Два месеца след вота картината е същата: ГЕРБ запазва 6.6% пред ПП

Рекордно ниска оценка за работата на парламента
Обновена: 12 дек 2022 08:58 | 12 дек 2022 08:29, Петя Славова
111
Два месеца след вота картината е същата: ГЕРБ запазва 6.6% пред ПП
Снимка: БГНЕС

Рекордно ниска оценка за работата на парламента. Симпатизантите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" оттеглят подкрепата си за Радев.

Сходна електорална картина като на последните избори. Това са най-общите изводи от декемврийското проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". През декември се отчита рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента - 9%, а над девет пъти повече, или 82% дават отрицателна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати отрицателната оценка за работата на правителството е по-висока от положителната. Изключение прави единствено БСП, сред чиито симпатизанти дяловете на положителна и отрицателна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и "Възраждане".

Още по темата

Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните. През декември 42% дават позитивна оценка, а 46% негативна. Ерозията в положителната оценка спрямо президента се дължи най-вече на оттеглящите подкрепа в последните месеци привърженици на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Два месеца след предсрочните парламентарни избори електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври.

ГЕРБ остава лидер с 25,8% от гласуващите. "Продължаваме промяната" държат второто място с 19,2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11,6%) и "Възраждане" (11,3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвана от "Демократична България" с подкрепа от 7,3% и "Български възход" (4%).

****
 
Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и оценка за отминаващата 2022 г. Изследването е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Божееее преди 1 година
Герб излъгаха Путин с Дпс,ограбваха го и го заблуждаваха,че ще ни поднесат на тепсия в "империята"му,ще се осъзнае и ще започне да ви търси сметка хора,ограбихте го с милиарди а на среща нищо!!!Дпс и Герб унизиха Путин!!!
88
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
6.6%...на администрация и корпоративен...то и Янев вкараха с корпоративен в 12 без 2...да си имат златно пръстче...забравят Народа ни и Българите...ще излезем и този път ще е кърваво,аз не искам да съм роб на пУтин...аз не ви плащам гробари и депесари да заробвате децата ми на путин...аз не ви плащам да ги водите към моГилизация,дПс-гроб са руски агенти с досие на кгб създадени много отдавна с цел заробването на България!!!Никога дпс-гроб Братя...Народани след турското не е имал по-голям враг!!
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До НиковаПовечеСДС-Чуманагла руска пропаганда...бедните американци...чакат да ги нахрани те,от век и половина сте агенти на руските служби...вече три поколения...дават ви да се храните с ограбеното от Народа на България...бочко ограби едни над 3 милр. от залъците ви да строй тръба на...путин,факт,отказа азерският евтин газ...за да купува от газпром...и сега ...радев го прави министър предателя!ама те са безчет бре...Братя съберете си умовете...манипулират ви,няма безплатни обяди!!!
86
1
 
2
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Демократична България специално при нови избори може и да не влезе в парламента, тъй като хората видяха, че са крайно непоследавателни.
85
3
 
1
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 1 година
По свичко личи,че е крайно време да изтръгнем от кървавите ръце на продажните ни политици и да си вървем държавата и Родината ,а подир това да изгоним господарите им - англо-краварските шпиони от Козяк,които 25 г. им нашепват на уше как да окрадат народа,щащ да киормет държавата и как да продадат Родината ни.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕРВАМЕ..
83
2
 
2
 
! Отговори
пепи преди 1 година
докато 40% гласуват само на изборите картинката ще е такава. Ние сме си виновни!
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българина стигна до там да си избира кой да го екзикутира - ГЕРБ или ПП - това му е единственото право- сам си го направи - ама дали ще може сам да слезне от ешафота не е сигурно
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Транна работа - държавните чиновници масово гласуват против ГЕРБ, а някакви твърдят, че те били основните избиратели на ГЕРБ. И разбира се не са 500 или 600 хиляди, а под 100 хиляди
80
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Успехите" на ГЕРБ - още 2 милиона български граждани избягаха от България, което свали официалната безработица.присвоен от мутрите печелившия бизнес,но понеже да некадърни да го управляват, България падна на последно място в Европа и разбира се най-големият им успех - пълните чекмеджета. Инфлацията по времето на ГЕРБ беше 2-3 пъти по-висока от средната за ЕС, а сега е само с 44% по-висока.
79
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 2 месеца *** няма как да поумнее... Той 40 поколения си е все аутсайдер в Европа, камо ли да поумнее за нула време.
78
1
 
6
 
! Отговори
az преди 1 година
До Обяснението България няма половин милион чиновници. Има 30 000 военни, 30-40 хил. полицай и 30 000 други чиновници. Няма как да има половин милион, назначени от ГЕРБ! Особено, като се вземе в предвид, че полицаите и военните не са атрактивни длъжности и там може да постъпи почти всеки, който иска!
77
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се въведе механизъм за разследване на Главния прокурор и тръгне такова, ще последва такъв домино-ефект, че трябва да се строят нови затвори. Румънците осъдиха 6000 корумпирани държавни служители, между които двама министър-председатели, 60 съдии и прокурори. Тука няма да е по-различно. За това сега се прави всичко възможно това да не се случи. Гласувайте за ПП и се наслаждавайте на шоуто.
76
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не могат да се отрекат успехите на ГЕРБ, пребориха безработицата в България, като я намалиха с един милион и то предимно млади, който избягаха или измряха по пътищата на страната. Някои си отидоха от ковида, защото здравната ни система е от най-добрите, та и там стигнахме до второ място в света. Евала на българина, че пак си избира Меси пожарникаря.
75
6
 
2
 
! Отговори
полиглот преди 1 година
Конграчулейшън,мисирки1Стига булю,булю.Поняли,что я сказал!
74
6
 
3
 
! Отговори
Гепи Шкафчиту преди 1 година
До Гenи, Пpoмeнaтa! Тук не си ли завършил милиционерското,не се надявай да си премиер или прекурор..
73
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63 - Изобщо не си прав! Борисов едва свързвал приказките и не можел да говори, ами Киро, на него преводач му трябва за несвързаните му брътвежи. Борисов е направо Цицерон покрай простКирото.
72
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане на България
71
8
 
5
 
! Отговори
Мишо процента преди 1 година
Парламент при такава ниска избирателна активност няма никаква легитимност, 25-те процента на тиквата са всъщност 9-10%. От ЦИК да си оправят избирателните списъци, а депутатите да приемат бюджета за догодина и да си се прибират на село, кметски избори с нагласени хартиени протоколи няма да има.
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kиpo ga cмeня kogoвeтe! Tea ca paзkpити...