Костов: Политическата отговорност днес се тълкува различно

Според него най-голямата заблуда на българина е, че генерализира политическия грях
8 окт 2022 09:50, Петя Славова
82
Костов: Политическата отговорност днес се тълкува различно
Снимка: БГНЕС

Как изглежда "Политиката отвътре", коментира Иван Костов в новата си книга. Бившият министър-председател на България говори пред "Панорама" по БНТ за лидерството, случващото се у нас след изборите и за политическата отговорност.

По думите му, думата "отговорност" се тълкува по различен начин и сега се вижда съвършено друг подход.
"ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението, когато са сваляли предишното правителство, а носят отговорност към мира и войната, грубо казано. В името на това не поемат онази отговорност, персоналната, партийната и настояват, че трябва на друго ниво да се понесе отговорност, тоест от всички. При нормални отношения в една консолидирана демокрация това е разумно", заяви Костов.

Още по темата

Според него,отговорността, която носят партийните лидери, също е в няколко посоки: "Основната е към тези, които са ги избрали. След това има, разбира се, и други интереси и опции. Има интереса на цялата държава, на цялото общество, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Аз не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро мисля, че го провокират".

Иван Костов заяви също така, че твърдението, че България е във война е "опорка на Кремъл.":"Те казват: "Ние воюваме с целия Запад", където е и България, но Западът казва "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения - Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но не воюват с Русия. В този смисъл всеки, който казва, че ние сме във война, в т.ч. и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка".

Според него, най-голямата заблуда на българина за политиката е, че генерализира политическия грях, който по принцип съществува, защото политиците искат да променят живота му, а той не е съгласен в голямото си мнозинство да му се променя животът. "Ето, вижте, ако не се промени животът му, се влиза в криза, защото обществото се променя, всички външни и вътрешни обстоятелства се променят, има вътрешни напрежения, те трябва да се решават от политиката. Това непременно е навлизане в бита на хората. В този смисъл хората няма как да не генерализират критиката си срещу всички политици", уточни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Ахмед Доган като раздавач на порции пред този ряпа да яде?
58
0
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Змия отровна!
57
0
 
0
 
! Отговори
Орт преди 1 година
Разбира се когото подарява България на руснаците беше едно сега е друго,лицемерно ***!Ние помним продажник!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българомразеца сребрелюбец пак изпълзя на припек ! Вместо да е на топло при бай Ставри ...
55
2
 
10
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Тоя няма ли да млъкне най-сетне ?! Точно той да учи другите на политическа отговорност, е напълно безотговорно !
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов не бе удобен ни за тези от изток ни за тези от запад-оплакваше се от западните посолства.Затова и го свалиха като използваха най- големия си патрон - царя.После почна плюенето защото държат и до сега цялата пропаганда и вие умници се зомбират.Затова и бедността няма да ви напусне особено активните по селата.Остава само да сте озлобени но в грешната посока.Това е най-ниското ниво.
53
3
 
1
 
! Отговори
До 60 Без. преди 1 година
Трудно запаметяваш.По времето на Костов не бе съборен мавзолея а него го събори онзи Евгени Бакърджиев дето баща му бе лежал в една килия с Т.Живков и се прави на десен.
52
3
 
6
 
! Отговори
Без упойка преди 1 година
Костов е нацист.Само вижте изражението му,мимиките,книгите му.Там винаги се говори за НЕГО...Като Хитлер,който омайва своите подчинени със своята история, при Костов е същото.Все него,той,врага са комунистите.Събори мавзолея от чиста злоба към нацията,защото той олицетворяваше народното стопанство,а той искаше да го приватизита за своите мутри,мутреси,днешните олигарси.Като Хитлер е готов да хвърли народа си във война с Русия.И като Хитлер ще завърши,помиярски и глупашки.Най-мразения!
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА НА БЪЛГАРИТЕ БЕШЕ, ЧЕ ПРЕДИ 25 ГОДИНИ ПОДАРИХА НА МАВЪРА БЪДЕЩЕТО СИ,ЗА ДА ГО ОГРАБИ!!!...
50
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костов е велик политик
49
7
 
9
 
! Отговори
Излишни преди 1 година
След Пасито и тоя се появява, че и Пливньо се е наредил на опашката.
48
4
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 1 година
Целият преход след 89 г. е итиот до итиота.
47
12
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Костов е умен политик - но, една птичка пролет не прави...
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Политическа отговорност" е понятие, измислено от политиците, за да си подсигурят предварително амнистия и реабилитация за всички съзнателно извършени престъпления срещу народа си, в чужд и преди всичко в личен интерес. Опровергайте ме, ако можете. Посочете един осъден политик през последните 30 години за предателство на националните интереси, за нарушаване на Конституцията и корупционни практики...поне един.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Cnи 3лo nog kaмъk! Cnи 3лo nog kaмъk!
44
3
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 1 година
Cмъpт на комунизма. Свобода за бизнеса!
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя демократо-комунист е затвора а той и книги пише
42
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
време е за възраждане
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този беше просто изпълнител. Поръчители бяха МВФ, СБ и онези кръгове които стоят зад тях. Сега си представете, че омразата беше насочена там където трябва а не като сега - към един дегенрат от малцинствата с комплекс от комунистическото си минало. Разбира се, че трябва да си получи заслуженото но защо не се говори за ПОРЪЧИТЕЛИТЕ на онова което ман...ла направи? едно отврат. създание родено като Сталинка например.
40
4
 
10
 
! Отговори
Отело и дездемона преди 1 година
Екзекуторът на бг икономиката говори . С любезно спомоществувателство на той си знае кои.