Отвращение или непукизъм: Защо 60% от българите не гласуват?

Кампанията беше вяла, коментира психологът доц. Николай Димитров
179

Очаквано ниска избирателна активност беляза поредните парламентарни избори. Защо повече от 60% от българите на излязоха да гласуват?

"60% предпочетоха да правят по-интересни за тях неща. Беше очаквано, защото кампанията беше много вяла. Системните партии опитват да направят така нещата, че да разчитат повече на твърдите си електорати, защото са по-лесно предсказуеми", коментира психологът доц. Николай Димитров в "България сутрин".

Според него изборите няма как всеки път да раждат различни послания, а негласуването също се възприема като политическо поведение.

Още по темата
"Проблемът в България идва от една партия, която много добре яхна ситуацията и нямаше кой да я спре. От "Възраждане" се появяват хора във всички медии и говорят не много истински неща и дори фалшиви новини. Националистическото говорене е много популярно", каза още доц. Димитров.

Според психолога все още не сме се научили как да правим избори, тъй като изборното законодателство се променя в 12 без 5.

"Хоризонтът са местните избори наесен. Много е важно партиите да си дадат сметка какво очакват да се случи на тях и с какви очи ще се явят. Носят се слухове, че правителство ще има, много е вероятно да включва само една от големите партии, по-вероятно е това да е ГЕРБ. По-добре би било за "Продължаваме промяната" да не участват в правителство", подчерта доц. Димитров.

PR експертът Пепи Димитрова вижда абсолютна умора у хората и усещане, че тези избори няма да донесат никаква съществена промяна.

"Когато човек знае, че от неговия избор няма да произлезе почти нищо ново, той няма желание. Ситуацията е някакъв мат и тя се вижда от всички. Разпределението вече беше направено преди година и нещо, нашето отношение към политическите процеси не се е променило", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ политическото лидерство не произвежда нищо ново, а избирателите са знаели, че математиката е същата.

"Много е важно как партиите ще комуникират със своите избиратели в следващите дни - дали искат нови избори или коалиция на всяка цена", отбеляза PR експертът.

Двамата коментираха и феноменът "не подкрепям никого".

"Това са хората, които искат да гласуват, но не намират за кого. Партиите бяха твърде заети със собствените си дребнотемия и не обърнаха внимание на важните неща за тези десетки хиляди души. Само повишават изборната активност, но не влияят на разпределението", посочи доц. Николай Димитров.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
8
 
! Отговори
отвращение преди 1 година
отвращение отвращениеъ отвращение отвращение
99
8
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
Защото ако гласуват после няма да могат да сочат другите, че са им виновни, че са нищоставащи и нищоправещи! Срам ги е да си признаят, че са с толкова нискък интелект, че дори не могат да осъзнаят изборите като процес!60% негласували! 75% несвързващи двата края? Какво означава, че едва 15% от населението, което изкарва минималка има мисловни процеси!
98
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо всички фризьорки са от Възраждане? Прически ли ще ни правят? Безплатно?
97
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако от изборите зависеше нещо, щяха да ги забранят със закон! Всичко е една парлама, харчене на пари за 2 месеца политическо шоу.
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко сега ще приседне на кире про100то.
95
4
 
2
 
! Отговори
гост преди 1 година
Лошото е, че ще очакваме същите нефелни 60% да се произнесат правилно за еврото, за НАТО, за президентска република ....
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТВРЪЩЕНИЕ 100 ПРОЦЕНТА
93
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане не говорят правилни неща, говорят нестински и фалшиви неща. Така например, противопоставиха се на еврото - щяло всичко да поскъпне, левът бил пазел народа от ново обедняване. ГЕРБ и ПП обаче, не отговориха защо Чехия, Полша, Унгария, Дания, Швеция и др не искат да чуят за еврото. Също, не казаха с какво еврото ще помогне на икономиката и доходите. Изводите всеки да си прави сам.
92
14
 
4
 
! Отговори
Защо ли? преди 1 година
защото не забраняват фашизма в българия. Възраждане не е истинска партия, а сбирщина гладни маргинали, бивши военни, парично и сексуално неудовлетворени персонажи, плюс фризьорки и козметички без средно образование. Анархо-фашисти и най-големите лъжливи популисти. Ако им дадеш власт, ще колят и бесят наред. Няма мои - няма твои. Това са майкопродавци.
91
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега да видим Бойко и Кирцата като ги придърпат в посолството да искат да ги коалират как ще се въртят на шиш и как ще обясняват, че е за добро, че са безгръбначни.
90
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо българите не гласуват? Тия да не са с увредено зрение? С умствена изостаналост? Що за въпрос? Имаме една много хубава поговорка - "Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия". На политиците да не би да му пука за България? Превърнаха една цветуща страна в жалка пародия на Европейска Индия. За един скапан Шенген ни унизиха вече за кой ли път и поплювковците не направиха нищо. Кой настанява бежанци в хотели по морето и планините? А защо не наши сираци, самотни стари хора? Не заслужават ли?
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето БКП са помислили как да дадат право на хората да избират, но всъщност това да е само формално. Обикновеният българин това не го ли разбра за 30 години? Промяна става с война. Както е в Украйна. Друг начин няма. И не съм казал, че промяната в Украйна ще успее (някой да не ме разбере грешно).
88
12
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не гласуват защото не са българи. Реално българите в България сме 40%. Другите са готованковци. Както казваше тъста ми сапьор. Най-хубаво е да седнеш на готов хъб.
87
8
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 година
Изглежда, след 5 поредни, 60% от българите най-после осъзнаха, че не са способни да избират правилно!
86
2
 
4
 
! Отговори
ОТВРЪЩЕНИЕ. преди 1 година
ДА СИ ПОМИСЛЯТ ДО ТОЗИ МОМЕНТ УПРАВЛЯВАЛИ. ТЕ ЗАГУБИХА НАЩО УВАЖЕНИЕ. КРАДЯХТЕ МАНИПУЛИРХТЕ НАРОДА. КО ЩЕТЕ.
85
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуването е като в една реклама. "От 30 години пия сода и ми помага." Та и гласуването толкова помага. Който му се занимава с глупости, да се занимава. Резултаът ще е все тоя.
84
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво ще се промени, за 33 години какво се случи?
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преместил съм си го фара от другата страна на борда.
82
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така си е, губене на време. Затова за гъби....Ако бяха въвели електронното гласуване, както в нормалния човешки свят-от компютъра или пощата, всичко щеше да е нормално. Но за тази цел акъл трябва.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвращение е много меко казано, но ако напиша какво мисля за политиците ни одма ще ме изтрият.