ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат

Каракачанов, Симеонов и Сидеров искат между 4 и 7 министерства
31 мар 2017 10:37,
290
ЕНП даде благословия: ГЕРБ и Патриотите да си се взимат
Снимка: архив Булфото

Лидерите на европейската десницата са дали зелена светлина на Бойко Борисов да направи правителство с "Обединените патриоти". Това е станало по време на конгреса на Европейската народна партия в Малта, в който Бойко Борисов участва веднага след изборната победа в неделя.

От ЕНП нямат никакви възражения за коалиция с патриотите, обясниха източници от партията на Борисов, цитирани от "24 часа".

При формирането на кабинета "Борисов" 2 европейската десница имаше сериозни резерви към включването на Патриотичния фронт в управлението. Това бе една от причините хората на Карачанов и Валери Симеонов да не влязат в правителството с министри, а само да подкрепят мнозинството в парламента.

Още по темата

Сега в ГЕРБ имало притеснения, че заради безпокойствието от надигащата се популистка и националистическа вълна в цяла Европа, европейските партньори на Борисов може да се противопоставят на съюза. От ЕНП обаче не възразили на управленска формула с "Обединени патриоти".

Преговорите за новия кабинет между ГЕРБ и Патриотите вече са започнали неофициално, твърдят от двете формации. Очаква се разговорите да продължат днес с Борисов, който снощи се завърна от Малта. Той вероятно няма да се бави със съставянето на кабинета, защото евродесните поискали да има бързо стабилно правителство.

Патриотите също трябва да се съберат днес, за да подготвят офертата си към ГЕРБ. Очаква се те да поискат между 4 и 7 министерства, за да влязат в "Борисов 3".

Сред набелязаните от патриотите министерства са това на отбраната - за лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, на енергетиката - за председателя на НФСБ Валери Симеонов, на икономиката, екологията, туризма, културата и земеделието.

Очаква се преговорите д абъдат затруднени от искането на Симеонов – Борисов да не е премиерът. От ГЕРБ са категорични, че само лидерът им може да е министър-председател.

Те не отстъпват и ресорите здравеопазване и образование, за които още в предизборната кампания обявиха, че вече няма да ги дадат на партньори.

Желаните от патриотите енергетика и екология също са приоритетни ресори за ГЕРБ и намерението засега е министърки там да останат Теменужка Петкова и Ивелина Василева.

Основната кандидатура за министър на здравеопазването е тази на Даниела Дариткова, която два мандата беше шеф на здравната комисия в парламента. Не се изключва и вариантът Десислава Атанасова отново да се върне начело на здравето, за да освободи място в парламента на втория в разградската листа Гюнай Хюсмен, който помогнал много за пробива на ГЕРБ в района.

За образователен министър се обсъжда името на Милена Дамянова. Тя бе за кратко просветен министър в първия кабинет на Борисов, зам.-министър, а също и шеф на просветната комисия в парламента.

Сигурни министри остават финансовият Владислав Горанов, регионалната Лиляна Павлова, вероятно и транспортният Ивайло Московски. Томислав Дончев остава отговорник за еврофондовете, имало вариант да поеме и Външно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите вдигнаха своя рейтинг благодарение на бежанската криза.Без нея,никога нямаше да са във власта.Те знаят това и вероятно,няма да злоупотребят с шанса,който им се предоставя.Освен това,сигурно са се поучили от грешките си ,от близкото минало.
46
0
 
12
 
! Отговори
карина преди 7 години
Да се въоръжим с търпение - има доста неща да видим. Може и да се позабавляваме. До погнуса вече ми са омръзнали едни и същи лица на патриоти и не дотам такива . А първата политическа сила е толкова първа , че не за първи път ще направи едно скалъпено правителство.
45
1
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Поне патриотите ще се компрометират тотално и ще може да се сформира истинска патриотична формация, която да защитава националните интереси!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да стане кашата по голяма. Премиер да е друг не от ГЕРБ.ЕНП не е наясна , че тия нито са десни , нито са патриоти. /ако ББ ги е представил за десни/Просто се си стари руски агенти от ДС. На ясла са от влемето на тоталитаризма.
43
0
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Кога ще бъде сватбата? Народа ще бъде ли поканен на софрата и или вие ще си я изядете?
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...а потретът от стената тъжно ги следи...Мен ме е гнус, не просто защото продават народа, а защото тия също се броят за хора.Не бе, разберете не всичко което изглежда като човек Е човек.Те са кухи костюми с гнила същност. Те са макети, статисти, това е декор...Те са актьори в пиеса...Не мога...Смисълът е, че няма смисъл.За ен-ти път се убеждавам.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е те това ще им е краят на "патриотите"!!!! Язък!
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е те това ще им е краят на "патриотите"!!!! Язък!
39
1
 
