Битката ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС не е решена, разликата между тях е под 1%

Оспорвана е надпреварата и за третото място в НС
Обновена: 31 мар 2023 21:02 | 31 мар 2023 13:47, Камелия Цветанова
102
Битката ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС не е решена, разликата между тях е под 1%
Снимка: НС

Пет политически формации със сигурност влизат в 49-ото Народно събрание. Дистанцията между двете водещи коалиции е дял, значително по-малък от статистическата грешка при подобни изследвания. Това прави невъзможна към 26 март прогнозата за това кой ще е първи и кой втори. Ако има малка партия с шанс да се пребори за място в новия парламент, по данни на Екзакта, това е "Левицата".

Това сочат данните от изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 21 до 26 март 2023 г.

Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията. То е проведено на територията на България и не отразява нагласите на избирателите от чужбина.

26,2% са заявили, че ще гласуват за ГЕРБ-СДС. 25,6% за ПП-ДБ, 13,7% за ДПС, 182,8% за „Възраждане“, 7,4% за БСП.

Сред българите, които са сигурни, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, 70% посочват, че избират да гласуват с машина, а 30% - с хартиени бюлетини.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ навлизат с изравнени позиции в крайната решаваща фаза на кампанията. Победител ще бъде онзи, който в оставащите дни до вота съумее да подобри позициите си сред жителите на столицата, както и да работи за по-висока активност в градовете-областни центрове. С надмощие в надпреварата ще се поздрави коалицията, която не се отказва да се бори и за вота на колебаещите се за кого да гласуват избиратели, заключват експертите.

Седмица преди вота, 41% от българите декларират категоричното си намерение да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Тези хора оценяват вероятността да отидат до урните като 100%-ова. Известен ръст на активността може да дойде от деклариращите, че със сигурност ще гласуват, но уточняващи в същото време, че още не са решили за кого ще дадат гласа си. Те са 13% от пълнолетните българи и биха могли да внесат промени при подреждането на партиите с близки резултати.

С "Не подкрепям никого” са заявили, че ще гласуват 3.9% от българите.

Към 26 март най-висока мобилизация социолозите от "Екзакта" регистрират сред електората на ДПС.

В крайната фаза на кампанията ПП-ДБ работят не само с ядрото от избирателите си, но търсят и подкрепа сред своя потенциален електорат. ГЕРБ-СДС като че ли по-скоро залагат на работа с твърдия си електорат.

Под средната готовност за гласуване социолозите отчитат сред жителите на столицата, но и сред населението на областните центрове. Усилията на партиите и коалициите за повишаване на избирателната активност както в столицата, така и в големите градове на страната до 2 април, се оказват много важни за крайния резултат от вота.

*****
Изследването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено със собствени средства в периода от 21 до 26март 2023 г. сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката е пряко полустандартизирано “лице-в-лице” интервю. Изследването е реализирано на територията на България и не отразява нагласите на избирателите от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: избориГЕРБппЕкзакта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ще ми даде ли свястна дефиниция на комунист? Щото дори според западни агенции, Русия е най-капиталистическата система в момента. Освен това, там не са забранени опозиционни партии и медии. Трябва да видите как ДОжд се изнесоха от Русия да си леят свободното слово на запад и как там ги откинаха и рев, рев. Ама как посмяха, нали там свобода и прочие? Мдаааа
69
5
 
4
 
! Отговори
До Krisi преди 1 година
Ти к.в.о предлагаш криси...да гласуваме за ***.за да изберем бай тошо ли??? Е не МЕРСИ тази сме я играли вече!!! соца се доказа като Вредна и неработеща система!!!
68
5
 
