„Тренд“: ГЕРБ първи с 9% пред ПП, „Възраждане“ диша във врата на ПП

Проучване прогнозира 6+2 формации с парламентарно представителство в 48-ото НС
Обновена: 30 сеп 2022 22:22 | 30 сеп 2022 08:20, Елка Василева
601
„Тренд“: ГЕРБ първи с 9% пред ПП, „Възраждане“ диша във врата на ПП
Снимка: "Тренд"

6+2 формации с парламентарно представителство в 48-ото Народно събрание. ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред „Продължаваме промяната“, а Възраждане регистрира ръст. 26% от решилите да гласуват все още се колебаят кого да подкрепят.

Още по темата
Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+.

На прага на предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две партии се увеличава.

ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25.7% от гласуващите, докато при „Продължаваме промяната“ ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16.4% в седмицата преди изборите.

При „Възраждане“ се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов достига до 13.9% от гласуващите.

ДПС стои стабилно на позиция от 11.9% от гласуващите, но Движението има потенциал да повиши относителната си тежест заради вота от чужбина.

8.7% от гласуващите декларират, че ще гласуват на предстоящите избори за БСП, а 7.6% за Демократична България.

„Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат съответно 4.4% и 4.2% от гласуващите.

Под прага за парламентарно представителство остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят.  

Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пп ще бъде под ДПС.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще бъдат най-малко втори, защото хората искат да изчегъртат предните, а не че ги харесват. И Хитлер никой не го е харесвал, но всички са се окъкалли и е взел властта. На следващите избори, ще изчегъртваме Възраждане и т.н.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато бай дън завзе властта анализаторите казаха, очаквайте локална война в нашия регион, но войната е на път да се превърне в световна. Ако не искате да сте сред първите в окопите от НАТО, мисли как гласувате!
18
3
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 9 Президентска република , но с Цецка Цачева. Радев не става. Хи,хи..!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако си разочаровен от някой за когото сте гласували на предните избори, значи сте разочаровани от себе си. А може и да грешите.
16
25
 
12
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Всички видяхме каква война направи путин. Как все повече заплашва с унищожение целия свят. И при това има хора , които смятат,че трябва да гласуват за Копейкин, Нинова и Боко с Доган? България е в низходяща спирала,защото хората са такива-озлобени, мързеливи, необразовани, комплексирани и завистливи.Най --голямата ми грешка в живота ми бе, че вярвах,че ще победи в България интелекта и алтруизмът,поради което и останах да живея тука. Сега отчитам,че сгреших.
15
23
 
14
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Бате Бойко, накажи ги с едно 35% и 100 депутати
14
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и предният път герберастите щяха да са първи,но фактите сочат че не са. Сега дано минат четирите процента. Това не се обявява,че бай чекмеджан старият строящ сикаджия, известен още като арестанта бо,ще събере границите и брадатите доносници ще трябва да му баят пак в правителствена.
13
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на българите е, че гледат на партиите и политиците, сякаш те имат проблеми. Примерно, Коцето да им "отмъсти" за някакви, според хората "грехове, и т.н. А всъщност проблемитте са на хората. В тоя смисъл няма как да решиш проблемите си, като създадеш още по-големи такива - Възраждане.
12
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще крепят герб, като Сидеров, те за това от герб постоянно намекват, че ще са втори, да им вдигат рейтинга.
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До преди един ден в този сайт имаше анкета с над 8000 гласували. ГЕРБ и Възраждане имаха по 24%. Повечето от проучванията се правят с представителна извадка на обществото от около 1000 и отгоре души. Кой лъже?
10
1
 
8
 
! Отговори
ННН преди 1 година
Ненормално би било някой да обръща внимание на данните на тая псевдо агенция като се проследи какво са прогнозирали преди предишните или по предишните избори. P.S. Журналенцето, драсни няколко реда и за това за да е обективна статията!
9
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак няма да има стабилно правителство. Време е за референдум и президентска република, стига с тези избори. Само 7злишни пари се харчат.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам на Лили Вучкова.Детска му работа!
7
16
 
19
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
България е като кола с летни гуми в тежка зима.От една страна Герб-ДПС-Възраждане, от друга Просто Кирчо новоизлюпен далавераджия Щатски.Емигрирйте докато можете, поне по младичките, направете си дечица в чужбина и изживейте един достоен живот.ТУК СПАСЕНИЕ НЯМА.
6
24
 
39
 
! Отговори
x преди 1 година
Възраждане набират подкрепа, защото всички останали партии са доказани провали, имаха възможност да управляват и се провалиха. Ако Възраждане се провалят и те ще отидат в кошчето, но ще им бъде даден шанс, защото идват със силна заявка и намерения, кореспондиращи с недоволството на българина.
5
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха, Възраждане ще са втори, а защо не и първи! Много е гнусно че след като ги плюха повече от години по много брутален начин, герб ще бъдат заставени да се коалират с друсалките от ПП, защото се кланят на един господар...
4
11
 
22
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Малко е корумпирани ***,да бяхте казали ,че герберастите ще имат абсолютно мнозинство.Продажни същества.Били финансирани от "24 часа" за това проучване.Това са дадени пари от герберастите,чрез "24 часа".Мерзавци,опитвате се да объркате и подлъжете избирателя.Няма да стане.
3
7
 
34
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Малко по малко социолозите взеха да признават реалните резултати.
2
11
 
25
 
! Отговори
Звездоброец преди 1 година
Хаха, герб?? ПП???? На тия витанката ли им прави маркетинга, пардон, прогнозите? Само купен вот може да вкара издънките от предните управления в парламата.