15
 
! Отговори
Kукловодът преди 7 години
Много ми е интересно как биха коментирали това господата патриоти . След като ни обясняваха как националната ни политика трбва да се форимира в България , а за целта се налага да чакаме и те съответно да участват в правитлество което се одобрява отвън ? Иначе нищо ново . НЕОСТРИЯТ отиде да се наведе и да го инструктират при какви условия ще продължат да му отпускат мангизи , които той и неговата партия ГРОБ ще продължи да краде .
38
4
 
11
 
! Отговори
1234 преди 7 години
До АнонименКолко ли седмици, ще трае сватбата преди следващите избори...ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПАДНЕ ЮЛИ МЕСЕЦ. ЕСЕН 2017 ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ.
37
3
 
7
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Странджа, спри да притесняваш хората и се прибирай в стаята! Ония коравия санитар много ти се кани дето го разиграваш!
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ, НЯМА ДА СТАНЕ. ЕТО НАПРИМЕР ТРЪМП СЪЩО НЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ, ТАМ ИЗБРАХА ХИЛЪРИ, А В РУСИЯ ХОДОРКОВСКИ ДАААА ХАХАХАА
35
6
 
2
 
! Отговори
еннпп преди 7 години
До Анонимен32 ще носят такава отговорност и с безсмислените си действия от границата. И това са хора които ще ни представляват в Европа, по добре нови избори от колкото репотация на държава с такова уоравление
34
1
 
10
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Кот кажат началниците. Само прдупредя оп, че всеки бил в коалиция с герб бива разбит на парчета и то само с приказки, бб и енп са коварни, голямата игра е в ес всички патриоти да бъдат разбити
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купиха ги - За колко???
32
11
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До ПсихиатърДРУГАРЮ, САМО ПО-ТИХО. НЕ ЗАМЪРСЯВАЙТЕ СВЕТА С ИЗЛИШЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ШУМ.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЪЛГАРИЯ ОТ 1944 ДО ДНЕС НЕ Е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ,ЗАЩОТО ВЪНШНИ СИЛИ ОПРЕДЕЛЯТ КОЙ КАК ДА УПРАВЛЯВА В БЪЛГАРИЯ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДО 10 НОЕМВРИ 89Г. КОГА С НАС СЕ РАЗПОРЕЖДАШЕ СССР БЯХМЕ НАД 9 МИЛИОНА И ИМАХМЕ ИКОНОМИКА СИГУРНОСТ,РАЗВИТО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ЖИВОТНОВЪДСТВО И БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ НА МНОГО ВИСОКО НИВО КАТО НИКОЙ НЕ БЕШЕ ЧУВАЛ ДУМАТА БЕЗРАБОТИЦА И Ц**НСКА ПРЕСТЪПНОСТ,СЕГА СЛЕД 98.КОГА НИ ЯХНАХА ЗАПАДНИТЕ ЦИОНИСТКИ КРЪВОПИЙЦИ БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА НА ПРАКТИКА ДАЖЕ И НЕСЪЩЕСТУВА
30
7
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА за 20 преди 7 години
До АнонименСамо по-тихо другарю, не вдигайте замърсяващ шум в нета с излишни и не дотам смислени твърдения.
29
2
 
20
 
! Отговори
и все пак преди 7 години
И все пак ще си спазят обещанията за увеличения../// На газ, парно, и т.н. до безкрай! Да ни затрият вече и да се свършва!!!!
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради тия тутманици думата патриот вече придоби друг смисъл, а не онзи, истинския. Левски е патриот, Бенковски, Панайот Волов... ама Каракачанката и той ли? А Волен, а Валери Симеонов? Жалко, че десните партии не влязаха, тези в НС са морално неприемливи за всеки достоен човек.