Политолог: Предизборните коалиции вещаят по-голяма стабилност

Спорове около личности довели до падането на кабинета
11 авг 2022 12:10, Анисия Иванова
19

Каквито и да са резултатите от изборите през октомври, партиите ще имат много тежки задачи за решаване. През последните два месеца си говорим основно за "червени линии". Политическите разговори се въртяха около определени личности и никоя от партиите не искаше да отстъпи от име. Последното правителство дойде на власт с идеята, че моралът и качеството на личността са най-важните, именно качествата и споровете около личностите доведоха до падането на тази власт. Това заяви политологът от социологическата агенция "Галъп интернешънъл" Яница Петкова в предаването "Директно".

"Четворната коалиция, а след това и трите останали партии дадоха заявки, че така съставената коалиция беше обречена да спре да работи, защото бяха твърде различни", поясни тя. Според Петкова единственото, което е крепяло доскорошния кабинет, е била омразата към общия враг.

От думите ѝ стана ясно, че заявките за формиране на евентуална следваща коалиция са партиите да водят предварителни разговори и да бъде начертан план за конкретни политики.

"Едни предизборни коалиции вещаят по-голяма стабилност, отколкото тепърва съставена коалиция след това", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.

Петкова направи сравнение между миналогодишната предизборна кампания и предстоящата такава.

"През изминалата година имахме едно противопоставяне - Борисов и антиборисов. През тази година обаче се наслоява и нов пласт - Русия и антирусия. Темата внася допълнителни разделителни линии между партии, които до момента бяха обединени", обобщи тя.

Политологът допълни, че ако "Продължаваме промяната" бяха взели решение да се явят на изборите заедно с "Демократична България", до момента вече щяха да са го обявили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
при ниска изб активност тези коалиции кого ще управляват само платенитегласове аз не гласувам защото няма за кого на никого не вярвам
12
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
при ниска изб активност тези коалиции кого ще управляват само платенитегласове аз не гласувам защото няма за кого на никого не вярвам
11
1
 
7
 
! Отговори
Недялко Недялков преди 1 година
Славчу, нали обеща да намалиш на 120 дупетатите, ко стана ко?
10
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на бас, че кака Корни пак ще управлява, но с ГЕРП и ДПС, само и единствено в името на народа, в името на България ще се прегърнат и целунат боци и корни. А що се касае за боци и доган, одавна боци му е цункал паламарката!
9
0
 
4
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Скоро ще започне кандидатстването на безработните политици като работещи фурнаджийски лопати в 48 НС. Не знам само, кои ще им плащат кампаниите. Субсидиите на партиите свършиха, кабинета на Петков си отиде, а сега сме с извънредно правителство, наричано служебно. Честито на работещите в БНБ.
8
0
 
9
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
Политолози, социолози, анализатори, съветници и всичколози не създават добавена стойност. Има ниви за копане, асфалт и мантинели за полагане, сгради и язовири за укрепване, речни корита за коригиране, насочете енергията им в тази посока.
7
0
 
2
 
! Отговори
necromant преди 1 година
знаем си ги тези дупедавци и мародери,не искаме живи тези имбицили, а избити до крак..
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига приказки в коалиции влизат само партийки които знаят, че са на ръба та белким минат 4-те % и да се намърдат на софрата.
5
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
В нечестието, неправдата и задкулисието няма стабилност - колкото и да се сдушват в кражбите от (в името на) народа ни...
4
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе то обещаното не се забравя, но почват спънки пт всякакво естество. Примерно предното правителство искаше да строи пет моста над Дунав. Веднага всички скочиха. Само че елате сега около Дунав мост да видите за какво иде реч. И ако си мислите, че проблемът не ви засяга, имайте предвид, че хиляди хора прекарват в задръствания минимум по два три часа седмично, а това означава, че не са на работните си места. От там губим всички, не само пряко засегнатите.
3
1
 
4
 
! Отговори
перко преди 1 година
Да ви пи . ам на стабилноста! Видяхм я, усетихме я! Такива коалиции след това се разпадат в парламента!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВНС , прокуратурата извън съдебната власт, да има отчетност пред НС чрез парламентарен контрол. Само така би могло да се спре престъпността, пречеща на БГ. От римляните, до министрите.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, да бе! Да обикаляш градове и села и да казваш- ако спечелим това ще направим, онова, си е хвърляне прах в очите на избирателите. Докато ги изберат после за всичко обещано забравя