Умора от политиците беляза кампанията

От малките партии зависи дали ще има стабилно управление, смята анализатор
49
Умора от политиците беляза кампанията
Снимка: БТА, архив

И хората, и политиците са уморени от продължилата вече година и половина неофициална предизборна кампания. Отделно страхът от наводненията ги направи глухи за политическото говорене и в резултат на това кампанията е без скандали, но и без ентусиазъм. Така определи предизборната агитация проф. Лазар Копринаров, ръководител на Катедра “Философски и политически науки“ в Югозападния университет “Неофит Рилски“, по БНР.

Още по темата
„Не само физиката, но и психиката на хората има праг на изтощаване. На практика тази кампания започна преди месец, но неофициално тя се води от година и половина, още от прочутото избиране за шеф на ДАНС на един известен политик“, мотивира се той.

Проф. Копринаров смята, че протестите и контрапротестите са уморили хората.

Той обаче изключи възможността за договорка между политиците като причина за вялата кампания.

„Вярно е, че този път политиците от водещите партии говорят не така агресивно, както  беше на предходни избори. Говорят някак си с идеята, че могат да седнат на масата на диалога“, коментира анализъторът.

Според него те явно си дават сметка, че България е в трудна икономическа ситуация и който и да победи, с каквото и мнозинство да разполага, то няма да е достатъчно да успокои обществото.

„При нас се знае кои ще бъдат първи, втори и трети, но не заради договорка, а защото структурирането на избирателите е такова. Има обаче една интрига и тя е съществена - колко ще бъдат малките партии, които ще успеят да прескочат 4-процентовата бариера“, предупреди проф. Копринаров.

Според него именно този въпрос стои в основата на създаването на стабилно управление след изборите.

Първата партия, която според прогнозите на социолозите ще е ГЕРБ, няма да може да състави сама правителство и заради това въпросът е в малките партии, защото от това ще зависи дали след изборите ще има управление, което излъчва стабилност, или пак ще остане съмнение зад задкулисие и договорки, смята той.

Проф. Копринаров посочи като втора причина за вялата кампания наводненията, които сполетяха страната в последните месеци.

„Тези катаклизми очевидно правят хората глухи за всякакво политическо говорене. У нас има натрупване на страх и по още една причина – ерозия на доверието на гражданите помежду им и ерозия на доверието към политиците и институциите“, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как умората е декорирана с фотоси бойкоугодни...пазара решава медийната политика
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
politik znachi prestapnik recidivist mqstoto im e v zatvora ili na dravnika i s bradvata.
36
1
 
4
 
! Отговори
омраза си е преди 9 години
Омраза си е, щото от китна държава направиха катун .... за да купят гласовете на едно племе.... и аз сега се скитам по света и не виждам майка си и баща си в опит да спася детето си............. МРАЗЯ ГИ !
35
1
 
2
 
! Отговори
НЕ преди 9 години
Просто хората виждат какви са кандидат -политиците, а трябва да избират ... от какво ? Лошя патриал е основно в политиката.
34
1
 
5
 
! Отговори
Бенковски преди 9 години
Народе събуди се стига се продавай за 30лв знам че си беден но това няма да реши живота ти самоо Майдана ще управи работата друго спасение няма да пребориш мутрите,разбойниците и олигарсите и хората който ограбиха държавата през последните 24 години
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще се лъжат хората щото са бедни пенсии 160-200лв ,заплати 300-420лв и това го правят тези който казват гласувайте за нас за КТБ ще намерят три милиарда а за пенсии и заплати няма за бедния и ограбен българин от 24 годишния криминален преход през който много хора кусаха и то яко
32
3
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 33,БСП,ДПС и ББЦ са вашите партии в северозападналата България!Кючекчия да има на масата и вино да се лее и какво като нема пари да си купим хляба?ДПС прибраха ромските гласове навсякъде,не само в северозапада.А с обещанията на Барека за"огромните"заплати от 500 лв.хората бързо се лъжат.Като сложите и създаването на Северозападния университет,просто ще цъфтите и връзвате.Да ходеха поне до 12 клас на училище!Данъчни облекчения за инвестиции тук и в Родопите."Държавата с грижа за народа"
31
2
 
2
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Аз също мисля, че си е чиста ОМРАЗА ОТ НАЙ-ЧИСТ ВИД! И ние НЕГЛАСУВАЩИТЕ, които сме около 50 и горница процента ако успеем някак си да насочим тази омраза в правилната посока тук (в България) ще стане страшно и този път ще има трупове на политици. А сега замислете се ЗАЩО напоследък започнаха да изследват ЗАЩО ХОРАТА НЕ ГЛАСУВАТ???? Аз мисля, че политиците усещат това за което говоря и започва да ги хваща шубето по малко... Има ли някой съгласен с мен?
30
2
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Не е умора от политиците,а чиста омраза!Само че трудно ще се канализира в правилната посока...
29
2
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 9 години
До Георги ДимитровСлава на Бога,че все още има хора като Вас,готови и името си да застанат зад думите си.Прави Ви чест.Колкото до платените тролчета,явно понятията като чест,достоинство и съвест са чужди.Че са ***,е повече от ясно,но все пак н само от тях се формира обществото(надявам се)
28
2
 
7
 
! Отговори
до 32- ГД преди 9 години
Аз също пиша по форумите и агитирам за определени политически сили, но го правя по лично убеждение. По цял ден си клатя краката и съм без работа благодарение на политиците които ми съсипаха живота. Сега им посвещавам цялото си свободно време. Луди ще ги направя мамка им *** киликандзерска:)))
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след изборите всичко отива на гърба на бедния и ограбен българин от 24 годишния криминален преход и май ще играее Майдана ноември месец гответе се
26
4
 
6
 
! Отговори
Георги Димитров преди 9 години
Имам един приятел от Бургас :-). Работи в офис и пише коментари по форумите и сайтовете за различни партии. Нещо като интернет PR :-). Сигурен съм, че и в момента тук пишат доста такива :-). Не знам не ви ли е срам ? Вместо да работите нещо продуктивно.. В край на сметка от това коя партия ще управлява зависи живота на близките ви, на приятелите ви. Ако мислите, че единствената заплата която можете да получите е като пишете простотии по форумите.. съжелявам за вас. Вие сте ***.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това *** Бареков, не знам кой наля пари в него но стана много популярен
24
2
 
4
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен27 А след това идва тотална апатия и единствено желание да закрият държавата
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРОДЕ СЪБУДИ СЕ НЕ ГЛАСУВАЙ ЗА БЕДНОТИЯТА СИ ДА ИЗХВЪРЛИМ ГЕРБЕРУГИТЕ И ЕРДОГАН
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
edna banda ot kradci moshenici predateli i izmenici ,politici prestapnici koito triabva da badat raztreliani sad ne im triabva zashtoto i tam sa takiva lakei .
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отвращение и погнуса от ГЕРБ и ДПС идват след умората.
20
1
 
8
 
! Отговори
Политолог преди 9 години
Материала сега е отегчен, обаче след изборите бързо ще си възстанови интереса. Ново татро ще ви предложим.
19
4
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
Политиците са ваше отражение. Ако нещо не ви харесва, сърдете се на себе си. Когато си промените манталитета, тогава ще се промени и живота ви. Засега не се променяте, така че няма к'во да се чудите, че живеете като скотове. Сами си го правите.

Спонсорирани публикации