ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат

Каракачанов, Симеонов и Сидеров искат между 4 и 7 министерства
31 мар 2017 10:37,
290
ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат
Снимка: архив Булфото

Лидерите на европейската десницата са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с "Обединените патриоти". Това е станало по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясниха източници от партията на Борисов, цитирани от "24 часа".

При формирането на кабинета "Борисов" 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Карачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента.

Още по темата

Сега в ГЕРБ имало притеснения, че заради безпокойствието от надигащата се популистка и националистическа вълна в цяла Европа, европейските партньори на Борисов може да се противопоставят на съюза. От ЕНП обаче не възразили на управленска формула с "Обединени патриоти".

Преговорите за новия кабинет между ГЕРБ и Патриотите вече са започнали неофициално, твърдят от двете формации. Очаква се разговорите да продължат днес с Борисов, който снощи се завърна от Малта. Той вероятно няма да се бави със съставянето на кабинета, защото евродесните поискали да има бързо стабилно правителство.

Патриотите също трябва да се съберат днес, за да подготвят офертата си към ГЕРБ. Очаква се те да поискат между 4 и 7 министерства, за да влязат в "Борисов 3".

Сред набелязаните от патриотите министерства са това на отбраната - за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на енергетиката - за председателя на НФСБ Валери Симеонов, на икономиката, екологията, туризма, културата и земеделието.

Очаква се преговорите д абъдат затруднени от искането на Симеонов – Борисов да не е премиерът. От ГЕРБ са категорични, че само лидерът им може да е министър-председател.

Те не отстъпват и ресорите здравеопазване и образование, за които още в предизборната кампания обявиха, че вече няма да ги дадат на партньори.

Желаните от патриотите енергетика и екология също са приоритетни ресори за ГЕРБ и намерението засега е министърки там да останат Теменужка Петкова и Ивелина Василева.

Основната кандидатура за министър на здравеопазването е тази на Даниела Дариткова, която два мандата беше шеф на здравната комисия в парламента. Не се изключва и вариантът Десислава Атанасова отново да се върне начело на здравето, за да освободи място в парламента на втория в разградската листа Гюнай Хюсмен, който помогнал много за пробива на ГЕРБ в района.

За образователен министър се обсъжда името на Милена Дамянова. Тя бе за кратко просветен министър в първия кабинет на Борисов, зам.-министър, а също и шеф на просветната комисия в парламента.

Сигурни министри остават финансовият Владислав Горанов, регионалната Лиляна Павлова, вероятно и транспортният Ивайло Московски. Томислав Дончев остава отговорник за еврофондовете, имало вариант да поеме и Външно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
17
 
! Отговори
Европейска преди 7 години
преса - пишат, че олигархията е взела властта
26
0
 
17
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Има си хас ЕНП да не даде съгласие - в тая партия интересчийството винаги е било на първо място, а принципите са само за парлама. На Бойко и гербаджиите точно в такава партия им е мястото.
25
1
 
21
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Здравейте момичета и момчета! Моя нехранимайко Странджата да се е мяркал?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да имат 30% толкова и министерски кресла ще получат но и лична отговорност ще си носят ако се провалят инак нема кресла
23
0
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Видя се че тиквата е на къс повод и му диктуват що да ради нищо чудно и списъчето с министрите да им е поднесъл за назначение на "правилните" калинки според големите началници.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи за министерски кресла била борбата.А пък аз се бях заблудил, че е за минимална пенсия 300 лв и някаква борба с монополите.Явно нещо съм се объркал. Моля да бъда извинен.
21
3
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Що ли не е изненада, че патрЕотите се натискат там, където има най-силен руски интерес....
20
2
 
20
 
! Отговори
погнусена преди 7 години
Прекрасно! Готвене се за поредния цирк на маймуните с мазни и алчни мутри! И вождът е одобрен от ЕНП-е! Да ни е честито! Нека обезводняването на и без това троянския ни народ започне сега! Спи народе Изродени!
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно какво ще кажат коалиционните патриоти относно поредното шоково увеличение на цените на тока, парното, водата и газта от утре, което ГЕРБ за пореден път правят, макар че се правят на светата вода ненапита. Да не забравяме, че КЕВР е изцяло техен и им прави услугата да увеличи цените дни преди встъпването на правителството, но и кокошките на село знаят, че е по заповед на Борисов.Иначе лъжептриотите бяха общали да се борят с Монополите. Явно така разбират борбата.
18
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
наи накрая след 27 години каракачанов става ВОЕНЕН министьр а в симеоновотдавна му течаха лигите кьм енергетиката само сидеров се ослушва и гледа сеираза мен това е много рискована коалиция на която не можеш да разчиташда не се забравя че 46 процента не сме гласували на тези избори и сме неуправляеми
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СТРАНДЖАТАПърво не съм другар и второ имам новина за теб-реалностите са повече от една, те са толкова, колкото глави ги създават. А в твfята реалност е пустотаq защото не е твоя, ти само *** предавател на чужди сигнали..D
16
0
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Къде остана дясното? Да, да, къде остана дясното в 44 НС? А има ли дясно..или ляво в България? Според мен НЯМА! Всичко е пошло интересчийство и келепирлък. Точно както на 10. Септември 1944 г. партизаните изведнъж станаха хиляди, то и сега тарикатите се превъплатиха в демократи. Морални цености, морални устои, честност понятия НЕПОНЯТНИ за съвремените правоимащи. / Като какви да се приемат фантасмагоричните предизборни обещания/И целуването ръка на попа, както и подаряването на 2-3 керемиди за някоя църква в никакъв случай не превръщат келепирджията в ИСКРЕН вярващ.
15
3
 
12
 
! Отговори
цру преди 7 години
а наще патриоти като откачат пак като онзи ден на границата, като воленчо в НАТФИС и по клекшоповете и самолетите тогава ЕНП-то кво ще каже ми е много чудно и кой ще поеме отговорността ББ или ЕНП
14
0
 
21
 
! Отговори
к преди 7 години
Ботев ще бъде разбран след 150 г .За тях е писал Патриот е ........
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко не прави нищо без разрешение от Брюксел и в *** не ходи без разрешение, а ако в Брюксел почиват - стиска се.
12
3
 
25
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 7 години
Яд ме е, че гласувах за ПАТРИОТИТЕ, защото ако подкрепят по какъвто и начин да е правителство ТИКВИТЕ на следващите избори /след 7 месеца/ няма да влязат в парламента!!! Който е подкрепил шайката на ТИКВАТА и КАЛИНКИТЕ е политически труп - като РъБъ, АБВ, Барековците и др. ГРОБ ще ги заГРОБят!!!
11
1
 
21
 
! Отговори
Експерно становище преди 7 години
ГЕРБ и патерици на ГЕРБ = 100% неолиберастийска схема + мутробаджанаци!
10
1
 
14
 
! Отговори
Сработиха се преди 7 години
Да се чуди човек кое е по вредно за България ,ЕНП или Путин , щот ЕНП+Путин =Грабежа КТБ
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Сидеров да му дадат - Началник на охраната на мавзолея в Москва.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЙМУНКРАЦИЯТА ЗАГУБИ