Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС

Едно е да иновираш в шоу, друго е в политиката, смята политолог
21 ное 2016 10:22,
207
Мажоритарната система на Слави: Сини, червени и силна ДПС
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Днес омбудсманът Мая Манолова и сценаристите от "Шоуто на Слави" ще внесат в Народното събрание законопроект за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Политолозите проф. Анна Кръстева и Борислав Виларов бяха категорични пред Bulgaria ON AIR, че това няма да реши проблемите в страната и посочиха негативите от евентуално въвеждане на мажоритарния вот.

Още по темата

"Предлагаме система, която никоя страна с утвърдена демокрация не е направила. Едно е да иновираш в шоу, друго е да иновираш в политиката. Предимството на тази система е, че установява стабилно управление", посочи Анна Кръстева, уточнявайки, че мажоритарният вот прави силните още по-силни.

Тя обясни, че когато дадена партия спечели 35% от гласовете, то тя получава 50% депутатски места и се дава бонус на победителите.

"Това елиминира малките партии, намалява се тяхното влияние. Българските граждани имат представа, че мажоритарната система вкарва някакви ярки личности", поясни още тя.

Политологът Борислав Виларов настоя, че мажоритарната избирателна система не е манна небесна, която ще реши проблемите ни.

Той е на мнение, че по-важна е степента на развитие на обществото и демократичната му култура.

"Очевидно е, че ще спечелят най-голямата лява и най-голямата дясна партия. Най-големият проблем е, че големи групи от българското общество няма да бъдат представени в парламента", коментира експертът по изборни системи.

Той добави, че ДПС ще бъде големият победител от въвеждането на мажоритарна система, тъй като ще се възстанови ролята си на балансьор.

Според Борислав Виларов мажоритарният вот по-скоро би задълбочил проблемите. Той отчете, че имаме нужда от фина нагласа на изборния механизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
9
 
! Отговори
Чета и се чудя, преди 7 години
Колко нашенци още не са "стоплили" за що иде реч и продължават да подкрепят мажоритарния вот.Как да им го набиеш в тиквите.Явно нещата опират до умствен и интелектуален потенциал.Пълен дефицит.Старите хора са казали:"Ум царува,ум робува,ум патки пасе".И тези неграмотници ще определят съдбата на цялата ни нация.Тежко ни и горко!
104
4
 
4
 
! Отговори
Поканен от Меркел преди 7 години
До вчера същите тия политолози и социолози ви опяваха ден и нощ,как Цецка Цачева води от 4 до 20% за президентския вот,как Хилари Клинтън е на 99% президент на САЩ,как Брексит е невъзможен,защото трябва да си луд да излезеш сам от прекрасния Европейски съюз.Е,с толкова много грешки и манипулации черно на бяло само за година,продължавате да им проектирате някакъв авторитет и да им се вързвате.Не мога да разбера от къде идва тази вяра,че точно този път не ви лъжат и манипулират.
103
3
 
9
 
! Отговори
Продуцент на Слави преди 7 години
Още не осъзнавате как се насадихте като се връзвате на Слави. Лесно ви изигра, защото масово сте прости.
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просд народ, гласува за неща от които не разбира и не може да прецени до какво ще доведе. Сега, ако някоя партия окупира парламента с квалифицирано мнозинство, дали някой може да й прогласува вот на недоверие или да я накара да върне обратно пропорционалното гласуване, като по-справедливо. Слави и екипа му цял живот трябва да се срамуват от природната си злобарщина - за да изгори плевнята на някои политици, запалиха къщата на цял народ. Учиндолското изчааадие и Сие -те срама нямат.
101
3
 
3
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Управляващите от 1944 г. до днес ни се дават според недостойнството на народа!Що за народ е това един учиндолски ***-чалгар да блокира столицата и да изкара 100 хил. души на улицата?!?!?!Каквото народът сам си е надробил, това и ще сърба, няма право да се оплаква.
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** , глупав и неграмотен народ = слаба държава ! Скоро ще получите Бойко Борисов за вечни времена !
99
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквено-прасешки медии, престанете да манипулирате. Мажоритарната система не е на Слави. Има я в световния политически живот поне от 150 години и е доста успешна.
98
7
 
