Василев: Горивата поевтиняват у нас, защото цената спада на световния пазар

Бившият министър се съмнява приносът да е на служебния кабинет
200
Василев: Горивата поевтиняват у нас, защото цената спада на световния пазар
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цената на петрола на световните пазари падна до нивата от преди войната в Украйна, резонно е да паднат и цените на бензиноколонките у нас. Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев отговори на президента. В събота Румен Радев се похвали, че благодарение на работата на служебното правителство, бензинът на обектите на „Лукойл” поевтинява.  

Василев обаче изрази съмнения доколко това се дължи на служебното правителство. „Лукойл” работи по този въпрос от миналото лято, когато вкарахме ревизии в компанията. Тази година за първи път платиха данъци и се отказаха от 350 милиона натрупана печалба от предишни години, за да ги платят тези данъци”, заяви Василев пред Нова телевизия.

Още по темата

Той припомни, че „Лукойл” има рафинерии в няколко страни от ЕС, сред които и България. „Имахме разговори с тях, тъй като имат силна позиция на българския пазар, за това, че цената на тези пазари трябва да е най-евтина”, каза Василев.

Той отговори и на обвиненията на политическите опоненти, че по веригата се губи 1 лев на литър гориво и ако те вземат властта, бензинът ще бъде 2,70 лева.

„Ако не открият петролни кладенци в България, не виждам как ще направят бензина 2,70 лева. За въпросното левче – ако мислите, че в Унгария се краде 1 левче, в Италия се краде 1 левче, че в Румъния се краде 1 левче, защото там са другите рафинерии и те предлагат на същите цени, използвайки руски петрол. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук”, каза Василев.

Относно искането на „Лукойл” за отмяна на износа на горива, произведени от руски нефт, Василев каза, че това е
европейско решение във връзка със санкциите срещу Русия.

„България, Чехия и Хърватия се преборихме да сме изключение, което работи за националния пазар. Изключение за износ към трети страни ЕС няма да се съгласи”, заяви Василев.

Той коментира и газовите доставки и договорените доставки от САЩ. „Служебният кабинет се отказа от договорени доставки на газ, без да има алтернатива. Да изпуснеш питомното и да гониш дивото е безотговорно в началото на отоплителния сезон”, каза Василев.

Той е категоричен, че слотове се намират.

Василев каза, че не се притеснява от проверката на ДАНС в Министерството на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
АСЕНЕ КАКВА РАБОТА ИМАШ ТИ ЗА ДОВЪРШВАНЕ БЪЛГАРИЯ Е НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИ НЯМА ДА ДОПУСНАТ ПОВЕЧЕ ТАКАВА ГАВРА С ТЯХ КОЙ ТИ Е КАЗАЛ ЧЕ АСЕНЕ ТИ СИ НАЙ ЗНАЕЩИЯТ ВИЖ РЕЗУЛТАТЪ СЛЕД СЕБЕ СИ ФАЛИТИ ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА СТРАНАТА НИ ГЕШЕВ ЗАЩО СПИШ СЪБУДИ СЕ РОЗРУШИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ПАК ЛЪЖАТ НАСТЪРВЕНО БЕЗНАКАЗАНО ЖАЛКО ЧЕ ИМА ШАРАНИ
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че цената на горивата пада на пазара поради завършилото запасяване за зимата е факт.Само че след тази простотия на Киро с демонстративен отказ на Газпром и особено след изгонването на 70-те дипломати нещата за България се влошиха. Хитрите византийци и унгарци си оплетоха кошницата,Германия с притеснения ще позакърпи нещата с природния газ, но ние сме капо. Заради вас,несмислени и неразсъждаващи харвардци. Овчар да бяха сложили за премиер, нямаше така да се издъни. Чемодан и go home to your..!
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кокорчевия *** отново нагло и безочливо лъже. Кои горива спадат? Дизела, си е 4лв без1 стотинка. Сметката за газ лятото ми е колкото беше в най- студената зима. Цените на всичко са с 50 до 100% нагоре. За 6 месеца тоя и бандата му направиха икономическа катастрофа.
115
7
 
