"Алфа Рисърч": Радев печели – с вот откъм ДПС, ВМРО...

И Цачева разширява подкрепа от РБ, ПФ и Марешки, но по-малко
11 ное 2016 11:00,
254
"Алфа Рисърч": Радев печели – с вот откъм ДПС, ВМРО...
"Алфа рисърч"

Румен Радев печели балотажа с 10% преднина пред опонента си Цецка Цачева. Вотът за него се подсилва откъм ДПС, АБВ, ВМРО и Веселин Марешки. Въпреки че никоя от тези партии не призова привържениците си да подкрепят някого на втория тур, избирателите им масово се насочват към генерала.

Това сочи социологическо проучване на "Алфа Рисърч", направено три дни преди изборите – между 9 и 10 ноември. То е проведено по поръчка сред 1100 души и заплатено от Нова телевизия*.

Още по темата

Данните показват, че приблизително 3,6 млн. души или 52,6% от всички избиратели ще гласуват на балотажа. Почти всеки пети от тези, чиито канидадати не се класираха за балотажа, ще се въздържи да гласува. Като цяло обаче се очаква висока активност и за втория тур.

Изследването е проучило и разпределението на гласовете на отпадналите от надпреварата играчи.

Според данните Радев трупа подкрепа най-вече от гласувалите за Пламен Орешарски избиратели на ДПС, 90% от които заявяват, че ше гласуват за него на балотажа.

Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за Ивайло Калфин и по 40 на сто от избралите Красимир Карачанов и Веселин Марешки.

До четвъртък преди деня на вота Цачева също успява да мобилизира допълнителн аподкрепа, макар и доста по-ниска. 56% от избирателите на Трайчо Трайков са решили да гласуват за нея.

По 25 на сто от гласувалите за Каракачанов и Марешки също ще го направят. До момента Цачева не получава подкрепа от ДПС, сочи още изследването.

Допълнителните гласове към Радев и Цачева се основават на различни аргументи. Проучването показва, че Радев се възприема повече като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и Борисов. Цачева пък се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Според "Алфа Рисърч" може да има промени в процентите в последния момент благодарение на около 25 на сто от решилите да гласуват. Те все още не са избрали на кого да дадат подкрепата си.

**********************

*Проучването NOVA ALPHA INDEX е съвместен проект на NOVA и социологическата агенция "Алфа Рисърч", с което ще се мерят нагласите на населението по важни обществени теми. Изследването е проведено в периода 9 – 10 ноември 2016г. от Алфа Рисърч по поръчка и заплатено от Нова телевизия.

Проучването е проведено сред 1100 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни. Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
7
 
6
 
! Отговори
Koko преди 7 години
До слава севрюковаКак да не е доволен човек, че някои са изпаднали в истерия. Удари още една шпакла на Тико и баба ти Цаца и се успокой... :-)
151
15
 
14
 
! Отговори
й преди 7 години
Как Българите да заживеят по-добре, след като се платиха милиарди за реактори и КТБ. Тези пари можеше да отидат за пенсии и какво ли не. БСП е тумора на тая държава, а сега сте на път да ги върнете на власт. Не случайно народа е казал *** народ слаба държава. Бойко може да е всякакъв тиква миква, но е най-доброто нещо което се е случвало на тая държава. Той толкова може вие направете повече.Между другото по форумите пишат едни и същи вероятно платени типове, които за 20 лева са способни на всичко. Не се подвеждайте защото ще страдате още дълги години.
150
0
 
7
 
! Отговори
ТРОЛОВСАЙТ преди 7 години
Продължавайте да драскате ! No pasaran !
149
34
 
15
 
! Отговори
слава севрюкова преди 7 години
РАДЕВ, КУЧЕ ПРОДАЖНО, ТИ ЛИ ЩЕ ПРОДАДЕШ ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА? ТИ ЛИ, САТАНА, ЩЕ СИ МРЪСНИКА? ЗА ТОВА ЛИ С ДПС, А! РЕНЕГАТ НЕЩАСТЕН! ЩЕ ГНИЕШ НА ВЪЖЕТО, ***!!!
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой гласуват за България в Европа, дриуги гласуват за България бетер Албания !!!про.ст народ=слаба Държава
147
2
 
7
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Абе да не сме някакви овце бе? Като не съм гласувал за тях какво по дяволите ме интересува, че моите избраници ги подкрепят? Ако ги харесвах щях да гласувам за тях още първия път. Просто няма да ида. Да ви имам социологичното проучване.
146
9
 