3
 
! Отговори
ПРОРОК преди 1 година
МАЧЪТ Е ЯСЕН- КОАЛИЦИЯ (СКРИТА) ГЕРБ-ПП- ДПС, РАДЕВ- В МАСКВЕ, САМОЛЛЕТИ - ЗА УКРАЙНА! ДО 2 СЕДМИЦИ! ВЪРПОСЪТ Е ПРИКЛЮЧЕН!
67
5
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 1 година
Е, как да "седнат да се разберат". Аз затова гласувам за ППДБ, защото не искам ГЕРБ. От къде накъде. Хората трябва да разберат. Политиците са само упълномощени. А щом не разбират, че ППДБ е единствения изход, какво да правим?
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 година
Нека си управлява служебното до 2025 на България не и трябва правителство Радев да управлява това е
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aми хората решават, но да го проумеят и след това да не се циврят, че няма правителство. Нито ГЕРБ, нито БСП могат да направят устойчиво правителство. А гласът за Възраждане, е глас за гражданска война. Не че самата Копейка ще я иницициира (той е доказан страхливец), а хората като разберат, че и тоя път са употребени, няма да траят.
64
2
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 69 Ами разликата е че едните дават и на народа и има някаква перспектива макар определено да не са идеални, а другите само пълнят чекмеджета и те заключват вкъщи без да имаш право да излизаш. После ти се подиграват с ремонт на ремонта, на ремонта на НДК, с крадене и рязане на жълти павета, да продължавам ли или сам ще се сетиш?!
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А каква е разликата м/у ПП и Герб? Че нещо не ми е ясно.
62
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане!
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
`Победата `на тези избори ще е символична , очертава се двете партии да имат 1-2 депутата разлика , ако въобще има разлика. Въпроса е да седнат да се разберат за правителство , поне да не слушам комунистическите брътвежи на Корни за куршума за Украйна и тавана на целите , откровено налудничавите брътвежи на копейкин или другия защитник на руски интереси от възход . 2г Айляк им стига , да почват да работят вече
60
5
 
11
 
! Отговори
Гласувате за ПП и.. преди 1 година
Получавате Джен.дър обучение на децата ви. Прайдове. Парапети. Разрушаване на паметници. Още повече инфлация. По скъп бензин с два лева. Но пък отстъпка 25ст. И други подобни "ценности". Сериозно ли искате пак да пробвате Пляк Пляк и Де е Бе на власт ?
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагласени избори. Хубавато е, че ше са им последните на тая сгaH, лошото , че може и на нас :D
58
0
 
1
 
! Отговори
Соломон преди 1 година
Дайте им по един меч и щит и нека решат битката, както са правили нашите прадеди!
57
8
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Мислех че на Путин са му свъшили копейките, а тук е пълно с рубладжии. КОЙ ви плаща да плашите хората с Украйна? КОЙ е отишъл на война от ЕС? Дори и поляците, които ги мразят от дъното на душата си (и има защо) не са особено доброволци, а мобилизация НЯМА! Аман от *** и мафията от Банкя!
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът е доказано глупав но се мисли за страшно умен.За това цял свят се смее на българите и им се подиграва.
55
0
 
2
 
! Отговори
Май - май... преди 1 година
Ама явно наистина у нас хората масово вярват че нещата ще се оправят чрез избори и че това ще стане само ако "неговата" партия дойде на власт...
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега щедро раздаваха оръжие тия две партии утре като поиска - жива сила оня смръкнатия а той е нагьл к нахален веднага ще гласуват да му пратим , това ли искате
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ППДБ и ГЕРБ - доказани измамници. Ще се прегърнат на всичкото отгоре, за да ни натикат във войната.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За чекмеджето и крипто измамите на кирил - техните избиратели да заминават в украйна , за тия не гласувам
51
0
 
7
 
! Отговори
НЕ РАЗРЕШАВАМЕ преди 1 година
ДА ПИШИТЕ ГОВОРИТЕ ОТ НАШЕ И Е. ВСИЧКО Е РЕШЕНО. 61% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ЩЪТ ПОЛИТИЦИ КРАДЦИ. Е ТОВА МАЛКО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЛИ Е?ЧЕ НАРОДА МУ ПИСНА И ИСКА ДРУГО. ЧЕСТНО ЯСНО УМНО И ДОБРО ЗА ТЯХ, НАРОДА.