6
 
! Отговори
Аз,съм Българче... преди 1 година
ама ще гласувам за пп,пичове са,вдигнаха пенсийте,заплатите,тиквата лъжеше хората и ги държеше гладни и зависими да му гласуват,я за назначения,я за бизнеси,я да ги отърве от присъди за престъпления.ПП довършете си работата,ще гласувам за вас пичове!
114
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Подкрепа г-н Василев,тук двама от дпс-гроб-иZраждане с индулгенций на кгб-дс манипулират хората,на изборите ще ги размажем...и на барикадите ако е нужно!от ден първи рЕзиденто молеше путин за "преговори"унизи България като никой друг,нямало газ..а отказаха танкерите...нямало слотове?кого лъжат,хората не им вярват,газа е отвличане на вниманието от грабежите,България има достатъчно,рЕзидентоигпрае за путин и против Народа ни.Подкрепа и минусите на кгб-дс да започнат...не,че има значение.Подкрепа!
113
1
 
5
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
А бе гyца джендърска, от кога стана и брокер бе? Петрола беше поскъпнал на борсата, но въпреки това цената му беше по-ниска от преди няколко години, когато горивото у нас беше 2,70. Ти за някакви малoyмници ли ни взимаш бе?
112
3
 
11
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Защо не се замислите, че освен лукойл тука има и омв и ромпетрол и екопетрол и т.н. Фирми от австрия,румъния,гърция...Тези фирми като са от евросъюза и са демократични , защо не продават горивата на нормални цени, а?Или все още не разбирате,че яко са ни яхнали и ни клати всеки, който може.
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поевтиняват защото се очаква Бойко Борисов да спечели изборите..
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асанчо, сигурен съм, че ти не можеш да имаш запек!
109
1
 
17
 
! Отговори
селската баня преди 1 година
Всъщност заглавието трябва да е : "Горивата НЕ поевтиняват у нас, въпреки , че цената спада на световния пазар "
108
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сега САЩ отново си направиха интеигата в Украйна, заплашваха и какво ли не правиха само и само да не се купува от Русия а те пак са ни търкулнали по пързалката .. хахахах мн сме зле
107
4
 
9
 
! Отговори
от село преди 1 година
Всички лъжат и обещават под вола теле ,но този и кико ги надсвириха по лъжи и обещания ,гониха мафиоти корупция ,променят заменят на мой и свой ,бъркаха си по дупките и накрая да се хванат за парапета защото само за там стават.
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците също четат "Официален вестник на Европейският съюз". Там освен за санкции срещу тях, пише за диверсификация на руските горива, нови технологии, забрани автомобили, задължително използване на електромобили съвсем скоро, и ограничения в потреблението на храбрите народи в ЕС. Цената е тази.
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не сме купували евтин петрол от Ислямска държава?
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контрабандният руски петрол ще залее света. Ислямска държава продаваше контрабандно петрол и получихме най-ниските цени. Православна държава ще направи същото.
103
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петрола падна под 90 $ за барел ама в Бг бензина не е мръднал значително надолу. Само ще ви кажа че юли тази година бензина във Франция беше по-евтин от Бг. Та не знам кое пада и кое не пада ама там хората бяха налепили по колонките че има 15 цента държавна помощ и никой не те пита чия е колата и защо си с чужда регистрация. Просто спираш-пълниш-плащаш с отстъпката и заминаваш. Ама това е Европа а не БулХаристан.
102
1
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Бойко обеща още на трети да свали цената на бензина с един лев,Радев се помоли на Лукойл и те веднага бум и айде трийсет стотинки назад,какво те знаят, а ние не
101
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той е категоричен, че слотове се намират. Защо тогава вие не ги намерихте? Сега се правите на гламави, но на всички е ясно, че и с въпросните 7 танкера показахте некадърност и нежелание да решите проблема докрая. Горещия картоф го оставихте в чужди ръце. Лъжци сте и тарикати!
100
12
 
18
 
! Отговори
ИЗБИРАМ ГЕРБ преди 1 година
ВАСИЛЕВ ВИЖ ЗАЩО- НСИ МАРТ 2011Г/МАРТ 2021Г- ИНФЛАЦИЯ 12,5% ТОВА ЗА 10 ГОДИНИ, ГЛЕДАЙ ВАСИЛЕВ КАКВО СЪТВОРИХТЕ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА- НСИ ЮЛИ 17.3% НА ХРАНИ- 30/40% ГОРИВА В ПЪТИ- ЗАТОВА ИЗБИРАМ ГЕРБ А ВИЕ СИ ЛЪЖЕТЕ НЕ ВИ ВЯРВАМ.
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поевтиняват, къде това не съм забелязал само лъжи, когато паднат по 2 лева ми говорете за евтино.