9
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Аууу! Притеснен съм!Щом социолозите предричат 50 на 40 за Радев, то значи има голяма вероятност баба Цеца да спечели!Някой помни ли кога за последно тези псевдо социолози познаха дори приблизително нещо?Страянно, че това важи не само за нашите социолози но и за Англия, САЩ и Еуропата.Явно не само у нас който плаща той получава "верните" резултати!
145
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цачева да рониш крокодилски сълзи за дядо си, който никога не си виждала приживе, да лъжеш, че комунистите го убили, а после да те вземат в редиците на БКП? Егати долното създание лъжливо. Тия селски номера могат и да минават някъде, ама да те избере народа за президент - няма как да стане!
144
17
 
12
 
! Отговори
Пенчо преди 7 години
Коментарите се пишат от около 50-100 човека, от които поне половината са Бесепарски ***. Хората, които ще изберат новия президент не четат Днес.БГ или Вести.БГ, а са хора, които вечер гледат новините и турските сериали и пийват ракия със салата.
143
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До 170Ама то голям стабилитет бе. Където и да погледнеш всичко е кръгла нула . Образование ли,здравеопазване ли, икономика ли, заплати , съдебна система, армия ли, вътрешните работи , пенсии - пълен бардак. Да не говорим за големите заеми .По-стабилно затъване от това ... здраве му кажи
142
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гербист-столичана когато няма да има бюджет до съставяне на следващият ще има голяяямото крадене..............и тогава да им честита шевната машина радев.Само едно се чудя ..........,толкова ли бсп нямаха друг човек който да извадят
141
5
 
38
 
! Отговори
hahahha преди 7 години
Бе той 25 % от избирателите на герб ще вземе вие ми говорите за другите партии. в неделя всички зад генерала. Място за сравнение не може да има между него и цецка. Тая ми падна в очите много с тоя театър. Сигурен съм че с това е разубедила много хора от дясното да гласуват за нея. Още повече че излъга, че за пръв път го споделя и при коритаров и във вестник Сега е споделяла тая история. Естествено без рев и говерене за смъртния одър на баща и. СРАМ ТОВА Е ДЪНОТО. ПО НИСКО НЕ МОЖЕ ДА ПАДНЕ ЧОВЕК
140
35
 
6
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Нека да се мобилизираме и да подкрепим г-жа Цецка Цачева на балотажа в неделя, за да запазим стабилитета в който живеем и да не се връща комунизма у нас. Стабилитета не е нещо което олучаваме наготово, за него ние работим денонощно и ако г-н Борисов подаде оставка той ще изчезне. Както каза и г-н Горанов, при оставка няма да имаме и бюджет. Така че нека да не загърбваме стабилитета и да гласуваме за г-жа Цачева, за да живеем все така както и досега и да сме доволни.
139
1
 
0
 
! Отговори
без БКП преди 7 години
До Анониментова може да стане чак след 20 години
138
4
 
16
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 7 години
Надявам се на балотажа за Радев да гласуват голяма част от Патриотите на Каракачанов, както и тези, които гласуваха за Марешки. Трайчовските - не знам. Но Трайчо се води по Пръмова и не мога да го харесвам заради лобизма му за шистовия газ в Добруджа.Ако Радев спечели , Бойко подава оставка и Плевналиев ще направи служебно правителство, пак от ГЕРБ. Но на истинските избори се надявам Марешки и Патриотите да са мнозинство, подкрепени от Нормална Държава и привърженици на Витков
137
4
 
27
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 7 години
За президент гласуваха :- Радев - БСП + част от хората , които са партиотично настроени- Цецка - ГЕРБ + ДОСТ. Като голяма част от гласувалите бяха от ромската общност, които даже не знаеха за какво гласуват.На балотажа ще гласуват за Радев най-вероятно и ДПС.Но те , за щастие засега са пробългарски настроени за разлика от ислямизираните турци от ДОСТ, които виждат България и Родопите като част от Турция, както и Едоган си го каза.
136
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
До не му вярвам,също като тиквата,само че той не се е деполитизирал, и напуснал редовете на мвр с любимата си партийна книжка в джоба.
135
2
 
11
 
! Отговори
масов отчет преди 7 години
на министерства - Анеглокова, петкова, танев...форсирана ТОЛ система...всичик усещата че си отивата и бързат да откраднат каквото могат.
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
без лустрация няма демокрация, докато не запишем в конституцията че бивши членове на БКП немогат да стават депутати, министри, президенти и да заемат държавна работа, няма да се оправим
133
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всякаква ,която малко или много се подлага на рашките е вредна за България .Никой , никога не е имал дружба с тях .