Предизборната интрига се заплита. Кой ще бъде първи?

"Галъп": Цачева печели първи тур, Радев води минимално за балотажа
81
Предизборната интрига се заплита. Кой ще бъде първи?
Снимка: БТА, архив

Изходът от потенциален балотаж Цачева – Радев става все по-неясен, според експресен телефонен сондаж, проведен от "Галъп интернешънъл" сред 1003 души в периода 23 до 25 октомври.

Още по темата

Според данните от сондажа, за първия тур Цецка Цачева (20,2%) продължава да води с няколко пункта пред Румен Радев (16,3%) – на база всички имащи право на глас.

Продължава укрепването на позициите при Красимир Каракачанов (8,1%).

Ивайло Калфин, Трайчо Трайков и Веселин Марешки продължават да се движат "в пакет" - с подкрепа около 5% от всички имащи право на глас.

Близо след тях са Пламен Орешарски с 3,8% и Татяна Дончева с 2,9%. Явно започва осезаем растеж при Орешарски на фона на предишното изследване, посочват социолозите.

Експресният телефонен сондаж цели да улови новата ситуация – след подкрепата на ДПС към Пламен Орешарски. Данните обаче не са прогноза за президентските избори, а отразяват моментната картина на декларативните нагласи.

Наблюдава се стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително.

Декларативната активност към днешна дата може да се изчисли на около 55% от всички имащи право на глас - според избирателните списъци.

Опцията "Не подкрепям никого" за първия тур се подкрепя от 5,6% от всички имащи право на глас. Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза.

По всичко личи, че изборите ще бъдат решени с балотаж. Най-вероятно до него ще достигнат Цецка Цачева и Румен Радев. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цачева – на 31,3%.

Очакваното наличие на опция "Не подкрепям никого", както и апелите на различните партии за втория тур могат да променят ситуацията. Затова и данните отразяват само най-общи нагласи.

****************

Изследването е възложено, финансирано и проведено от Галъп интернешънъл болкан. Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Един процент от извадката отговаря на 56 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 7 години
Бойко, останаха ти само 120 часа. А после?Помисли си докато е време бе човеко! Май лошо ти се пише.
47
2
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Аз ще гласувам за Чичо Цеца Хубавеца!
46
1
 
2
 
! Отговори
Един преди 7 години
Само за Марешки.И който има нещо горе ще го направи.СЪБУДЕТЕ СЕ МАНИПУЛИРАТ ВИ.
45
1
 
8
 
! Отговори
blabla преди 7 години
Все още не мога да си представя МАМА, на 6 май на Гергьовденският парад, да приема строя, а след това да държи реч в прослава на войнската чест и слава.
44
3
 
4
 
! Отговори
Радев! преди 7 години
Той е! Още на първи тур!
43
1
 
8
 
! Отговори
след 5 години преди 7 години
моята пенсия е 270 и след 5 год. ще е 290....а на който и да е президент,пенсията му ще бъде пожизнено 10 000.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Истински ЮнациГласувай за Марешки.Той се опитва да е юнак, дано не го застрелят - много настъпа интересите на картелите. Олигарсите по-скоро ще приемат някой да посегне на жените им, но не и на печалбите им.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ПРИЕХА ПОСТАНОВЛЕНИЕ 208 ЗА ЗАСЕЛВАНЕ НА МИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ!
40
6
 
7
 
! Отговори
Истински Юнаци преди 7 години
Чудя се дали да гласувам за Радев фуражката или Радо Шишарката. Ще избера втория - по - адекватен ми изглежда. Първия го научиха веднага да лъже яко от бесепарската школа и да шмекерува. Забогатя веднага , като го уволниха и сега се прави на много цоциален.
39
5
 
14
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕНЕРАЛ РАДЕВЗА ТОЗИ ПОСТ ТРЯБВА ДА Е ВОЕНЕН С ЖЕЛЯЗНА РЪКА.....
38
5
 
8
 
! Отговори
СДС преди 7 години
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ НАПИША, ЧЕ ДНЕС ВСИЧКИ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ НА МУТРАТА, КАКТО И ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ И ЖУРНАЛИСТИ, РАЗНИ НИКОМУ НЕИЗВЕСТНИ ДЕПУТАТИ ПОЛУЧИХА УКАЗАНИЯ ОТ РАБОТОДАТЕЛЯ СИ И МУТРА ОТ ПРЕХОДА ДА ЗАПОЧНАТ ЗАЛПОВ ОГЪН С ЛЪЖИ И КОМПРОМАТИ СРЕЩУ ГЕН. РАДЕВ
37
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще гласувам за по малкото зло Генерала няма начин
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога повече мутренската партия Герп
35
2
 
7
 
! Отговори
Хм преди 7 години
То и с Радев сигурно ще цъфнем и вържем,ама Цецка ми идва в повече!Явно банкянския "гений" вече откровено ни се подиграва...Ама си е прав за себе си-що да не го прави,щом му се разминава толкова години?
34
3
 
10
 
! Отговори
Воденичарова преди 7 години
Самоо Генерал Радев до сега съм гласувала винаги за Герб но сега просто няма начин
33
1
 
6
 
! Отговори
Нели преди 7 години
Не гласувам за партийни секретари и членове на БКП за Президент СТРАНДЖАА ЧЕРВЕНУШКЕЕ
32
3
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
В демократични държави като България и Полша и стругари могат да станат президенти... - но в тоталитарни държави е нужно да си от КГБ... - и освен това докопаш ли се до властта - не пускаш до живот...
31
5
 
1
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
БСП-----ВИКА МИГРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ ....ЗА ДА Я "ОСВОБОЖДАВАТ" от ГЕРБ!!!/..НЕ МОЖЕЛИ ДА ГО НАПРАВЯТ САМИ.../ДНЕС СА ГЛАСУВАЛИ В БРЮКСЕЛ -----"ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ"--ОТ МИГРАНТИТЕ!!!
30
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
Още търся социолог да направим бас - давам хиляда лева АКО леля Цеца спечели първи тур. Ако не обаче искам да си изяде дипломата до фонтанчето през президентството. Втория тур естествено Цеца ако въобще е на балотаж го губи.За Цеца даже и Борисов няма да гласува щото го е гнус - просто ще си преброи верните кучета.
29
6
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
В БРЮКСЕЛ, БСП , ГЛАСУВАЛИ:МИГРАНТИТЕ ДА ДОЙДАТ ...ЗА .ДА "ОСВОБОЖДАВАТ " БЪЛГАРИЯ!!!ГОТВИ СЕ НАРОДЕ------ген. РАДЕВ ВИ Е НАМЕРИЛ , НОВИ "ОСВОБОДИТЕЛИ"!!!!!!!!!!!!