Радев очаква диалог между партиите, за да има стабилно правителство

Резултатите от вота не дават възможност за лесно постигане на коалиция
Обновена: 6 окт 2022 09:23 | 6 окт 2022 09:22, Камелия Цветанова
154
Радев очаква диалог между партиите, за да има стабилно правителство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След изборите българите очакват диалог и решения, смята президентът Румен Радев.

Той  заяви, че ще предостави всички условия по Конституция, така че да има време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

Още по темата

„Резултатите от изборите не дават възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство“,коментира държавният глава.  

Той коментира актуални теми в Малта.

"По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения", увери президентът.

Като пример за това той даде пускането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, понижената цена на газа, разработените законопроекти, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост и решаването на проблема със зимната поддръжка на пътищата.

На път към чешката столица Прага, където ще участва в европейски срещи на върха, държавният глава каза още, че България не може да продължава да се примирява с факта, че остава извън Шенген.

"Ние и Румъния не може повече да бъдем държани извън Шенген само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой си измисля допълнителни критерии. От това губят всички – гражданите, туризма и икономиките ни. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата. Не може българите да са втора категория европейци и да чакат по КПП-тата на европейските държави. Ние няма да се примирим", каза Румен Радев

Той напомни, че в условията на безпрецедентна криза по света, на тежки енергийни, икономически и социални кризи, ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността.

"В тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война. Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: избориРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
ПО-СКОРО преди 1 година
Ще има партита между диалозите,.,.,.,
60
3
 
2
 
! Отговори
Смехоран преди 1 година
Цялото ГЕРБ е за затвора. Какви диалози бре?
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се вдигне летвата за влизане в Народното събрание: 5 процента за партии и 10 процента за коалиции, Право на глас за този който е живял повече от 185 дни в периода предхождащ изборите и машинно гласуване.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
hahaha да се гушнем всички заедно за едни 50 милиарда
57
2
 
5
 
! Отговори
Менда и Влади преди 1 година
Бойко и Румен в затвора, да си водят диалози по цял ден.
56
2
 
1
 
! Отговори
МАЧКАЙ КИРЕ преди 1 година
КОКОРЧО ЩЕ ВИ ИЗСИПЕ! НИКАКЪВ ДИАЛОГ. ДИАЛОЗИ В ЗАТВОРА!!!!!!!!!!!
55
3
 
4
 
! Отговори
Диалог преди 1 година
Диалог ли искате? Когато сваляхте ПП не искахте. Сега много се загрижихте, като видяхте народа колко ви се кефи
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новините станаха съвсем постни. Също като през социализма. Пак се използва мантрата със влошеното международно положение и лозунга: Дайте да дадете.Пък феодалите едни исъщи:Преоблякъл се Илия и пак в тия - *** (ходи)
53
2
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Никакви преговори с Винету.С терористи не се преговаря. Имаме си правителство. Избори до дупка, докато Винету и Сокола се разорят да купуват гласове. Само избори след избори могат да ни изцерят от индианската болест.
52
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
60, къде слагаш Възраждане с ГЕРБ и особено ДПС? Това, че се гласува за нещо и някой друг прави същото нещо не означава, че им е брат.Все едно ми казваш, че понеже Турция и Гърция са в НАТО, трябва да са на едно мнение и да се разбират. Според теб Възраждане трябваше да гласува за правителството, само за да са против ГЕРБ и ДПС? *** логика.
51
1
 
5
 
! Отговори
Размисли преди 1 година
Странно как Радев се промени и се извъртя на 180 градуса. Както беше с протестната вълна срещу ГЕРБ, сега изведнъж обърна палачинката.
50
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Подозирам, че Радев доволно потрива ръце, как пак няма да има правителство и как той ще излезе спасителя тая зима :)
49
2
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ+ДПС+ГъЗРАЖДАНЕ преди 1 година
Нямаха проблеми да гласуват заедно. Сега имат проблем да нрпавят кабинет и други са им виновно. Да поемат отговорност за действията си и да не се въртят като ощипани.
48
1
 
4
 
! Отговори
за 55 преди 1 година
Прав си. Трябваше да ни внушат, че освен Борисов и другите крадът и да го приемем за почти нормално. Това трябваше да ни внушат и затова Борисов на всяка среща със старателно подбраните му симпатизанти с потос обясняваше колко крадът новите, милиарди ама много милиарди. Ако се сумират цифрите от приказките му ще излезе , че новите са откраднали 2-3 повече пари от колкото е бюджета. Все едно да има 5 лева а ти да откраднеш от тях 15.
47
3
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не ми трябва Шенген. По-надалече от западноевропейците и ще сме добре.Колкото по се обвързваме с Европа и НАТО, толкова по-зле става и ще става за обикновения българин. Тия с басейните и високите огради не ме интересуват.
46
2
 
7
 
! Отговори
радев е позор преди 1 година
мутрофанова отзад, радев наведен пред нея ---това е радев---срам и позор....
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бензина днеска колко лева е?
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забелязахте ли как Борисов за 6 месеца изрече 3 милиона пъти "те крадът "? Така му казаха пиарите да приказва за да може да обезсмисли тава съчетание което си важи само за него и за шайката му. Борисов демотстрира българската приказка крадеца вика дръжте крадеца за да се спаси.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления чорап да каже къде ще се води този диалог? Публично или тайно из коридорите каквото практика досега прилагаха неговите протежета от ПП, ИТН.
42
1
 
9
 
! Отговори
Рашка с прашка преди 1 година
Другарю Радев, вие сте позор. Не ставате за български президент. Дори за руски слуга не ставате!