Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"

Той е категоричен, че на руската компания не може да се разчита
11 авг 2022 14:34, Нели Христова
108
Лорер: България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром"
Снимка: БГНЕС

"Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ. Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса".

Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" и добави, че няма съмнение, че който и да е на власт през следващата зима, отново ще направи всичко възможно, за да не остави никого на студено.

"Основното нещо, което трябва да бъде ясно на всички, е, че на "Газпром" не може да се разчита", категорично заяви той.

"Те доказаха, че когато България има най-голяма нужда, те не изпълняват своя договор. България плати за газа, както беше определено по нашия международен договор, а "Газпром" спряха доставките за България", уточни той.

По думите му е политически несериозен дебатът за връщането на страната ни в преговори с доставчик, който е доказал, че не може да гарантира нашата енергийна сигурност.

"Дълбоко се съмнявам това изобщо да е вариант. Правителството "Петков" до последния си ден работеше за доставки на газ, които се увенчаха със седемте танкера", каза Лорер.

Лорер подчерта, че България умишлено е била държана в зависимост от "Газпром" в продължение на едно десетилетие.

"Нито имаме подсигурени терминали за втечнен газ, нито имаме интерконектора с Гърция и всичко това умишлено не се е случило 10 години. ... Политическата отговорност за това, че България е оставена да зависи от един доставчик на петрол и газ, който е Русия, може да бъде обяснена само и единствено с корупционни практики по веригата на тези доставки", отбеляза той.

Във връзка с предстоящите предсрочни избори и очакваното решение дали ПП ще се яви в коалиция с ДБ Даниел Лорер коментира, че се изчаква дълбок социологически анализ, данни от който се очакват до края на тази седмица.

"Основно е дали избирателите на ПП и ДБ виждат по-силно послание в това двете партии да са заедно още преди изборите, или предпочитат да се явим отделно, с ясното съзнание, че след това ще управляваме заедно", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Евреин нищо хубаво не очаквайте Явно някой през 1939 се е сетил
60
2
 
11
 
! Отговори
НДЗ преди 1 година
Изгодата няма цвят господине.
59
0
 
11
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
40 сребърника с лихвите ли са?
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лорер, от вашите един увисна на клона, щото за едни 40 сребърника предаде една вяра, тъй че не лъжи и клевети с отровно, лъжливи слова!
57
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, плъх подъл умишлено ли ЦЯЛА ЕВРОПА купува и купуваше евтина газ от РФ и Газпром? Еврейски номера предавай на събратята си ако ти вървят, не тук и сега, когато ножът е опрял до кокала и джобовете са ни издънени! Не е време за експерименти, че може много да пострадате ти, семейството ти и котилото роднини, шуро-буро и кумци, кумици, кумуве и любовници...
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички много дрънкат, ама никой не ни е докарал евтин газ. Накрая да не останем съвсем без газ. Тогава ще сме съвсем независими.
55
4
 
15
 
! Отговори
Тея ПП преди 1 година
Си нямат партия, вече успяха да забият държавата и дъното, па и разправят че така било добре, правилно и независимо - горори ми на портфейла, чичко!
54
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска международни плащания в рубли а да пкати в евро или долари и руснаците ще си ги обърнат в рубли щот имат достойнство и ди държат на рублата ъова го каза Татяна Дончева много отдавна туй че ние си затриваме левса е българска черта и няма нищо общо с плащането за газа
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59, проблема е че руската рубла е свалена за търговия от всички международни платформи, е даже отгоре ако погледнеш фиксинга на БНБ рублата е = 0, фактически това означава, че дори и да извършиш някаква подобна операция, няма как дори и да я осчетоводиш, сега частни компании, които имат клонове в други страни могат да направят някаква врътка, обаче за държавна компания това е невъзможно
52
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превалутиране от една валута в друга (независимо каква) е съвсем редовна (проста) банкова операция, която става за секунди. И да претендираш за доставка без да платиш е абсолютно безумие.
51
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента Египет изпитва остра нужда от зърно, в същото време имат и газ и терминал за втечнен газ и между другото са отправяли искане към нас в началото на март за суапова сделка газ срещу зърно, която Киро и Асен са отхвърлили ама май не е изгодно проблема да се реши на междудържавно ниво, без фирми посредници нали Лорер:)
50
7
 
19
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Няма ли да спреш да ръсиш про...стотии, евреин гаден. Махай се и не пречи хората да получат това което искат. Про..дажник.
49
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе Лорер, приемам че си прав, Газпром са нарушили договора, тогава питам защо досега не е заведено арбитражно дело, вече повече от 4 месеца, и още питам, защо след като Газпром са нарушители, ние продължаваме да транзитираме техен газ до Сърбия, защо Лорер?
48
3
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
ако се Заселя в Израел, пардон, Окупирана Палестина, дали ще ме НаПравят Министър някога, о, чайкай там да ти дадат Виза/Гражданство се иска ДНК тест за да Докажеш, че си БогоИзбран...
47
2
 
19
 
! Отговори
Аргатин преди 1 година
Умишлено се купуваше евтина газ, вместо да се помисли за скъпи доставки от САЩ. Лорер, направо отчайващо признание!
46
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Направете си извод! "заменят руската зависимост с американска" - не е вярно. Втечнен газ може да се купува от всякъде. Танкерите тръгват кактоот САЩ, така и от Катар, УАЕ, Кувейт, Нигерия и където и да е по света. От друга страна тръбите на Газпром водят единствено към Русия.
45
2
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 1 година
Ти като плаща евтини горива и газ ти беше юлар, сега, като са няколко пъти по-скъпи и пак от Газпром, вече си "свободен", нали? Някои ще си изгинат от простотията.
44
4
 
22
 
! Отговори
Направете си извод! преди 1 година
Писах, че тия сега искат да заменят руската зависимост с американска и веднага ме изтриха...
43
2
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...ако "юлара" е ЕВТИНИЯ и СИГУРЕН газ,то ДА!..Точно това желаят българите,НЕ МИЗЕРИЯТА,която Урсуската им НАЛАГА!
42
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите си искат Газпром да им сложи юлара на врата.