6
 
! Отговори
Значи, преди 7 години
Все още има хора с определено лош вкус,гледащи шоуто на мизерника Слави.Чрез него той хвърли толкова много шоу "дрога" в пространството,че зариби маса податливи чалгаджии.Резултатите не закъсняха.Референдумът не успя! Няма значени от броя на гласувалите.Или защото трябва да осигурим управленчески комфорт и доживотна власт на сатрапа,трябва да му угодим? Ако бяха други избори,резултата щеше да бъде признат и ТОЧКА.Референдумът не успя!Намериха се и малко умни хора.Отново Борисов? Кошмар!Божичкооо
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 101 - и не само минималната. Трябав да се вдигне средната заплат, да паден тавана на пенисиите и минамланат пенсия, които са вързани със заплатата, дохода трябав рязко да се вдиген има много пари в сивия сектор но Борисов не поисак да ги пипа, за да не се изправя среущ зависимостите си от Цветанов, Пеевски , Доган
96
3
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че при мажоритарен вот в България пак си се гласува за партии и в парламента ще влязат ДПС с 40-50 депутати, ГЕРБ с 170-200 депутати и някакви други общо 0-30 депутати. Това поискаха гласувалите с "ДА" на референдума, това получават ... ГЕРБ и ДПС. Сега пак както след 1989-та година едни ще кажат: Ама ние не искахме това .... Да сте мислили преди да действате! Сега всички ще си патим заради вашата глупост.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
през 2009 едничиссот нова Партия - герб от която познавахме само лицата Бойко Борисов и Цветан Цветанов - успя да вкара допълнително 36 мажоритарин кандидата. А утвърдени партии като БСП или Синята коалиция не вкараах НИТО ЕДИН. Имаах много ПОИЗВЕСТНИ ИМЕНАVпрез 2005 макар системаат да не бе мажоритарна народа дадже 48 процента на НДСВ, а познаавше само Симеон, Стоян ганев и Соломон паси.
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов наистина разбира какво прави в политиката и как,НО едно НЕ РАЗБРА-доходите,доходите ТРЯБВА да се увеличават,и то доста,поне едни 700 минимална,стига вече с това -няма,КАК турция има,=унгария има,словения,словакия,и т.н,само ние сме ужаса на бедността.
93
4
 
4
 
! Отговори
До 95 преди 7 години
Жестоко бъркаш. Пренасящ пропорционалният вот като резултат за мажоритарния вот. Представи си 40 депутати от ДПС и 200 депутати на ГЕРБ избрани само с половин процент повече гласове от тези за кандидатите на БСП и ще си много близо до истината.
92
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 7 години
До До 63 ?Не знам защо толкова много се вълнувате кой колко ТОЧНО депутати ще има?! Въпроса е, че се връщаме във времето, когато в парламента имаше само ДПС и две други партии! В резултат - която и от двете други партии да спечелеше изборите - ВИНАГИ трябваше да се съюзи с ДПС, за да състави правителство! Понякога (имаме пресен пример с Орешарски) дори не първата, а втората партия се съюзяваше с ДПС! Сега всички се дърпат - но лятото една от двете партии (вероятно БСП) ще се съюзят с ДПС!
91
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе хора нека си спомним каков стана 2009 когато имаше 33 роценат мажоритаран система. до този моменат се виждата някакив наченик на промяна - 2005 - млади хора и т.н. 2009 всички се втеросаха, всички "стари кучета" се пуснаах и на двеет места - и на мажоритаронот и на пропорционалото и саом още повееч бетонираха партиите. Електората ги ИЗБРА мажоритарно!
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ и БСП не са изравнени изобщо.Буда, макар и да сдаде властта, още има много пари и хора на ключови места. БСП са една тотално издънена партия, чиито електорат отмира по естествения начин. Референдумът дава най-много козове в ръцете на герберите, за съжаление.
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 84Тоз пък ДОСТ. Те изобщо няма да влязат.
88
5
 
4
 
! Отговори
до 84 преди 7 години
мечти, мечти. герб и БСп са много изравнети. ще вземат почти равни проценти около 25-30 процента. те ще разделят над половинаат парламент. Герб в най-лошия слуачй ще имат около 110 депута, БСп и те някъде там. ДПс - към 30, Дост към 20, ще има и местни мафиоти. Един глас ако струав 30 000 половината не гласуват, един лидер като Марешки влриаз без никакъв проблем. той и сега държи Варна. Ковачки- също. димитровград е зад него. после мафията може да си направи собствена параментаран група.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ ЧАЛГАТА В ПОЛИТИКАТА. КОЛКОТО И ПАРИ ДА СЕ ВЛОЖАТ НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави си го направи за него и неговите хора.,че един ден като реши до влезе в политиката с трибуната, която има а всяка делнична вечер да агитира за себе си и неговите овите хора