОСВЕН ТОВА ДОРИ И РФОРМАТОРИТЕ НА БАЛОТАЖА НЕ СА ТОЛКОВА ЛУДИ ЧЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ЦЕЦА.
69
1
 
10
 
! Отговори
Svinetkata преди 7 години
До Да на Цецка Цачева !Да ти пее поп *** !!!
68
1
 
34
 
! Отговори
недейте преди 7 години
Не знам защо се караме заради тези продажни социолози и корумпирани агенции?скоро са изборите и тогава ще видим.....
67
1
 
18
 
! Отговори
as преди 7 години
не вярвам
66
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Пуснете собствената си анкета. Защо я криете? Там нещата са доста различни! А са участвали доста повече хора..."Не че нещо, ама аз намерих начин да гласувам колкото си искам пъти в тази анкета :) И пуснах около 20-30 гласа за и същи човек. А се съмнявам да съм единственият, който е успял да намери този проблем с анкетата. Така че резултатите от там ще са доста изопачени.
65
2
 
35
 
! Отговори
защо преди 7 години
ГЕРБ предаде България а те гласуват за тях,това е скандално....
64
2
 
23
 
! Отговори
росен преди 7 години
*** народ! "Не народ , а ***", както е казал дядо Славейков. Такъв глупав народ си заслужава съдбата! Какъв човек трябва да си, за да тръгнеш да гласуваш за тази продажна "***"!
63
4
 
20
 
! Отговори
:) преди 7 години
Пуснете собствената си анкета. Защо я криете? Там нещата са доста различни! А са участвали доста повече хора...
62
2
 
33
 
! Отговори
Осведомен преди 7 години
Алфа рисърч се продадоха на ГЕРБ преди няколко години...Интернет потребителите имат други нагласи !
61
1
 
11
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До izhАй помисли малко кой кого плюе! Не е ли Алфа Рисърч, Герб /барабар с кандидатите им/, не е ли Борисов когато ги представи тези кандидати да изхрачи/изплю върху българските граждани/народ! пп. припомням, ББ при обявата на кандидатите си нарече родните ви майки * /не се знаело кой от многото е бил бащата/, а вас самите * Та кой кого плюе, м! Аз имам една майка и един баща и винаги ще е така!
60
1
 
29
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Пропагандната машина работи...яко,за силните на деня и промива...мозъци.тоест нашите дето четем в сайтове и медии нечии платени...проучвания и може да се...повлияем.Пита се;тези които не четат,а те са милиони,за кого ще гласуват.Пропагандата...мълчи за тях и се надява.да заобичат Боко още повече,въпреки милионите работещи,на минимални заплати и милионите пенсионери с мижави индексации от 4-5 лева,вече 5-6 години,откак Боко се...вихри във власта.За тях проучването дума не...обелва;защо,не...знам.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дневалния неска го нема събрал е минимума доволен е а дано му приседне да е радостен радоста на народа чустваи се щаслив