Българинът не реши за референдума, вкара го в НС*

Електронното гласуване сега ще зависи от волята на депутатите
Обновена: 25 окт 2015 19:41 | 25 окт 2015 19:00,
37
Българинът не реши за референдума, вкара го в НС*
Снимка: ЦИК

Референдумът с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?", не бе решен от суверена – българският избирател.

Различни социологически изследвания показаха, че той е по-малко предпочетен в днешния ден на избор. Хората избраха местната власт пред това да гласуват електронно. Към 18 ч. гласувалите в референдума са 35% според Алфа рисърч.

71% от гласувалите с "Да" на референдума. "Не" са казали 27 на сто. Това е с 14 и половина процента по-малко от активността на последните парламентарни избори. А условието референдумът да е валиден е на него да са гласували повече, отколкото на последните избори.

Пред БНР Юрий Асланов от Агенция АФИС обяви, че с "Да" на референдума са гласували 72 на сто от избирателите, а с "Не" - 28 на сто.

По думите му е слабо вероятно избирателната активност на референдума да прехвърли 50 на сто, макар, че е възможно да повлияят данните от чужбина.

По думите му най-активни са били жителите на големите градове, а най-пасивни - жителите на селата. По-пасивни са били етническите малцинства, в сравнение с българското мнозинство, коментира Асланов.

Въпреки това над 20 на сто от избирателите у нас, а и в чужбина, са подкрепили тази възможност, затова и в Конституцията и изборните закони е записано, че допитването до народа ще влезе в парламента.

"За да може резултатът от референдума да се зачете като задължителен, избирателната активност трябва да е по-висока от тази на последните парламентарни избори - 48.66%. Тъй като този път различен брой хора имат право на глас, сега е нужно участие от 50.84%. Ако в националното допитване гласуват над 20%, парламентът трябва задължително да разгледа въпроса", гласят разпоредбите.

Повече от видно е, че електронното гласуване влиза в парламента, който в срок от три месеца трябва да се произнесе по въпроса, който е бил предмет на референдума днес.

* информацията е актуална към 19,35 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жителите от селата не бяха "най-пасивни", на някой от тях ( част от възръстните гласоподаватели ) не им беше предоставена възможността да гласуват за референдума!!!! Хора от комисията им обяснили , че можели да гласуват за местната власт, но понеже не намирали имената им в списъка за референдума, нямало как да гласуват за него! Ето защо референдума остава за в НС. Какво е това нещо, какво значи, че имената на тези хора не фигурирали в списъка?! Деградация на българската нация!!!
26
1
 
0
 
! Отговори
край преди 8 години
Мажоритарни са и изборите за Кметове. За това със сигурност сред тях няма подобни на Лъчо Мозъка, Волен Сидеров, Владо Кузов, учителката от Пловдив и пр. знайни и незнайни "народни представители".
25
1
 
2
 
! Отговори
край преди 8 години
С тъпия въпрос Партиите избягаха от въпроса който кардинално може да промени политиката в България - МАЖОРИТАРНИЯ ИЗБОР ЗА ПАРЛАМЕНТ В ДВА ТУРА. Основното деление на избирателните системи е на Мажоритарна /люлката на демокрацията/ Пропорционална /партиината измишльотина/. Ел гласувания ,задължителни гласувания, преференциални и пр. са само финтифлюшки към начина на гласуване.ИСТИНСКИТЕ ИЗБОРИ СА МАЖОРИТАРНИТЕ и за това те са забранени - за да не се помени нещо- Преход до безкрай.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
незнам какви научни фантастики си представя раята обаче зад граница има милиони българи които могат да променят всеки вот. Не става въпрос за тези тези в южната съседка където има висока избирателна активност винаги а за Германия, Англия, САЩ и т.н.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Az glasuvah s DA, i kvo sega??? Da obqsnqvam li?
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросът за електронното гласуване не е даже и за парламент. Това е технически и административен проблем. От напредъка няма къде да се скрият. Накрая ше им наредят да въведат електронно гласуване и компютърно обработване на резултатите.
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой пък е гласувал с "ДА" ???? Аз един човек не познавам който си е дал гласа с ДА на този референдум!
20
0
 
2
 
! Отговори
хахо преди 8 години
До Момоморе баш така ще станат тия ще се бетонират управляващите там:))
19
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 8 години
не случайно праговете са толкова високи за референдумите - политиците не харесват да питат народа как да го управляват. така че никой референдум няма да е успешен.
18
4
 
0
 
! Отговори
Момо преди 8 години
До 16567Не стават баш така работите, както си го мислиш...
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представям си с един лаптоп в Анадола или в канцелариите на Ковачки какъв вот ще се лее.Мария в Англия може и да не гласува,но Айше в Турция или на село в Родопите е сто процента сигурна
16
7
 
14
 
! Отговори
До Момо преди 8 години
Искането за електронно гласуване е от ченгеджийската партия ГЕРБ и турската партия ДПС.Те ще подкрепят електронното гласуване за да превърнат изборите не в реално състезание а във виртуално разиграване как да държат властта завинаги. Псевдореферендума ще бъде затвърден с гласуване на въпросните партии и така край на демокрацията. Вече предварително ще имаме победата на ГЕРБ и ДПС, няма знаение кой как реално е гласувал, ще има много виртуални мъртви души гласували за тях.
15
4
 
4
 
! Отговори
Soxtella преди 8 години
Голям Праз !
14
27
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Провалът на референдума е провал на президента Плевнелиев !Оставка !
13
7
 
14
 
! Отговори
иликтутатъ преди 8 години
За да "минава" референдума. На следващите избори НЕ ТРЯБВА СЕ ГЛАСУВА. Така все някога ще се инициира и "смислен" РЕФЕРЕНДУМ.
12
16
 
24
 
! Отговори
16567 преди 8 години
Въпрос към привържениците за ел.гласуване - тарторите на една известна малцинствена общност плащат пари,след което събират пин кодовете от *** електорат и ГЛАСУВАТ,,,, !!!!Няма нужда от никакви хакери ,защото всичко е "законно "Как ще ограничите това купуване на гласовете-лично аз не виждам начин,така че НЕ СЕ ХВЪРЛЯЙТЕ НА ЕЛ,ГЛАСУВАНЕТО като панацея -НАПРОТИВ МНОГО ОПАСНО И ОТИВАМЕ НА ОЩЕ ПО -НЕКОНТРОЛИРУЕМ ВОТ ,,,,
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До а?А кое е повече? 2 милиона или 4-5 милиона гласа? Колко си имал по аритметика в даскалото? 2 може би?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МомоНали драскаете в сайтовете, че е "граждански дълг" на всеки да гласува. Ти как си изпълняваш твоя граждански дълг? Щом не искаш да отделиш малко от свободното си време В НЕДЕЛЯ, за да изпълниш своя дълг към страната си? Другите по-прости ли са да чакат? Ти ли си най-хитрия и най-умния та няма да чакаш, а видите ли балъците нека си се редят по опашките?
9
5
 
22
 
! Отговори
Г-да политици преди 8 години
Допитвате се до народа за глупости,само и само да кажете,че ви пука за мнението му. Това тема за референдум ли е и няма ли по-важни теми? Народът може да е беден,смачкан и унизен но знае,че сте негодници. Теми за референдум са: Да има ли Южен поток? Да имат ли САЩ бази у нас? и т.н. важни неща.
8
0
 
3
 
! Отговори
кажете преди 8 години
в тези проценти влизат ли гласовете на хората от чужбина???

Спонсорирани публикации