Мая Манолова внася "мажоритарни" поправки в НС

Предлага 231 равни едномандатни изборни района в страната
21 ное 2016 07:37,
53
Мая Манолова внася "мажоритарни" поправки в НС
Снимка: архив, Булфото

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в парламента поправки в Изборния кодекс заради мажоритарния вот.

"Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители", е записано в мотивите, съобщават от пресслужбата на Манолова.

Още по темата

Със закона се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Това ще стане чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 изборни района в чужбина.

Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите се предлага за депутати да се избират само онези български граждани, които са живели в най-малко 6 месеца в съответния изборен район.

Вотът на българите в чужбина няма да влияе на този в страната, е записано още в мотивите й.

"С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели", посочва Манолова. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
калеко цеко преди 7 години
абе що ще губят ценно време за некакви глупости на МУЛТИГРУП,тя по-добре да внесе закон за изземване на собственоста на МУЛТИГРУП и да не забравядрагалевския мошенник, и помагача му стефан софиански,щото там са парите на българските пенсионери,
44
3
 
1
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
МАЯ МАНОЛОВА ТАКА СЕ ОТПЛАЩА НА БОЙКО БОРИСОВ ЗА ВИСОКИЯ ПОСТ
43
2
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 7 години
МАЯ МАНОЛОВА- НА ВСЯКО ГЪРНЕ- МЕРОДИЯ : ИЗЛОЖИ СЕ С НЕДОНОСЧЕ, КОЕТО НЯМА КАК ДА СЕ ПРИЛОЖИ- ТАЗИ СИСТЕМА ИЗИСКВА РАЙОНИРАНЕ, КОЕТО ИЗИСКВА ПРЕБРОЯВАНЕ...МАНИПУЛИРАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА.БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТАКОВА УНИЖАВАНЕ.СЪМНЯВАМ СЕ В КАЧЕСТВАТА НА МАНОЛОВА ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НИ, ЩОМ УЧАСТВА В ГРОЗНАТА ИЗМАМА
42
2
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 7 години
ЕДНО Е ЯСНО ЗАПОЧНА ГЕРБЕРОТУРСКИ ПРОЕКТ ЗА ИЗБОРИТЕ И ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ,РОДИНАТА НИ БРАТЯ БЪЛГАРИ.
41
1
 
4
 
! Отговори
ЩомМая предлага нещо преди 7 години
ясно е кого ще облагодетелстват предлаганите правила.Съобразих някои неща и затова на референдума гласувах с "Да" само на втория и третия въпрос.
40
1
 
6
 
! Отговори
Боил преди 7 години
Вървим по права линия към следващата национална катастрофа.Чалгаджий определят бъдещето на Нацията. Тази система е фатална за БГ,запитайте првият срешнат човек лласувал в референдума с Да и да Ви обясни за какво е гласувал и дали разбира думата мажоритарен избор.Политиците когато грешът се сменят,но когато народът сгреши това е катастрофа с невъобразими последствия.Чалгата като национална политика-ТРАГЕДИЯ!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 7 години
До 38 е сега разбрали ли защо Радев подаде оставка от ВВС.
38
1
 
3
 
! Отговори
Рошко преди 7 години
До ГошкоГошко ти чете ли бюлетина като гласува, или като повече ей така пусна листчето, щото чичо Слави каза от телевизора, че е добре! Чичо ти Слави взе добри кинти да бутне бате ти Боко, ама ти къде си в цялата схема?
37
3
 
3
 
! Отговори
! преди 7 години
НЕ може ли да са 240 равни едномандатни изборни района в страната и образователен ценз, минимум 10 клас. Тези в чужбина да гледат като наблюдатели без да гласуват.
36
2
 
5
 
! Отговори
до Край преди 7 години
Доста нещастно изпълнение с копирането на уикипедията за ВВС. Но защо не си копирал и останалата информация: че Су не летят поради скъпата поддръжка, че МиГ са само 8-9 /реално7бр/, които БИХА могли да летят, но не че всички летят и от 12-те Кугъра летят само 2 е че вкичките 6 бр. Ми-24 са непригодни да летят! Но дори всичко описано да е пригодно да лети такава материална база е по-подходяща за сержант, отколкото за генерал!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Някои нещаТова понятие "топлинен омбудсман" сега ли си го измисли или Кутев ти го подсказа? И какви са резултатите? Фактурите по-разбрани ли са? Отчитането по-точно ли е? Ами с плащането на общата топлоенергия? Ами за скъпите хоторари на адвокатите, които осъдения трябва да пплати????? Какво е постигнала бе ***-как? Открила била приемни! Е и ? На няколко човека са им разсрочили задълженията! Направо велико! Поклон пред величието на некадърността!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГошкоТова драги ми Гоше се реши, че е противоконституционно, защото бройката е записана в конституцията-хитро а?Аз лично не виждам противоконституционност, а една народна воля и ако трябва да се изпълни трябва велико народно събрание да промени тази бройка. Тук няма нищо противоконституционно!Само че на НИКОЯ от сегашните партии това не е изгодно.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Магистралката винаги се опитва да яхне вълната. Проблеми в мина - магистралката влиза в мината, проблеми в бежански лагер-магистралката с предложения за лечението на мигрантите, референдум-магистралката дори има готови предписания! Това е тя-пълна имитация на дейност, от която няма ефект.
32
2
 
4
 
! Отговори
Гошко преди 7 години
Това добре,ми нали трябваше и народните представители да се намалят на 120??????
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Край За безпаметните комунисти ще цитирам Радев:"изтребителната авиация бе напълно приземена", "съгласно техническата документация няма нито един изправен самолет". Тези негове думи са записани на видео и всеки може да ги провери в интернет. С тези думи Радев презентира пенсионирането си и стартира изборната си кампания. Последно: да вярваме или не на думите на Радев?
30
1
 
6
 
! Отговори
Дааа, преди 7 години
"Предвид огромното участие и подкрепа на въпросите"..Поредното доказателство за първосигнално действащите нашенци.Няма мисъл,но има лошо последствие.Овцете изприпкаха след овена,а той ги вкара в капана.Отново няма мисъл.Само дето зад всеки "мажоритарен" кандидат,отново ще стои определена партия.Дупе ви лАже,че ще стане по-добре.Просто,много гласоподаватели ще останат без представителство в Парламента или простичко казано-незащитени.Две партии и половина ще ви ***-ват дорде свят светува.Късно еее
29
0
 
3
 
! Отговори
alex преди 7 години
frognews.bg/news_123409/Triumviratat-TSatsarov-Borisov-Peevski-%E2%80%93-zloto-e-tuk/
28
2
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Как така комунист ще определя правилата гласувани от почтинни хора. Вие луди ли сте?? Пак ще ни изпратят в трета глуха. Хай си-бир от тука!!!
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
войникът на пАРТИЯТА няма умора. Тзи е хиперактивна.
26
4
 
5
 
! Отговори
Какво преди 7 години
Майа какво свърши за една година - говори с тая и оная организация без никакъв ефект, сега пак подготвя костинбродски номер. Да си беше останала в парламента и да променя закони , ако иска.