ДАЗК: Не използвайте децата в предизборната кампания

Апелира за спазването на правата им
10
ДАЗК: Не използвайте децата в предизборната кампания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавната агенция за закрила на детето апелира за спазването правата на децата по време на предизборна кампания.

Съгласно Конституцията на Република България, политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно забранява на същите да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. Тази забрана е въведена именно за защита интересите на децата. Нека поставим техните права над всички други цели, припомнят от ДАЗД.

„Законодателството в България ясно казва, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности, но само отговорността ни като общество ще постави интереса на децата над всичко останало. Често децата, поради своята неопитност и стремеж към подражание на възрастните, не разбират правилно политическите идеи, затова нека не ги въвличаме в съревнованието на политическите сили и използваме за отправяне на политически послания“, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Държавната агенция за закрила на детето апелира и към всички представители на средствата за масова информация да подхождат с отговорност към отразяването на събития с участие на деца. Припомняме, че в Закона за закрила на детето, ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и съгласието на самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст.

Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често по време на предизборна кампания са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи. ДАЗД вярва в професионализма на българските медии и стремежа им за максимална информираност на обществото, но без да се нарушават правата на нито едно дете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: изборидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
А може ли преди 1 година
дечицата да се използват за реклама на ЛГБТИФКШ и Амнести?!? За да им се помогне да се самоопределят...
7
0
 
5
 
! Отговори
Димо преди 1 година
В прайдове могат да участват а е предизборната кампания не могат да участват,що за глупости са това.
6
1
 
1
 
! Отговори
Мутрон трети преди 1 година
Аз аз сам строя детски градини, вие ли ще ми казвате. Я бързо първолаците да изпеят нашият мутрон ни пази.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как да стане като мутротиквоча е заграбил администрацията и я насилил да създава цели секти жените и младежи на неговата партия!
4
2
 
3
 
! Отговори
Събуди се преди 1 година
На Ками сигурно още й са в главата думите от снощния бурен кекс с мъжО й - дзаааак и влеезеее....ама тука е ДАЗД...
3
1
 
3
 
! Отговори
Ками, какво е ДЗАК? преди 1 година
На снимката има кончета - да не би да е Държавна агенция за закрила на конете?
2
2
 
4
 
! Отговори
Шебек преди 1 година
Продавам магаре, модифицирана харманлийска порода, офроуд модел "Марко Поло"! Непретенциозен турбо-преживящ водно-веган двигател с камшично запалване, най-висок еко стандарт! Купе обширно до два чифта дисаги, козина салон. Халогени с нови капаци, кожени! Гуми всесезонни с ковани джанти. Управление ръчно-поводно и опция автопилот след кръчма, гласови команди: "дий", "чуш", "убря" и др. Обслужвано в сайванта. Тест-драйв, всеки ден по икиндия от мегданя до ряката. Записване по телефоня на кметя.
1
2
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Не ми крещете бе :)))