3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%

"Галъп": Патриотите ще гласуват за генерала, част от РБ за Цачева
10 ное 2016 20:10,
275
3 дни преди финала: Радев повежда на Цачева с 10%
"Галъп интернешънъл"

3 дни преди края на президентските избори кандидатът на БСП Румен Радев води пред опонента си от ГЕРБ Цецка Цачева с почти 10%.

Фаворитът на социалистите трупа повече подкрепа и увеличава преднината си от първия тур, сочат резултатите от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен вчера. Допитването е направено сред 867 души, възложено и финансирано от "Галъп интернешънъл болкан"*.

Според данните за Радев ще гласуват 55%, а за Цачева 45%. Ако в изчисленията се включи и вотът, който би отишъл в квадратчето "Не подкрепям никого" резултатът би изглеждал 51% за Радев 40% за Цачева и 9% "Не подкрепям никого".

Още по темата

Социолозите от "Галъп" прогнозират по-ниска избирателна активност от тази на първия тур. Причините за очаквания спад са две – на балотажа няма да се гласува и за референдум, както и избиратели на отпадналите кандидати няма да отидат до урните.

Резултатите на "Галъп" от първия тур са показали, че избирателите на ГЕРБ са били толкова активни, колкото и на минали избори. Проблемът е, че почти една трета от тях не са гласували за Цецка Цачева.

Електоратите на Обединените патриоти и Марешки ще играят ключова роля на втори тур, прогнозират още социолозите. Те припомнят, че Патриотите вече призоваха привържениците си да гласуват по съвест.

Сондажът показва, че при излезлите да гласуват тази неделя патриоти гласуването се очаква да бъде в съотношение 3:1 в полза на Радев, а при избирателите на Марешки – почти 1:1, като много от тях няма да гласуват изобщо.

Подкрепилите различни от БСП леви формации на първи тур ще гласуват масово за Радев, а привържениците на Реформаторите ще гласуват в съотношение 2:3 за Цачева, като също голяма част от тях няма да отидат до урните или ще изберат опцията "Не подкрепям никого", сочи проучването.

"Галъп" изследва нагласите към кандидатите и по четири критерия - честност, самостоятелност, лидерство, обаятелност. И в четирите Радев има значителна преднина, най-съществена в категориите "самостоятелност" и "обаяние".

Кандидатът на социалистите печели и в отговорите на въпроса: "Кой би защитил по-добре интересите на България?" – 59 срещу 23 в полза на Радев.

***********************

* Проучването е проведено на 8 и 9 ноември сред 867 души, на възраст 18+ в цялата страна. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,4%. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл болкан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
36
 
! Отговори
Паника в Тиквите преди 7 години
Тиквите са в паника! Всички са по телевизиите и плашат матриала я с дядо Торбалан(Орешарски) , я с Апокалипсис, я с спиране въртенето на Земята!Щом пишат че ще спрат санирането смятайте!Те са по-лоши и от фашагите!
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГробарите погребаха социалистическата бабичка сега и социалистическия дядо
10
28
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
КОИ СА ТЕЗИ ПАТРИОТИ ДРУГАРИ? ВМРО И НФСБ ЗА ЛЯВ КАНДИДАТ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ НИКОГА. ОТ АТАКА ЕДВА ЛИ СЪЩО ЩЕ СЕ ИЗЛЪЖАТ. ОСТАВАТ САМО СЛАВЧОВИТЕ "ПАТРИОТИ" НО ТЕ СА ЕДНА КАРУЦА ХОРА.
9
2
 
32
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ЧУХТЕ ЛИ ПОРЕДНАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ПОМИЯРЩИНА - СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ГЕРБ УТРЕ ПРОВЕЖДАТ БЕЗПЛАТНИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ. СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ 2 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ.
8
1
 
34
 
! Отговори
Zapoznat преди 7 години
Социолозите какво казваха миналия път Цецка първа а то какво стана? Дали не е схема на Б. Б. това с сегашните прогнози? Да си кажат е той Радев печели, пък наще са впрегнали машината и да вземат да бият? Внимавайте в неделя! Мислете!
7
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САМО РАДЕВ, САМО КЛИНТЪН... ТРЪЦ И ПРОВАЛ
6
38
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
В ПОНЕДЕЛНИК ЩЕ ИМА МНОГО РАЗОЧАРОВАНИ БЕСЕПАРИ СЛЕД ПОРЕДНАТА ЗАГУБА НА ТЕХНИЯ КРАСАВЕЦ.
5
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕхтиквата серго е сгрешил, радев не става
4
4
 
41
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Вие луди ли сте самата тиква рече ,че е сгрешил с избора на стрина след такова признание какви са и шансовете или просто си драската за хонорарчетата.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според Галъп хилъри щеше да спечели изборите.
2
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАТРИОТИТЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА РАДЕВ
1
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
надеждата на социализма - радев